Novi državni ministar sigurnosti: ‘Tu je relativno dosta stvari koje su potpuno nove za mene… Ne shvatam da u Sarajevu tri prsta znače provokaciju’

Novi državni ministar sigurnosti: ‘Tu je relativno dosta stvari koje su potpuno nove za mene… Ne shvatam da u Sarajevu tri prsta znače provokaciju’

“Još jučer sam preuzeo dužnost, imali smo primopredaju između mene i bivšeg ministra, gospodina Cikotića. Ja sam jutros već u 9 bio na radnom mjestu, u kabinetu ministra i mogu reći d aima dosta posla, da je to materija sa kojom se mora dosta raditi, moramo se i upoznati sa materijom. Tu je relativno dosta stvari koje su potpuno nove za mene”, istakao je Nenad Nešić, ministar sigurnosti BiH i predsjednik DNS-a.

“Ono što sam vidio danas, imao sam sastanak i sa pomoćnicima ministra, jeste da materija i uopšte to što pokriva Ministarstvo bezbjednosti je veoma široko i da tu zaista ima dosta toga da se radi, da se nauči, unaprijedi i treba sigurno vremena da se to i savlada. Ja sam završio Pravni fakultet, smjer Unutrašnjih poslova na Univerzitetu u Novom Sadu. Nakon toga sam postdiplomske, specijalističke studije završio na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na temu terorizam i organizovani kriminal. Osam godina sam radio u Centru bezbjednosti Istočno Sarajevo, tako da ne mogu da kažem da mi je bezbjednosna struka potpuno nepoznata.”

O susretu sa Selmom Cikotićem kaže da su imali jedan konstruktivan razgovor.

“Rekao mi je da mi stoji na usluzi, upoznao me sa onim što su radili. Danas smo imali sastanak sa komplet njegovim kabinetom i želim da se zahvalim tim ljudima na konkretnoj saradnji.”

Nešić navodi da postoji određena procedura kada je riječ o pristupu tajnim podacima.

“Da bih ja dobio pristup tajnim podacima ta procedura će biti pokrenuta u narednim danima.”

Na pitanje smatra li da može zadobiti povjerenje javnosti odgovara: “O mom radu, ciljevima, namjerama ćemo pričati malo kasnije. Hajmo sad da pričamo o tračevima. To je problematično u ovoj zemlji. To su tračevi, laži, klevete, ali vjerovatno dobijamo mnogo veću gledanost kad pričamo o tračevima, klevetama nego kada pričamo o našim namjerama i šta to želimo da promijenimo u ovoj zemlji.”

Kaže da zna za jednog poslanika SNSD-a koji je izrazio neslaganje sa odlukom vrha te političke partije.

“I to je njegovo legitimno pravo. Za mene su bitna djela, a ne riječi. Za mene možete da kažete bilo šta, ali ako za to ne postoje dokazi, to su samo prazne riječi. Taj poslanik, kome ja želim večeras da se zahvalim, jer je on glasao za mene da bude ministar bezbjednosti. Bitno je ono što se desilo. I to su djela. A ja mislim da djela više govore od riječi.”

Nešić ističe da postoji samo jedan bloger koji piše protiv njega i kojem ne može da se uruči optužnica.

“Ne može da se pozove na sud zato što ima fiktivnu adresu. Tužile su ga i neke moje partijske kolege. Mene zanima i nije mi jasno zašto Tužilaštvo BiH ne pozove tu personu da bude ključni svjedok saradnik u rješavanju mnogih neriješenih slučajeva u BiH. Jer taj čovjek zna ko stoji iza komplet kriminala koji se dešava u ovoj državi. Ja sam državljanin BiH, živim u Istočnom Sarajevu, dostupan sam organima i institucijama BiH. Možda novinari treba da se obrate Tužilaštvu sa jednim jasnim pitanjem – da li je Nenad Nešić koristio nedozvoljene aplikacije, da li pripada nekom narko kartelu, da li učestvuje u trgovini sa narkoticima?”

Na pitanje zašto svako malo gore automobili članova DNS-a odgovara: “Nenad Nešić je jučer postao ministar bezbjednosti i ja kao neko ko se nije bavio bezjednošću zadnjih 8-9 godina sigurno ne mogu da odgovorim na to pitanje. To je pitanje za Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, za sve policijske agencije. Ja želim da se utvrdi zašto gore auta. Pa moja porodica je žrtva. Neko od žrtve želi da abolira krivca.”

Naglašava da je spreman da ide na poligraf.

“Nisu relevantne potvrde koje izdaju institucije BiH, nisu relevantne potvrde koje izdaju zemlje iz regiona…”

O tvrdnjama da paljevine spomenutih autobomila imaju političku pozadinu kaže da ne zna šta bi drugo moglo biti.

“Ja se bavim samo politikom. Ne bavim se kriminalom, ne bavim se ničim drugim osim politikom. Pozivam institucije BiH, Republike srpske da utvrde i da jednom daju odgovor.”

Nešić je jučer u Sarajevu pokazivao tri prsta,a o tome kaže: “Jučer sam naišao na gospodina Vukanovića koji se sakrio u nekom prolazu ispred Parlamentarne skupštine, učio je svoga poslanika šta treba da kaže u Parlamentu. Međutim, gospodin Grković se jučer nije ni javio za riječ. Ja sam naišao, pozdravio ga, on mi je dobacivao ode ti kod Dodika i onda sam mu poslao poljubac i pokazao tri prsta. Ja sam tim pozdravom poslao poljubac i pozdravio Nebojšu Vukanovića koji je pripadnik srpskog naroda, makar je tako bilo do jučer. Ljudi vole što sam ja takav kakav jesam, ne glumim. Ne shvatam da u Sarajevu tri prsta znače provokaciju. To je tradicionalni srpski pozdrav kojim se mi pozdravljamo i ja sam tradicionalnim srpskim pozdravom pozdravio pripadnika srpskog naroda gospodina Vukanovića. Nisam nikoga provocirao niti mi je to bila namjera. Ukoliko sam nekoga uvrijedio izvinjavam se.”

federalna.ba/MiruhBosne

Previous Osigurat će radna mjesta za oko 350 uposlenika - otvaranje ASA bolnice 25. novembra
Next Amandmanima HDZ-a i 'osmorke' Željeznice ostaju bez 10 mil. 'Raščupana' i sredstva namijenjena za kupovinu protupožarnih letjelica

You might also like

NAŠI DANI

Krivična prijava protiv predsjednika RH zbog izjava o Srebrenici

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Enver Bijedić objavio je da je podnio krivičnu prijavu protiv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog izjava u vezi sa Srebrenicom. -Kako

NAŠI DANI

Mostar: Uhapšeno pet osoba zbog napada u Stocu. Lišeno slobode i lice koje je prijetilo paljenjem džamija

Policija je uhapsila pet osoba sa područja Mostara koje se dovode u vezu sa napadom na četvoricu mladića u Stocu, potvrđeno je iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/. Iz Tužilaštva je

NAŠI DANI

Održana tribina Zatiranje historije i sjećanja

  Tribina pod nazivom “Zatiranje historije i sjećanja” održana je u petak navečer u Mostaru.  Tokom tribine predstavljen je interaktivni narativ “Zatiranje historije i sjećanja”, koji je temeljem činjenica iznesenih