Mještani, planinari i turisti vraćaju se u Lukomir

Mještani, planinari i turisti vraćaju se u Lukomir

Prvih pet kuća u Lukomiru su otključane nakon što su se njihovi vlasnici vratili prethodnih dana iz sarajevskih prigradskih naselja gdje su zimovali.

Da život u Lukomiru, koji je kad su u pitanju naseljena mjesta u Bosni i Hercegovini na najvišoj nadmorskoj visini (1.495 metara), prate razni problemi, potvrđuje ne samo napuštanje  ognjišta uoči zime, pa onda povratak u proljeće, nego i činjenica da se mještani često moraju samoorganizirati da bi rješili elementarne potrebe.

– Ovih dana smo iz vlastitih sredstava platili bager da pročisti snježne smetove na putu do Lukomira, kako bi smo se mogli vratiti u selo i početi poljoprivredne radove, vratiti stoku jer su zimske zalihe stočne hrane potrošene – izjavio je za Fenu Narsid Masleša koji sa svojim roditeljima od proljeća do početka zime u Lukomiru radi u porodičnom ugostiteljskom objektu ‘Ljetna bašta’ .

Platili smo 1.500 KM bageristi, a svaki od stanovnika Lukomira dao je dio novca, kaže Masleša.

Put je pročišćen prošle subote i sad se može autom doći do sela, a planinari već duže od mjesec dana pješačeći pohode omiljenu destinaciju Obalj – Lukomir.

-Iako se u brojni turističkim prospektima i prezentacijama prirodnih ljepota BiH  u vrhu nalazi Lukomir, ovo selo je očito zaboravljeno, jer put do sela je odavno trebao biti popravljen, ali nažalost nije – kaže Masleša i dodaje kako je to interes ne samo  mještana nego svih koji dolaze u ovo autentično bjelašničko selo, a to su planinari, turisti, gosti, lokalna samouprava…

Da je to u  bilo kojoj drugoj državi zasigurno bi odnos prema ovakvoj destinaciji bio itekako drugačiji i bolji, zaključuje Masleša.

Tokom posljednje, kao i  prethodnih šest  zima, svih 22 kuće u Lukomiru su bile zaključane. Zbog snježne blokade i neprohodnog puta, stanovnici Lukomira napuštaju selo i do kasnog proljeća borave u Tarčinu, Hadžićima, Vlakovu i drugim naseljima u okolini Sarajeva. Selo su napustili krajem novembra prošle godine.

Lukomir je i ove zime bio potpuno okovan snijegom, a do sela se moglo sve do prije par dana  doći pješice. Jedino naseljeno mjesto na nadmorskoj visini iznad 1.300 metara, povratkom svojih stanovnika i ljubitelja prirode ponovo će oživjeti. Ljeti u lukomirskim torovima u 15 domaćinstava ima oko 3.000 ovaca, u štalama je desetak krava. 

Masleša, kaže da su odmah nakon što je put pročišćen, dvojica seljana koji imaju po 300 ovaca u stadu, se vratili u Lukomir i ovce već pasu mladu travu na padinama ovog bjelašničkog sela.

Lukomir je udaljen od Sarajeva oko 50 km, a od Konjica 35 km. Smješten je na litici kanjona Rakitnice, između dva vrha, Lovnica (1.856 m nv) i Obalj (1.896 m nv).

Atraktivna je destinacija za planinare, ljubitelje prirode, turiste, posebno strane koji tokom ljeta dolaze u sve većem broju kako bi vidjeli posljednje autentično bosansko selo s kamenim kućama pokrivenim strmim krovovima od šindre, a koje  su svjedoci davno minulih vremena.

Tako će biti kaže i tokom ovog proljeća i ljeta.

-Ljubitelji prirode i turisti već ovih dana dolaze u Lukomir,  ovog vikenda i tokom prvomajskih praznika će ih biti zasigurno u značajnom broju. Nažalost  dolaze po sve lošijem i već odavno oštećenom putu o čijoj sanaciji niko ne govori – kaže Masleša na kraju razgovora za Fenu.

Previous Kanton Sarajevo - Posao za 1.571 osobu s evidencije nezaposlenih
Next Otvorena muzejska postavka “Heroji oslobodilačkog rata“

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Sarajevske ulice pune građana (Foto)

Ulice Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, nakon pomjeranja policijskog sata, uvedenog u cilju suzbijanja širenja novog koronavirusa, večeras su bile pune građana, javlja AA. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

DUHOVNOST

Bajramsko čestitanje kod reisa Kavazovića: Baklava i kahva za goste, bajram-banka za najmlađe

Nakon centralne svečanosti u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, povodom jednog od najvećih muslimanskih blagdana Ramazanskog bajrama, u prostorijama Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini upriličeno je tradicionalno čestitanje

BH RAZGLEDNICA

U toku pripreme za osnivanje novih ergela bosanskih brdskih konja

U toku su pripreme za osnivanje još jedne ili dvije ergele bosanskog brdskog konja, najavili su iz Udruženja uzgajivača i ljubitelja bosanskog brdskog konja u Bosni i Hercegovini.  “U svakom slučaju čini