Zašto su u Goraždu do 15 sati ulice skoro prazne?! Odgovor će vas iznenaditi…

Zašto su u Goraždu do 15 sati ulice skoro prazne?! Odgovor će vas iznenaditi...

Piše: Mirna DUHAČEK

Gradić u istočnoj Bosni kojeg su mnogi nakon rata nazivali otpisanim, jer je nakon 1.336 dana duge opsade bio u potpunosti uništen, posljednih godina doživljava svojevrsnu renesansu te je postao svijetla tačka cjelokupne bh. privrede. Danas je Goražde obnovljeno, na sve strane otvorena su gradilišta, a ono što vam prvo upada u oči jesu – puste ulice. Pored toga što nema pasa lutalica, jer je ovaj grad prvi u BiH riješio problem azila, do 15 sati na ulicama nema ni ljudi! Tek po koji školarac koji ide ili se vraća iz škole…

Brza administracija i povoljna poslovna klima

Goražde izrasta u pravog ekonomskog diva: to je grad s najmanjim postotkom nezaposlenih u cijeloj BiH, općina i kanton sa najpovoljnijom poslovnom klimom u državi u koju investitori rado ulažu zbog brze administracije, ali i vrijednih radnika.

– Administracija u Bosni i Hercegovini je najveća prepreka za strana ulaganja. Zato mi, sve što možemo, pokušavamo da pojednostavimo – kaže za DEPO PORTAL načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović, kojem je, kako kaže, moto ‘uspješni privrednici, odgovorni radnici, povoljan ambijent’.

– Dokazali smo da za 24 sata možemo izdati potrebne papire. Sve smo podredili otvaranju novih radnih mjesta. Pa ako dođe neko i kiosk da otvori, mi smo cijeli dan s njim i ne žalimo provedeno vrijeme, jer će makar jedan naš sugrađanin dobiti posao – skromno će načelnik.

Tome da su lokalne vlasti otvorene prema investitorima, te da čine sve kako bi postojeće kompanije što lakše poslovale, svjedoči i Enisa Bekto, generalna direktorica jedne od najuspješnijih firmi na području Goražda, ali i BiH – Bekto Precise, koja se bavi proizvodnjom alata, obojenih metala, kombinacije plastike i metala i plastičnih i livenih dijelova, te proizvodnjom dijelova za najpoznatije firme u automobilskoj industriji. Ona kaže da je lokalna vlast do sada imala sluha za olakšavanje administrativnih procedura i nikome nije stvarala probleme. Međutim, ipak dodaje – poslovna klima u Goraždu ne razlikuje se previše od ostatka zemlje, prije svega iz razloga jer su zakoni isti. Fiskalni i parafiskalni nameti također. Samo je sve skuplje zbog udaljenosti prevoza trasporta.

– Mi smo, možda, u nekoj blagoj prednosti što imamo višak inicijative, kao i druge kompanije u našem Kantonu i ne čekamo da nam neko drugi riješi probleme. Kontinuirano nastojimo, u suradnji s lokalnim vlastima, promijeniti nabolje šta je u našoj moći – kaže Bekto, dodavši da kad se u Bosni odlučiš baviti biznisom, pored znanja i finansijskih sredstava, potrebno je i ‘malo više hrabrosti i vjere u posao kojim se kanite baviti’.

– Neka svako razmisli je li sigurniji u svojim ili u tuđim rukama. Predugo sve ovo traje. Izrasle su potpuno nove generacije koje ne mogu čekati narednih dvadeset godina da se uslovi i okolnosti promijene nabolje. Rješenja će doći ukoliko radimo na njima. Ako se krećete, makar i polako, za dvadeset godina, daleko ćete otići. Ali ako stojite i čekate, bićete kao oni naši ljudi koji štrajkuju i pričaju da im nije uvezan staž 18 godina. Ako vam uvjeti gdje radite ne valjaju, promijenite uvjete ili mjesto gdje radite. Zašto mislite da će drugi više misliti o vama nego vi sami – pita se Enisa Bekto, uspješna poslovna žena koja je nastavila razvijati porodičnu firmu.

Kvalitetni za EU, ali ne i za BiH

Kako navode iz Privredne komore Bosansko-podrinjskog kantona, Goražde se nalazi u samom vrhu kako Federacije BiH, tako i cijele države, po stopi vanjskotrgovinske razmjene. Izvoz je u konstantnom rastu.

Tako Bekto Precisa, sticajem okolnosti, ima mnogo više kupaca u inostranstvu nego u BiH, ali, kažu, to ih ni u kom slučaju ne zadovoljava.

