Podrška mladim poduzetnicima povratnicima u razvoju početnih biznisa, ugovore potpisalo 47 korisnika

Podrška mladim poduzetnicima povratnicima u razvoju početnih biznisa, ugovore potpisalo 47 korisnika

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i 47 odabranih korisnika iz 14 općina i gradova iz entiteta RS su na današnjoj ceremoniji u Tesliću potpisali ugovore o podršci mladim poduzetnicima povratnicima u razvoju početnih biznisa.

Vrijednost potpisanih ugovora iznosi 654.218,86 KM. Ugovore su potpisali korisnici projekta iz Bijeljine, Banja Luke, Dervente, Doboja, Foče, Istočnog Mostara, Kotor Varoši, Modriče, Osmaka, Prijedora, Teslića, Ugljevika, Vukosavlja i Zvornika – saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

– U 2022. godini na javni poziv se prijavilo 148 poslovnih subjekata iz oba entiteta i Brčko Distrikta, što je najveći broj aplikanata do sada. Broj je za 15 posto uvećan i u odnosu na prošlu godinu, a udvostručen u odnosu na ranije godine. Posebno nas raduje da su 34 posto od ukupnog broja korisnika žene poduzetnice, a čak 45 posto osobe mlađe životne dobi do 35 godina starosti – kazao je ministar Ramić.

Dodao je da je zastupljen vrlo širok dijapazon različitih djelatnosti od proizvodnih djelatnosti i tradicionalnih starih zanata, do turističkih, transportnih i  usluga u IT sektoru.

– Realizacijom potpisanih ugovora dajemo novu vrijednost za 14 povratničkih sredina u entitetu RS – naveo je ministar Ramić.

Ugovor o namjenskom korištenju odobrenih sredstava potpisala je Mejrima Kapić iz Teslića, koja se bavi proizvodnjom i prodajom pekarskih proizvoda, a koja svoju poslovnu ideju razvija proteklih nekoliko mjeseci.

– Kao i svaki drugi posao u početku su neophodna dodatna ulaganja, posvećenost i podrška drugih. Ukazala nam se potreba za proširivanjem kapaciteta i nabavkom savremenije opreme. Vidjeli smo svoju šansu u javnom pozivu Ministaratsva. Ova podrška nam potvrđuje da je neko prepoznao naš entuzijazam i želju da ostanemo i opstanemo u mjesta gdje smo se vratili – ističe Kapić.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica pruža podršku povratnicima u razvoju početnih biznisa od 2017. godine. 

Pravo učešća imaju pravna i fizička lica, poslovni subjekti ili obrtnici/preduzetnici koji su  u početnoj fazi poslovanja, maksimalno do 18 mjeseci starosti, u vlasništvu povratnika, sa prebivalištem u povratničkim zonama na području Federacije BiH, RS i Brčko Distrikta.

Kroz ovaj Program za period 2017-2021. podržano je 270 start – up firmi, za što je Ministarstvo izdvojilo više od 2,1 miliona KM – navodi se u saopćenju.

Previous Besplatni udžbenici za osnovce u Tuzlanskom kantonu
Next Ministrica Turković uputila démarche Ministarstvu vanjskih poslova i Ambasadi Izraela

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Male porodične firme su pozitivna strana bosanske privrede

  Često možemo čitati i čuti priče o vrijednim ljudima koji su svoje ideje pretvorili u uspješne biznise. To su ljudi koji su uprkos poteškoćama obezbijedili zaposlenje za sebe i

Ekonomija/Biznis

„Igman“, d.d. Konjic: Dogovoren izvoz municije u Pakistan u vrijednosti tri miliona dolara

Bosanskohercegovačka kompanija namjenske industrije “Igman” Konjic će izvesti u Pakistan nove količine municije u vrijednosti  tri miliona dolara. Kako je za Fenu potvrdio ambasador Bosne i Hercegovine u Islamskoj Republici

MADE IN BOSNIA-387

“Edna-Metal Vorking” iz Prijedora: Zapošljavaju uglavnom mlade radnike, a sve što proizvedu izvoze u Njemačku

“Edna-Metal Vorking“, preduzeće za izradu podstanica za centralno grijanje iz Prijedora, svu proizvodnju plasira na njemačko tržište. Preduzeće je smješteno u prostoru Preduzetničkog inkubatora u Velikom Palančištu na oko 200