Na privrednom Sajmu u Tešnju više od 300 izlagača iz BiH, regije i zemalja EU

Na privrednom Sajmu u Tešnju više od 300 izlagača iz BiH, regije i zemalja EU

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je, zajedno s predstavnicima vlasti s državnog i kantonalnog nivoa, Udruženjem privrednika „Biznis centar“ Jelah-Tešanj koje je i organizator ovog sajma, te ambasadorom Rumunije u BiH, svečanim presjecanjem vrpce otvorio 16. međunarodni sajam privrede Tešanj – BiH 2022.

U obraćanju na svečanom otvorenju, premijer Novalić je iskazao zadovoljstvo što prisustvuje skupu čiji cilj je jačanje ekonomije i međunarodne saradnje, te istakao poduzetnički duh, naporan rad i inovativnost privrednika ovog kraja po kojima su prepoznati u cijelom svijetu.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

– Otpornost i prilagodljivost naših privrednika je nešto na šta svi možemo biti ponosni. Kada se svijet počeo oporavljati od pandemije, zahvatile su ga nove krize u vidu globalne inflacije i ruske invazije na Ukrajinu. Pa ipak, naše privrednike ni ovo nije uspjelo da pokoleba. U prilog tome govore podaci Agencije za statistiku BiH da je rast realnog bruto domaćeg proizvoda u 2021. godini bio 7,5 posto, što je čak i od Svjetske banke prepoznato kao pozitivno iznenađenje i nešto izuzetno. Nadalje, BiH je prošle godine zabilježila najveći izvoz ikada, a prema podacima za prvih osam mjeseci, na putu smo da oborimo još jedan rekord. Vi koji se danas nalazite ovdje predstavljate lice ovog uspjeha i motor našeg razvoja – kazao je premijer Novalić.

Ističući opredjeljenje ka nastavku podrške privrednicima, podsjetio je i da je Vlada Federacije BiH posljednjih godina uradila veliki posao na očuvanju ekonomske stabilnosti, te tokom pandemije izdvojila značajna sredstva kako bi se sačuvala radna mjesta i likvidnost privrede.

– Uz to, rukovođenjem budžeta na jedan odgovoran i domaćinski način, vratili smo stabilnost javnih finansija i riješili nekoliko važnih socijalnih pitanja. Rekordni javni prihodi i naša relativna nezaduženost nam omogućavaju da u narednom periodu napravimo još veći iskorak i da značajna sredstva uložimo u jačanje naše međunarodne konkurentnosti – rekao je premijer Novalić.

Istakao je četiri oblasti koje imaju najveći uticaj na ekonomiju i koje stoga vidi kao apsolutne prioritete bilo koje buduće vlasti.

– Prvi se odnosi na infrastrukturne radove. Između ostalog, ovdje se danas nalazimo na mjestu gdje se upravo pripremaju radovi na dionici dugoj 31 kilometar, vrijednosti 600 miliona eura. Drugi se tiče naše energetske tranzicije koja je također pokazala u ovoj krizi da je ona pored hrane najvažnija. Treći prioritet je da se posvetimo našim mladima kako bi spriječili njihov odlazak iz BiH. I konačno, četvrti mora biti beskompromisna borba protiv korupcije –  poručio je premijer Novalić.    

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

Premijer Novalić danas učestvuje i u panel diskusiji „Globalna ekonomska kriza – uticaj na BiH i zemlje regiona“, koja se održava u okviru Sajma. 

Inače, Vlada Federacije BiH je partner 16. međunarodnog sajma privrede Tešanj – BiH 2022., koji se održava od 21. do 24. septembra. Na Sajmu učestvuje više od 300 izlagača, privrednika iz BiH, regije i zemalja EU, javnih kompanija, predstavnika privrednih komora, javne uprave, međunarodnih organizacija i diplomatskih predstavništava.

Previous Dodik Putinu: Prije nekoliko dana obezbijedili smo da reprezentacija BiH igra utakmicu sa Rusijom
Next Bošnjaci u Americi izlobirali probosansku rezoluciju u Kongresu

You might also like

Ekonomija/Biznis

Vjetroelektrana Podveležje – Proizvedeni prvi kilovatsati električne energije (Video)

Vjetroagregati na lokacijama 7 i 8 vjetroelektrane “Podveležje”, u toku funkcionalnog testiranja, proizveli su prve kilovatsate električne energije koja je plasirana u prijenosnu mrežu.

Ekonomija/Biznis

Međunarodni sajam Volkswagenovih dobavljača: Prisutno devet bosanskih kompanija

  Međunarodni sajam dobavljača Volkswagena IZB 2018 danas je svečano otvoren. Radi se o jednoj od najvećih svjetskih smotri kompanija automobilske industrije, te ovaj sajam predstavlja izuzetnu priliku za bosanskohercegovačke

Ekonomija/Biznis

Pozitivna priča s jedne od najvećih farmi u KS (Video)

Rad na zemlji i proizvodnja vlastite hrane proteklih mjeseci sve više je predmet interesovanja, ali i konkretnih aktivnosti na  prostoru cijele Bosne i Hercegovine. U toku pamdemije korona virusa mnogi