Najveća izložba o islamskoj kulturi u Bosni: Održan razgovor o sazu u muzičkoj tradiciji Bošnjaka

Najveća izložba o islamskoj kulturi u Bosni: Održan razgovor o sazu u muzičkoj tradiciji Bošnjaka

(MINA) – U okviru izložbe “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” danas je u Collegium Artisticumu upriličen razgovor sa Zaninom Berbićem “Saz u muzičkoj tradiciji Bošnjaka”.

Prisutni su imali priliku čuti više o ovom instrumentu i njegovoj ulozi u oblikovanju muzičkog pejzaža Bošnjaka, kao i o sevdalinci. 

– U Bosni i Hercegovinu muzika se dijeli na gradsku i seosku. Sevdalinka je gradska pjesma. Sevdalinka se prvenstveno pjevala u zatvorenim odajama. Dolaskom Austro-Ugarske, to se počinje mijenjati, i sevdalinka izlazi iz okvira kuće. Važno je napomenuti i da je dolaskom Austro-Ugarske došla i harmonika, mada je saz najorginalniji instrument koji se tiče sevdalinke. Uz saz sevdalinka je ipak posebna – kazao je Berbić, etnomuzikolog i interpretator sevdalinke, koji je izveo i nekoliko sevdalinki.

Berbić je također naveo da sevdalinka govori o svim aspektima života.

– U to vrijeme nije bilo radija, televizije, nije se moglo ništa i uslikati, pjesma je bila jedini mediji. Tako da se o svemu pjevalo, najčešće uz saz. Sevdalinke pamte i mnoge historijske događaje i historijske ličnosti – kazao je on.

Ljubitelji muzike, kulture i tradicije koji su danas prisustvovali razgovoru, također su obišli i najveću izložbu o islamskoj kulturi u Bosni ikad.

Tokom trajanja izložbe bit će održano još nekoliko zanimljivih radionica i panela.

Nakon premijernog predstavljanja u Sarajevu, izložba “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” će biti predstavljena i u drugim značajnijim centrima u regiji i Evropi.

Previous Svjetski kup u Budimpešti - Pudar u finalu, Dračić 11., Avdić 13.
Next U Sarajevu otvoren prvi Regionalni samit arhitekture SFERA 2023

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Koncerti na višenamjenskom trgu ispred Vijećnice u okviru 25. Baščaršijskih noći

Općina Stari Grad, predvođena općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, besplatno je ustupila prostor višenamjenskog trga ispred Vijećnice za održavanje koncerata u okviru ovogodišnjeg 25. festivala Baščaršijske noći. Prvi koncert održan

KULTURA I UMJETNOST

Otvorena izložba oružja iz Kolekcije Bošnjačkog instituta

  Izložba oružja iz Kolekcije Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića, koja sadrži najvažnije primjerke vatrenog i hladnog oružja koje se u Bosni i Hercegovini koristilo od sredine 15. do

HISTORIJA

Svačije poštujemo a svojim se dičimo.

-Prije nekoliko dana, kada smo objavili našu namjeru, da ćemo pokrenuti list “Bošnjak”, koji će braniti naše pravo a u svakom pogledu, bili smo uvjereni, da će se to naše