– Mi bismo mogli proizvoditi za domaće tržište mnogo više da postoji sređeno tržište. Nismo navikli poslovati u nelojalnim uvjetima. Danas naša zemlja, zapravo državne kompanije, uvoze brojne proizvode koje bi mogli kupovati od nas u Goraždu. Imate paradoksalnu situaciju da jedna naša velika državna firma uvozi proizvode iz Austrije od kompanije za koju mi to proizvodimo! Ali, ponekad je iz Sarajeva bliži Beč nego Goražde – govori o nelogičnostima sa kojim se susreće Enisa Bekto, koja kaže da je primjera nelojalne konkurencije, lobija i namještaljki na pretek, ‘ali to nikom u ovoj zemlji izgleda nije problem’.

Bekto dodaje da ne traže povlašteni položaj, mada smatra da bi ga svi domaći proizvođači trebali imati, već traži fer uvjete, da u svojoj zemlji, mogu biti konkurentni, budući u njoj plaćaju poreze te zapošljavaju ljude:

– Ja često kažem svojim prijateljima i poslovnim partnerima da smo dovoljno kvalitetni za tržište EU, ali da kvalitet naših proizvoda ‘nije zadovoljavajući’ za BiH. Valjda ćemo jednoga dana dostići taj nivo!?

Impresivna lista kompanija

Da su itekako kvalitetni za Evropsku uniju dokazuje impresivna lista kompanija za koje goraždanske firme rade. U ovom gradiću u istočnoj Bosni, pravoj oazi autoindustrije u BiH, između ostalog se proizvode dijelovi za najrenomiranije svjetske marke, kao što su BMW, Audi, Mercedes, Volkswagen, Toyota, Mazda, Opel, Ford, Ferrari…

Kako su to postigli, pitamo generalnu direktoricu Bekto Precise:

– Nastojimo implementirati najbolje svjetske prakse u funkcioniranju naše firme. Ulažemo mnogo u napredne tehnologije i edukaciju uposlenika. Ukoliko želite opstati na tržištu, morate se boriti svaki dan kao da je presudan za vaš opstanak. Svijet se mijenja i napreduje takvom brzinom kakvu, primjerice, niste mogli ni zamisliti prije samo dvadesetak godina. Ukoliko želite zadržati korak s razvijenim svijetom, onda ga morate slijediti brzinom kojom se on kreće – objašnjava za DEPO Portal Enisa Bekto.

Međutim, kako kaže, tu počinje drama: borite se za posao sa kompanijama iz Njemačke, Švedske, Italije ili Engleske, iako se vaše poslovno okruženje i državna uređenost dramatično razlikuju od njihovih.

– Sve negativne okolnosti su na našoj strani. I opet, unatoč svemu, mi se hvala Bogu, uspijevamo izboriti za poslove u takvoj konkurenciji. To je simbolički kazano, borba Davida i Golijata, ali mi se nikad ne predajemo – priča Bekto, te dodaje da, uprkos mnogim preprekama koje im otežavaju poslovanje, njeni radnici imaju plate veće od državnog prosjeka.

Goražde, za razliku od ostatka BiH – u kojoj je nezaposlenost oko 44 posto – ima stopu nezaposlenosti 17 posto. Taj procenat je i manji, prema riječima načelnika Ramovića, te se kreće oko osam-devet posto:

– Na birou imate i ljude koji uopće ne traže posao, ali koji su na evidenciji kako bi ostvarili pravo na zdravstveno osiguranje. Uglavnom, ko hoće da radi, u Goraždu neće dugo morati tražiti posao – tvrdi načelnik.

Za proteklih deset godina, kaže Enisa Bekto, njena kompanija imala je konstantan rast i zapošljavanje, a investirali su do sada oko sto miliona maraka u proizvodnju.

– Ako se ima u vidu svjetska ekonomska kriza, zakonska opterećenja i nameti kompanijama u našoj zemlji, onda je svaki napredak velik i značajan. Mi spadamo u red srednjih kompanija i vrlo dobro mi je poznato šta znači svako novo radno mjesto. Mnogo je deklarativnog zalaganja za zapošljavanje, a jako malo mjera i poticaja privrednicima koji zapošljavaju – upozorava Enisa Bekto, čija kompanija danas ima preko 450 zaposlenih, a prije nepunih deset godina imala je tek – osam.

Prevent preporodio Goražde

Impresivan broj zaposlenih u Goraždu ima Prevent grupacija. U tri firme – Prevent Goražde, Prevent Safety i Prevent Components – radi preko 1.500 ljudi, a ova grupacija, što je najvažnije, bilježi i konstantan rast.

– Može se reći da Prevent grupacija u Goraždu svaki dan zapošljava jednog novog radnika – kaže Lejla Ferhadbegović, direktorica lokacije Prevent Goražde, firmom koja radi punom parom.

U Preventu zadovoljno trljaju ruke, jer su ekonomsku krizu uspjeli pretvoriti u šansu.

– Kada posmatramo 2014. u odnosu na godinu prije, mi smo ostvarili povećanje od deset posto kada je riječ o izvozu – govori Ferhadbegović.

