Muzej Sarajeva bilježi posjetu od oko 20.000 hiljada turista u toku ljetne sezone

Muzej Sarajeva bilježi posjetu od oko 20.000 hiljada turista u toku ljetne sezone

 U Muzeju Sarajeva ljetna sezona je prošla vrlo uspješno, tako da se broj posjetilaca izjednačio sa brojem posjetilaca prije koronavirusa – kazao je Feni v.d. direktora JU Muzej Sarajevo Igor Radovanović. 

Istakao je da Muzej Sarajeva bilježi posjetu od oko 20.000 hiljada turista u toku ljetne sezone (juni-septembar).

Dodao je da najveći broj turista dolazi iz zemalja Evropske unije, Kine, Japana, Sjedinjenih Američkih Država, te sve veći broj turista iz arapskih zemalja.

“Najposjećeniji je Muzej Sarajeva 1878-1914 (Muzej atentata), iako su i ostali Depadensi bilježili veliku posjećenost  – Despića kuća, Svrzina kuća-privremeno zatvorena zbog renoviranja, Muzej Jevreja i Brusa Bezistan”, kazao je Radovanović.

Prema njegovim riječima, turiste koji posjećuju Sarajevo najviše fascinira Sarajevski atentat i sve što je vezano za taj događaj.

“Turisti su veoma zadovoljni ljubaznošću osoblja Muzeja i informacijama koje dobiju”, poručio je Radovanović. 

Muzej Sarajeva osnovan je 1949. godine sa zadatkom da prikuplja, proučava, čuva, publikuje i prezentira društvenu, ekonomsku i kulturnu historiju Sarajeva od najstarijih vremena do danas. Posjeduje devet tematskih zbirki, biblioteku, fototeku i pet depandansa – Svrzina kuća, Despića kuća, Muzej Sarajeva 1878-1918, Muzej Jevreja BiH i Brusa bezistan.

Uprava Muzeja Sarajeva nalazi se u vili Koste Hermana, reprezentativnoj kući u ulici Josipa Štadlera iz 19. stoljeća. Građena je za Kostu Hermana, visokog činovnika austrougarske administracije, prvog direktora Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Izvor: Agencije

Previous Evakuacija bolnice Al-Shifa u toku nakon naredbe izraelske vojske
Next "Sniper Alley Photo" donosi priču o fotografiji ubijenog Nermina Divovića koja je obišla svijet

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Skenderija: 31. Međunarodni sajam Knjiga, od 17. do 22. aprila

Sarajevski sajam Centra Skenderija kao organizator i TKD „Šahinpašić“ kao partner pozivaju vas na 31. Međunarodni sajam Knjiga i 15. Bijenale knjige koje će se održati od 17. do 22. aprila 2019. godine u Centru Skenderija.

BAŠTINA

Svjesni sebe: Otvaranje najveće izložbe o islamskoj kulturi u Bosni 11. oktobra

Najveća izložba o islamskoj kulturi u Bosni ikad “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” bit će svečano otvorena 11. oktobra u prostorijama Colegium Artisticuma u

KULTURA I UMJETNOST

KORIJENI ZEČEVIĆA OD BOSANSKIH PATERENA

Sead Zečević, mašinski tehničar, rođen 1934. godine, sin Zaim-bega i unuk Hilmi-bega, rođenog 1868. godine, preminuo je prošlog mjeseca. Penzionerske dane provodio je u svojoj kući u Visokom, u Franjevačkoj