Bošnjaci u Americi izlobirali probosansku rezoluciju u Kongresu

Bošnjaci u Americi izlobirali probosansku rezoluciju u Kongresu

– Zakon koji je sinoć, na inicijativu kongresmenke Ann Wagner, usvojio Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država još jednom potvrđuje ključnu ulogu ove zakonodavne institucije u jačanju američke uloge i podrške Bosni i Hercegovini.

Ključne poruke su jačanje države, njene funkcionalnosti, reforme u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, sankcioniranje korupcije i podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ovo je vjetar u leđa borbi za kandidatski status Bosne i Hercegovine za Evropsku uniju i napredak ka NATO savezu.Sve ono što je posljednjih mjeseci bilo na udaru – institucije BiH, napredak, reforme i ljudska prava i jednakost svih građana, predstavlja crvenu liniju odbrane. Bosna i Hercegovina može ići samo naprijed! Poruke iz Kongresa su snažna podrška u pravom trenutku. Treba biti posebno zahvalan kongresmenki Wagner i brojnim prijateljima u Kongresu SAD, ali i bh. zajednici i pojedincima u SAD koji neumorno rade za Bosnu i Hercegovinu! – navela je ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.

– Jedna divna i pozitivna vijest. U americkom Kongresu je zahvaljujuci nasoj zajednici i aktivnostima Bosnjaka Amerikanaca izglasana odluka da se sprijece destabilizirajuce aktivnosti koje nanose stetu Bosni i Hercegovini. Ovim se otvara put od strane SAD-a da ne dodje do bilo kakvih odluka ili poteza koji bi rusili Bosnu i Hercegovinu. Detalje mozete procitati na ovom linku.

Ovo je jedan primjer kako se Bosnjaci Amerikanci mogu aktivirati u svojim zajednicama da se osigura mir u BiH. Ovo je veliki korak naprijed i pobjeda nase zajednica zahvaljujuci Bosnjacima iz St. Louis-a koji je u distrktu Kongreszene Ann Wagner koja je predlozila ovu sada izglasanu rezoluciju u americkom kongresu.

Hvala Kongreszeni Wagner! Hvala nasoj zajednici u St Louis-u! Samo naprijed! – prokomentarisala je profesorica Amra Sabic-El-Rayess.

Previous Na privrednom Sajmu u Tešnju više od 300 izlagača iz BiH, regije i zemalja EU
Next U sklopu vježbe „Kombinovani napor 22“ realizovan Dan za posjetioce

You might also like

NAŠI DANI

Poziv da se uspostavi registar ratne štete od agresije Srbije i Hrvatske na Bosnu

Zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović pozvao je Delegaciju Evropske unije u Bosni i Hercegovini da odmah zatraži od Vijeća Evrope upostavljanje registra ratne štete od

NAŠI DANI

Otkriven spomenik herojima Zaimu Imamoviću i Kenanu Mehaniću

Uz prigodno obraćanje i odavanje počasti danas je otkriven spomenik na Dujmovskom brdu posvećen herojima brigadiru Zaimu Imamoviću, posthumno odlikovanom najvećim ratnim priznanjem ”Zlatni ljiljan” i Kemi Mehaniću, također posthumno

NAŠI DANI

Kesten iz Krajine u glavnom gradu: Jedinstveni izum – mobilna kesten pržionica u Starom Gradu

  Na poznatom starogradskom Trgu oslobođenja Alija Izetbegović građani mogu kupiti oguljeni pečeni kesten iz unikatne mobilne pržionice kestena, koju je osmislio i napravio Bišćanin Husein Kićanović. Jesen je teško zamisliti