Tek na pola puta

Stoga ne treba čuditi da u ovako malom gradu poslovnice imaju sve banke koje djeluju u BiH.

– Goražde vraća onaj svoj status centra regije, što smo bili prije rata – najjači industrijski grad ovdje i jedan od najvećih u Jugoslaviji. Međutim, rat je uništio sve, a država nas potpuno zaboravila, ali uspješni privrednici odlučili su vratiti se u Goražde. Uz povoljan ambijent i Općine i Kantona imamo ovo što danas imamo. Ali mi smo tek na pola puta, tek za tri-četiri godine mi ćemo biti uistinu najrazvijeniji grad u BiH – pun je planova za budućnost načelnik Ramović.

Općina je trenutno u toku realizacije jednog kredita od deset miliona KM. U tom projektu, osim puteva i sekundarne mreže, gradit će se most u obližnjim Vitkovićima, gdje će biti otvorena i peta industrijska zona.

– Kad završimo most, bit ćemo spremni dati tih 80 duluma zemlje besplatno, za jednu KM, ukoliko se pojavi ozbiljan investitor. To je ranije uradila i Vlada BPK, uzela od Općine zemljište u Vitkovićima za Emku i dala 50 duluma za jednu KM – iznosi planove načelnik Goražda.

U ovom gradu na Drini danas skoro da nema kriminala. Stanovnici ne gledaju jesu li zaključali kuću, stan, auto…

– Za razliku od Sarajeva, u kojem čakija vlada, ovdje se nikad nije dogodilo da je neko nekoga presreo na ulici i oteo mu torbu, mobitel – ističe načelnik.

Je li Goražde zaobišla svjetska ekonomska kriza?

– Nije ni naš kanton zaobišla ekonomska kriza. Da nije bilo ovako velike krize, naš kanton se mogao mnogo brže razvijati. Ekonomska kriza je znatno usporila razvoj i nepovratno smo izgubili pet-šest godina stagnacije. Mi jesmo ostvarivali rast svih ovih godina krize, ali je on mogao biti znatno veći. Nije nam utjeha što su drugi slabiji od nas, već što smo i mi mnogo izgubili krizom.

Da su državne vlasti imale više sluha i koncepcije moglo je biti mnogo bolje. Dok traju predizborne kampanje obećavaju kule i gradove, a kad se završe izbori vi ustanovite da je to bio jedan veliki javni konkurs za njihova radna mjesta. Nadam se da će novi federalni i državni premijeri imati više sluha za privredu jer od nje, u krajnjem slučaju, živi cijela država. Možda treba istaći primjer nove goraždanske Vlade koja je odmah nakon imenovanja obišla našu, a vjerujem, i druge firme u ovom Kantonu – kaže Enisa Bekto.

‘Made in BiH’ – oznaka za kvalitetu

Plate veće od prosjeka, redovna primanja i sigurna sredina samo su neke od prednosti života u Goraždu, koje je postalo jedan od najvećih razvojnih centara u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući ozbiljnim privrednicima i vrijednim radnicima u ovom gradiću, ‘Made in BiH’ je oznaka za kvalitetu prepoznatljiva u cijelom svijetu. I tako se čini da je ovaj mali dio Bosne, mimo ostatka države, već spreman za Evropsku uniju.

Stoga odgovor na pitanje iz naslova glasi: Zato što u Goraždu (skoro) da nema – ni nezaposlenih ni besposlenih!

(DEPO)

Previous Najmlađi hafiz Bošnjak u Sjevernoj Americi
Next Hamza Čajić kadetski prvak Evrope u karateu!

You might also like

Ekonomija/Biznis

Domaći proizvodi imaju najnižu stopu inflacije, moramo jačati našu proizvodnju

U julu ove godine inflacija u Federaciji BiH dosegla je rekordnih 17,6 posto, a najviše su poskupili hrana i bezalkoholna pića te prijevoz. Goran Miraščić, glavni ekonomista Vlade Federacije BiH

Ekonomija/Biznis

Tuzlanska Dita ide uzlaznim putem

  Otkako je najveći trgovinski lanac u Bosni i Hercegovini, kompanija ”Bingo” preuzela tuzlansku industriju deterdženata, u ”Diti 1997.” Tuzla imaju uredne plaće, normalne uvjete rada i potpisan Kolektivni ugovor.

Ekonomija/Biznis

Industriјskа prоizvоdnjа u Brčkо distriktu bilјеži rаst zа 13,5 posto

Indeksi obima industrijske proizvodnje u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine za mjesec oktobar. Мјеsеčnа pоrеđеnjа: Industriја ukupnо: Ukupnа dеsеzоnirаnа industriјskа prоizvоdnjа u Brčkо distriktu u оktоbru 2019. u pоrеđеnju sа