Pavle Radić: Kad se vojska na Kosovo vrati…

Pavle Radić: Kad se vojska na Kosovo vrati…

Kako bi završila ta bolesna nacionalistička tlapnja (u rangu ’Veseli se srpski rode’) koja se maligno širi frustriranom Srbijom – ako bi se nekom suludošću, konstantom srpske politike posljednjih decenija, krenulo u njezinu realizaciju – pokazao je krah predgrupe vojske na sjeveru Kosova, kod Banjske. Sretna je okolnost da, zaslugom valjda Euleksa i Kfora, predgrupa nije potpuno likvidirana i da broj žrtava zaluđenih diletanata nije mnogostruko veći. Ludošću diletanata, iz Beograda trovanih nacionalističkim iluzijama, organizovanih – ne pravimo se ludi – ne bez znanja srpskih Službi, mnoštvo srpskih vojnih poraza u oružanim okršajima posljednjih decenija (u kojima Srbija navodno nije učestvovala), dodatno se uvećava. I da stvar po Srbe bude još gora, iz silnih poraza i pratećih tragedija – uzrokovanih nacionalističkim tlapnjama da se politički problemi mogu rješavati umišljenom srpskom vojnom superiornošću – ništa se nije naučilo.

Prvi kardinalni poraz srpske politike na Kosovu – uvod u potonju seriju srpskog političkog i posrednog ratnog ludovanja na prostorima bivše SFRJ – koji je odredio dalju sudbinu Kosova i doveo do njegove nezavisnosti i sadašnjeg bez sumnje tragičnog položaja tamošnjih Srba, bilo je na pravdi boga hapšenje Azema Vlasija i policijsko intervenisanje u štrajk rudara Trepče. Rudari Albanci su protestovali zbog tog kardinalnog srpskog (Miloševićevog) grijeha. Sve se to ovdje olahko previdilo i zaboravilo, pa ogroman dio stanovništva Srbije – pogotovo mladih – o tom grijehu Miloševićeve politike sa (ne)sagledivim posljedicama, pojma nema. Za svo potonje zlo ovdje se nemoralno krivica svaljuje na Albanace, neizostavno na zapadne zemlje i na vojnu intervenciju NATO saveza ’99.

Ako bi rangirali srpski doprinos nezavisnosti Kosova, spomenuto sumanuto hapšenje Vlasija i policijsko intervenisanje u štrajk rudara Trepče, bez sumnje bi iznosilo najmanje tridesetak posto. Otprilike isti ili nešto veći postotak je bilo ukidanje autonomije, da bi Kosovo za Srbiju definitivno bilo izgubljeno uvođenjem aparthejda prema Albancima poslije ukidanja autonomije. Pojava UČK, Miloševićeva brutalna policijska i vojna akcija koja je dovela do intervencije NATO 1999. godine, bili su samo logičan slijed i – de fakto – samo tehnička verifikacija za Srbe prethodno izgubljenog Kosova.

Kako je nacionalizam paranoja koja neminovno proizvodi zlo – nacionalizam je rodno mjesto zločina – i kako je paranoja konstanta srpske politike i kulture od polovine osamdesetih godina prošlog vijeka sve do danas, to se srpsko lupanje glavom o zid od tada neprekidno nastavlja. Bez izgleda da će se Srbija – posljedično i srpstvo bezmalo u cjelini – iz samodestruktivnog zla skoro izvući. Nema ovdje snaga za otriježnjenje, za pošteno suočavanje sa prošlošću, za suočavanje sa zabludama i zločinima kako nad pripadnicima drugih, tako i nad sopstvenim narodom. Vlast i opozicija, jednako kao i dominantna kultura – uz marginalne izuzetke i u politici, i u kulturi, koji su svjesni srpske katastrofe, koji beznadežno vape da se iz spirale propasti nekako izađe – vrte se u istom kleronacionalističkom pogubnom svjetonazoru. Borba među njima je samo oko toga ko će preuzeti ulogu srpskog mašinovođe, dok niko ne dovodi u pitanje to što je srpski voz već decenijama na katastrofalno pogrešnoj pruzi. O crkvi (SPC), o mračnjaštvu koje iz te obogotvorene institucije tribalno uzdignute mimo svih razumnih moralnih normi i zakona, da se i ne govori.

