Prijem za učenike Srednje elektrotehničke škole u Sarajevu, osvajače zlatnih medalja na međunarodnom takmičenju inovacija

Prijem za učenike Srednje elektrotehničke škole u Sarajevu, osvajače zlatnih medalja na međunarodnom takmičenju inovacija

 

Učenici Srednje elektrotehničke škole u Sarajevu usmjerenja Elektronika i automatika su ponos svoje škole, ali i Bosne i Hercegovine. Već godinama osvajaju zlatne medalje u inovacijama, a njihovi izumi su vrijedni pažnje najpoznatijih svjetskih kompanija.

Zlatne medalje osvojili su i na nedavno održanom međunarodnom takmičenju inovacija u Hrvatskoj, gdje su predstavili  robot „rover“, zatim „smart drill“ i „sorter otpornika.

Tim povodom načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić upriličio je danas prijem za osvajače zlatnih medalja u čijoj su pratnji bili i direktor škole Faruk Kurtović, zamjenih direktora Fahrudin Alihodžić i Adnan Akšamović, profesor stručne teorijske nastave i laboratorijskog rada koji pomaže učenicima da svoje ideje realiziraju.

Tom prilikom kreatori inovacija predstavili su neke od svojih izuma, a nakon toga posjetili su Centar za obuku za rad na CNC mašinama koji je nedavno otvoren u jednom od objekata u sklopu Centra „Safet Zajko“. Radi se o visokim tehnologijama u proizvodnji CNC mašina koje su kreirane od strane naših ljudi.

Prilikom posjete Općini Novi Grad direktor Kurtović zahvalio je općinskom načelniku na prijemu, istakavši da na taj način iskazuje poštovanje prema školi koja još od 2004. godine radi inovativne radove.

„Naša škola svake godine učestvuje na državnim takmičenjima, a isto tako i na izložbama koje organizira zajednica inovatora Hrvatske. Na ovogodišnjoj izložbi u Hrvatskoj učestvovalo je 28 zemalja iz cijelog svijeta, gdje je naša škola predstavljala državu Bosnu i Hercegovinu. Naši učenici su predstavili tri rada i osvojili tri zlatne medalje, kao i posebnu nagradu od kanadskog žirija za najbolju inovaciju i najbolje prezentovanje“, kazao je direktor Kurtović.

Načelnik Semir Efendić izrazio je zadovoljstvo današnjom posjetom uspješnog tima koji na svim takmičenjima u kojima učestvuje osvoja nagrade za svoje inovacije.

„Ova škola je u tome sigurno fenomen, ne postoji takva škola u Kantonu Sarajevo, niti u Bosni i Hercegovini. Sama činjenica da je jedna od inovacija nastala kao odziv na poziv NASA-e koja je tražila vozilo koje će moći  snimati planete i da pri tome bude efikasno u slučaju prevrtanja, govori dovoljno o tome dokle seže ideja naših učenika, odnosno njihova inovativnost da za ono što trenutno treba cijelom čovječanstvu oni  nude rješenja“, izjavio je općinski načelnik.

Dodao je da je Općina partner sa Elektrotehničkom školom zajedno sa Evropskom unijom u projektu za uspostavu i opremanje Centra za inovacije i poduzetništvo u ovoj školi koji je već počeo da radi, a u koji je uloženo oko 30.000 eura.

„Nama je važno da u budućnosti ova pamet bude u funkciji razvoja naše države, što vjerujemo da će se dešavati. Znamo da veliki broj država poput Japana, Kine ulažu milijarde u naučnu djelatnost. Mi sa skromnim ulaganjima, ali sa velikim talentom postižemo rezultate i to je prednost naše države“, istakao je načelnik Efendić.

Haris Džananović, učenik 4. razreda predstavio je robot „rover“ koji je rađen po uzoru na jedan NASA-in robot koji u svakom momentu može nastaviti da se kreće, bez obzira pod kojim je uglom.

Profesor Admir Akšamović izuzetno je ponosan na svoje učenike, jer su tokom takmičenja dobili sve pohvale međunarodnih takmičara i žirija, te ističe kako je upravo to, uz medalje, pokazatelj da su njihovi učenici kvalitetni i spremni za rad.

Učenici Srednje elektrotehničke škole, osvajači prestižnih nagrada za inovacije, i na posljednjoj međunarodnoj izložbi u konkurenciji 28 zemalja iz cijelog svijeta – za tri rada osvojili su isto toliko zlatnih medalja. Danas ih je primio načelnik Općine Novi Grad.

Gepostet von Televizija Sarajevo – tvsa.ba am Freitag, 14. Dezember 2018

Previous Bosanski intelektualci: Bosna i Hercegovina najvažniji predmet spoljnje politike Srbije i Hrvatske
Next Krenula izgradnja brze ceste koja povezuje Sarajevo sa Vogošćanskom petljom

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Dajana Papaz, od studenta generacije do pripravnika na fakultetu: Trud se uvijek isplati

Dajana Papaz (24) iz Istočnog Sarajeva studentica je master studija Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci, smjer arhitektura i urbanizam, a nakon što je osnovni studij završila sa prosjekom ocjena od 9,56

NAUKA I TEHNOLOGIJA

U Sarajevu otvoren sajam nauke, inovacija, kreacija i robotike Maker Faire

Drugi sajam nauke, inovacija, kreacija i robotike pod nazivom “Maker Faire Sarajevo” otvoren je danas u Domu mladih i na platou Skenderija u organizaciji Asocijacije FabLab.

NAUKA I TEHNOLOGIJA

“Zlatni student” Nusmir Mekić – želi pridonijeti razvoju Bosne i Hercegovine (VIDEO)

  Student elektrotehničkog fakulteta u Tuzli, Nusmir Mekić, rodom iz Banovića, diplomirao je s ocjenom 9,7 i odlučio je ostati u Bosni i Hercegovini. Podučava mlade studente, pronalazi inovacije i