Premijer USK upozorava da se iz kasarne Oružanih snaga „Adil Bešić“ u Bihaću izvlači naoružanje u velikim količinama u smjeru Graničnog prijelaza Izačić

Premijer USK upozorava da se iz kasarne Oružanih snaga „Adil Bešić“ u Bihaću izvlači naoružanje u velikim količinama u smjeru Graničnog prijelaza Izačić

„Selo gori, a Trojka se češlja“ i raspravlja o vinu: Po čijem nalogu i pod čijom kontrolom se razoružavaju Bošnjaci i izvlači oružje iz kasarne „Adil Bešić“ u Bihaću – upozorava premijer Unsko-sanskog kantona.

Prije pet dana iz Vlade i Skupštine Unsko-sanskog kantona na sve relevantne adrese u državi upućen je zabrinjavajući dopis u kojem se navodi da se iz kasarne Oružanih snaga „Adil Bešić“ u Bihaću izvlači naoružanje u velikim količinama u smjeru Graničnog prijelaza Izačić i da se to oružje izvozi u Republiku Hrvatsku.

Od nadležnih institucija BiH, počev od Ministarstva odbrane, Ministarstva sigurnosti, Ministarstva vanjskih poslova, kao i drugih nadležnih tijela na nivou države BiH i FBiH, iz Unsko-sanskog kantona zatraženo je hitno očitovanje o ovim uznemirujućim i alarmantnim informacijama.

No, odgovora nema, uprkos tome što je u dopisu navedeno da je upućen na osnovu brojnih prijava zabrinutih građana.

Mustafa Ružnić, premijer USK, ističe da su u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u USK veoma ozbiljno shvatili informacije o izvlačenju naoružanja iz kasarne „Adil Bešić“ u Bihaću.

-S obzirom na to da se oružje u velikim količinama izvlači iz navedene kasarne, građani su ukazali da ih to podsjeća na princip izvlačenja oružja iz kasarni iz BiH početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, a svi znamo da je to bio početak scenarija okončanog genocidom u Srebrenici i pokušajem istrebljenja Bošnjaka i u ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Mi ne možemo zanemariti činjenicu da su teritorijalni integritet i suverenitet BiH na stalnom udaru secesionističkih politika i da se Bošnjacima otvoreno prijeti novim genocidom. Ako u obzir uzmemo brojne primjere nasrtaja na državu BiH i Bošnjake, uključujući i najsvježiji slučaj brutalnog premlaćivanje maloljetnika u Osmacima, povratnika u RS, mi na vijest o izvlačenju oružja iz BiH pod misterioznim okolnostima ne možemo ostati slijepi, gluhi i nijemi.

Zbog toga smo od državnih institucija zatražili pojašnjenje zbog čega se tolika količina naoružanja i po čijem nalogu kao i pod čijom kontrolom izvlači iz kasarne „Adil Bešić“ u Bihaću i izvozi iz BiH.

Međutim, umjesto da su se barem oni zvaničnici koji sebe nazivaju probosanskim hitno pozabavili navodima iz našeg dopisa, pitanja koja se tiču svih nas i sigurno su prioritetna u ovom trenutku, još su bez odgovora i oni koji bi jasno i glasno o njima trebali progovoriti šute.

U međuvremenu, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ovih dana se zabavio donošenjem zakona o vinu slaveći to kao jedan od glavnih koraka za ulazak BiH u EU. Jasno je da su nam potrebne uredbe i zakoni usklađeni s evropskim u svim oblastima, ali su nam sigurnost i očuvanje mira, naročito u aktuelnoj situaciji i trenutnim okolnostima daleko na listi prioriteta ispred pomenutog zakona.

Još jasnije nam je da je najava donošenja Zakona o tržištu vina BiH od velikog značaja za Dodikovog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Stašu Košarca, Konakovićevog koalicionog partnera koji ima vlastitu vinariju, pa utoliko imamo još više razloga sumnjati u to da se dok mnogi drugi reformski zakoni od većeg interesa za državu BiH drže u ladicama, upravo ovaj o vinu smatra prioritetnim za donošenje, samo zbog nečijih ličnih interesa.

Nije ovo prvi put da smo u situaciji kad se oni koji bi trebali stati u zaštitu interesa države BiH i Bošnjaka koji su pod stalnim prijetnjama i udarima ponašaju po principu „selo gori, a baba se češlja“, jer na naš dopis nisu reagirali ni drugi zvaničnici Trojke.

Međutim, nismo svi „opijeni“ vlašću i čuvanjem fotelja po svaku cijenu, a naročito kalkulacija nema kada su u pitanju sigurnost i očuvanje mira. Iako smo u ovom dijelu BiH veliki zagovornici očuvanja mira i stabilnosti u BiH, poučeni bolnim i tragičnim iskustvima s početka devedesetih, mi u Krajini ne pristajemo na šutnju o alarmantnim podacima o izvlačenju oružja iz kasarne „Adil Bešić“ u Bihaću i ustrajat ćemo da se ovo pitanje u potpunosti i do kraja razjasni i nećemo pristati da se Bošnajci razoružavaju dok se policija u RS oprema sa najsavremenijim borbenim i oklopnim oružjem i vozilima – poručio je premijer USK Mustafa Ružnić.

Previous Pionirski poduhvat zeničkih ljekara postao standardna operacija
Next Orban traži komandovanje nad EU trupama u Bosni i Hercegovini

You might also like

NAŠI DANI

Njemačka: Mainz otjerao fudbalera jer je javno podržavao Palestinu

Njemački prvoligaš Mainz raskinuo je ugovor sa svojim napadačem Anwarom El Ghazijem nakon njegovih objava na društvenim mrežama u kojim je podržavao Palestinu. Bivša zvijezda Aston Ville i PSV-a nedavno

NAŠI DANI

Dan oslobođenja: Tuzla se prije 26 godina oduprla agresoru

  Tuzla danas slavi Dan oslobođenja. Na današnji dan 1992. godine pripadnici tuzlanske policije u naselju Brčanska Malta odbili su napad naoružanih vojnika Vojske Republike Srpske i vojnika preostalih iz

NAŠI DANI

Raspodjela putarina: Federacija finansira i RS i Brčko distrikt

Pitanje putarina na autocestama i njihovo prikupljanje te raspodjela sredstava posljednjih godina izazivaju mnogo polemike. Najčešće možemo čuti žalbu na nejednaku raspodjelu prihoda koju bh. eniteti i Brčko Distrikt zajedničko