Na Kosovu, kod manastira Banjska, žrtvovani su zaluđeni mladići, koji su sluđeni kao što je – u ime neostvarivih nacionalističkih ciljeva – sluđen i veliki dio ne samo srpske omladine, nego naroda u cjelini. Na isti način su u velikom broju zaluđeni i žrtvovani Srbi na drugim prostorima bivše države, čija je sudbina – kao i sudbina Srba na Kosovu – uglavnom upropašćena.

Dobro je što građani Srbije mjesecima što masovno, što manje masovno, protestuju protiv razularenog nasilja koje se u Srbiji normalizovalo kao opšte mjesto. Nije dobro što nasilje – ratno i poratno politikantsko – kao opšte mjesto srpske politike prema okruženju, prema narodima i državama nastalim na postjugoslovenskom prostoru, na protestima ama baš niko ne spominje. Oko toga i kod vlasti i među opozicijom postoji omerta, zavjera ćutanja. Tragično je što ne postoji svijest, da se nasilja nije moguće osloboditi ako se ono sagledava samo parcijalno, samo na unutrašnjem planu a ne u totalitetu – i na unutrašnjem, i na spoljnom planu.

Dok god se u Srbiji, u Beogradu – u političkom Beogradu da budemo jasni, jednako kao i u Patrijaršiji, na univerzitetima i nacionalnim institucijama koliko god su srozane na nivo farsi na usluzi vlastima – ne shvati zašto smo dospjeli do katastrofe, sreće ovdje neće biti. Bez ozbiljne kritičke introspekcije nema izlaza iz ćorsokaka. Štaviše, sasvim su mogući novi otvoreni ili prikriveno inicirani sukobi (nemamo je l’ da pojma ko je organizovao ’događanja’ u Banjskoj’, kao što se za Miloševićeva vakta je l’ da nije imalo pojma ko je organizovao pobune Srba u Hrvatskoj i BiH, odnosno znalo se – Srbi su se pobunili, je li, protiv terora, magična formula nacionalista). Moguće su nove žrtve, o čemu nacionalisti ne haju. Njima su žrtve potrebne samo radi besramne manipulacije njima, pa su ritualne komemoracije i proglašavanja dana žalosti za žrtvama obične farse za dodatno sluđivanje naroda.

E da, za život građana Srbije ne manje važno. Sasvim su nam mogući novi vizni režimi, sankcije i obnovljen geto. O ugledu Srba u svijetu, pogotovo u regionu kojeg beogradska politika – uz sasluženje crkve – suludo ugrožava, izlišno je i govoriti. U svom pijanstvu nacionalisti i o tome dakako ne brinu.

Izvor: Autonomija

Previous Ruff Cycles počeo izgradnju proizvodnog pogona u Novom Travniku
Next Nogometašice primjer fudbalerima: „Napravile smo dobar rezultat i cure su pokazale kako se bori za ovaj grb i ovu državu“

You might also like

RIJEČ

Uloga Kolinde, Čovića i Dodika u porobljavanju Bosne i Hercegovine

  Tekst novinara Drage Pilsela za autograf.hr. Zanimljiva je ova hajka na Željka Komšića i zato smo već objavili dva teksta Ive Komšića. Treba konstatirati da Draganu Čoviću strašno smetaju

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Edin Hasanović, poznati umjetnik čiji je otac odveden na današnji dan: ‘Još godina dana i onda imam baš toliko godina koliko je on imao toga dana. 26’

Danas je na mezarju kod Kalesije klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop devet zvorničkih Bošnjaka, koji su ubijeni 1992. godine. Sa područja općine Zvornik od 1992. do 1995. nestalo je ukupno

HISTORIJA

Adis Zilić: Historijska uloga Vlatkovića, druge po snazi vlastele Huma

Vlastelinski rodovi srednjovjekovne Bosne i Huma literaturno su parcijalno tretirani, a Zilićeva knjiga ponudila je cjelovit naučni pogled na Vlatkoviće. Adis Zilić vanredni je profesor na Odsjeku za historiju Fakulteta