Operativne snage zaštite i spašavanja iz FBiH vraćaju se iz Slovenije 26. augusta

Operativne snage zaštite i spašavanja iz FBiH vraćaju se iz Slovenije 26. augusta

 Federalni štab civilne zaštite danas je na hitnoj vanrednoj sjednici donio naredbu da se angažman operativnih snaga zaštite i spašavanja iz Federacije Bosne i Hercegovine koje su okviru operacije pružanja međunarodne pomoći Bosne i Hercegovine Republici Sloveniji radile na otklanjanju posljedica katastrofalnih poplava, okonča 25. augusta a njihov povratak u Bosnu i Hercegovinu organizira 26. augusta. 

Federalna uprava civilne zaštite i Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo, u skladu s naredbom, uputile su svoje operativne snage sa mašinama i potrebnom opremom te pružaju administrativnu i logističku podršku u operaciji upućivanja međunarodne pomoći Republici Sloveniji koja će, po načelu samoodrživosti i na zahtjev Vlade Republike Slovenije sa planiranih deset biti produžena za još četiri dana.

Operativne snage zaštite i spašavanja iz Federacije BiH sa ljudstvom i teškim mašinama nastavljaju pružati pomoć stanovništvu Slovenije u područjima pogođenim poplavom.

Tokom jučerašnjeg dana pripadnici tima sa teškim mašinama i ljudstvom nastavili su obavljati zadatke na uređenju korita rijeke Savinje te utovara i odvoza nanesenog materijala.

Jedna radna mašina prebačena je uzvodno oko tri kilometra od sadašnje pozicije da očisti i produbi slivne kanale koji se ulijevaju u samu rijeku Savinju koji su bili obuhvaćeni poplavom. Treća mašina je bila i dalje angažirana na saniranju korita rijeke, kao i pristupnih puteva privatnih u općini Gornji Grad, saopćeno je iz FUCZ.

Previous Tuzlanska Šarena džamija u novom ruhu: Munari i kupoli vraćen sjaj od prije 135 godina
Next Zelenski se zahvalio na finansijskoj podršci koju Bosna i Hercegovina pruža Ukrajini

You might also like

NAŠI DANI

BUŽIM: Sa ponosom obilježena godišnjica akcije Munja 93

Na današnji dan prije dvadeset i sedam godina – 11. januara 1993. godine pripadnici 105. Bužimske udarne brigade izveli su jednu od najuspješnijih odbrambeno-oslobodilačkih akcija u odbrambeno-oslobodilačkih okvirima Armije Republike

NAŠI DANI

Sarajevo: 55 studenata prijavilo za volontiranje u trijažnim centrima

Sve više liječnika i medicinskih sestara obolijeva od koronevirusa. Ali i sve više studenata zdravstvenih studija u Sarajevu odlučuje se volontirati u trijažnim punktovima u Domovima zdravlja Kantona Sarajevo. Motiv

NAŠI DANI

Pomoć iz Bosne stigla u prave ruke

Uposlenici Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS, zajedno sa predstavnicima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, danas su izvršili distribuciju prehrambenih paketa u izbjegličkim kampovima na području tursko-sirijske granice. Namirnice koje su