Promovirana knjiga lirskih pjesma o znamenitoj porodici Ljubovića

Promovirana knjiga lirskih pjesma o znamenitoj porodici Ljubovića

U organizaciji IC Štamparije sinoć je u Centru za kulturu Grada Mostara promovirana knjiga lirskih pjesama, baladi i romansi  Nusreta Omerike o znamenitoj bošnjačkoj porodici Ljubovića pod naslovom „Na dvoru pod prstenom djevojka“.

Uz autora o knjizi su govorili prof.dr. Fruk Taslidža, Anesa Bašić, dok je prof. dr. Alija Pirić nešto više govorio o ishodišnom motivima koji su Omeriku odredili i kao pjesnika i kao istraživača. 

Porodica Ljubovića je jedna od uglednih bosanskohercegovačkih  porodica koje su obilježile historijske tokove na našim prostorima.

– Porodica Ljubović je više od četiri stoljeća ,pored ostalog, bila i nositelj kulture . Omerika u knjizi donosi podatke iz različitih historijskih izvora iz kojih se može pratiti razvoj te porodice. Kroz sva ta stoljeća vidimo da je to bila vrlo ugledna i priznata porodica, da je obavljala vrlo važne poslove u lokalnoj administraciji i glavnim historijskim tokovima – kazao je dr. Taslidža.

Knjiga će, prema njegovom mišljenju, biti snažan poticaj za nova naučna istraživanja kako bi se produbila saznanja iz lirskih i epskih pjesama o Ljubovićima. Stoga je ona istovremeno i poziv historičarima da se upuste u tu vrstu izazova.

U izjavi za preporod.info Omerika kaže da je ova knjiga i dio njegovog zavičajnog duga prema porodici Ljubović koji su stolovali u Odžaku kod Nevesinja.

– U knjizi sam sakupio oko 70 lirskih pjesama, balada, sevdalinki i romansi. Od njih desetak je sačuvano na Harvardu i nisu do sada publikovane. Njih je zabilježio milman Pery 1933.g. dok je boravio u Mostaru, Stocu, Nevesinju i Gacku – pojašnjava Omerika.

Nakon Mostara planirane su promocije i Stocu, Jablanici, Konjicu, Travniku, Bihaću, Goraždi i drugim gradovima.   

Knjiga „Na dvoru pod prstenom djevojka“ ujedno je i najava njegove nove knjige epskih pjesama o Ljubovićima. I u njoj će se naći nekoliko njih koje nikada do sada nisu objavljene. Knjiga će imati preko 650 stranica. Iz štampe bi trebala izaći već početkom naredne godine.  

Previous Izetbegović: Ako iko ima znanja, ti ljudi su većinom u SDA
Next Načelnik Ljubinja o skupu 'Granica postoji': Ne zavađajte nas sa komšijama

You might also like

BAŠTINA

Veliki kralj Bosne dobija spomenik u glavnom gradu bosanske države!

Konkursna komisija stručnog žirija za izradu idejnog rješenja spomenika bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića proglasila je najboljim tri učesnika konkursa kojima će biti dodijeljene nagrade. Bosanski umjetnik, kipar i profesor Stijepo

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

‘Šute kao bogomili’ i djed koji ne laže

Naš književnik Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak u svom djelu ‘Narodno blago’ iz 1887. bilježi zanimljive narodne izreke i daje tumačenje istih… Laže, da je djed. (Ovu sam rečenicu najprvo čuo prošle

BAŠTINA

Ostaci jedinog preživjelog molitvenika pripadnika Crkve bosanske

RUKOPISI CRKVE BOSANSKE Izvor: Tragom pisane baštine BiH