Reakcije na hapšenje M. Omerovića, bivše zatočenika logora u Srbiji: O sigurnosti povratnika nikako ne bi smjela brinuti lokalna policija nego državne agencije

Reakcije na hapšenje M. Omerovića, bivše zatočenika logora u Srbiji: O sigurnosti povratnika nikako ne bi smjela brinuti lokalna policija nego državne agencije

Pet udruženja žrtava rata u Bosni i Hercegovini i genocida u Srebrenici zatražilo je zaštitu međunarodnih snaga raspoređenih u Bosni i Hercegovini nakon što su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Rs uhapsili srebreničkog povratnika Mirsada Omerovića.

On se na društvenoj mreži Facebook oglasio zbog održavanja koncerta u centru Srebrenice nedugo nakon okončanja dženaze i ukopa još 30 žrtava genocida. Tokom koncerta u sklopu manifestacije “Petrovdanski dani Srebrenice 2023.” puštane su nacionalističke pjesme koje su duboko uznemirile Srebreničane.

“Nastavlja se agonija, napad na Muniru Subašić, Višegrad, Bratunac i mnoga druga mjesta u RS-u, gdje su povratnici Bošnjaci doživjeli i doživljavaju kontinuirane napade NN lica, kako tvrdi MUP RS-a. Kada ta NN lica nisu u stanju da urade prljav posao i pojavi se bilo kakva mogućnost, onda taj posao uradi MUP RS-a, kao što je slučaj sa porodicom Omerović u Srebrenici”, navedeno je u saopćenju pet udruženja.

Oni su kazali kako niko nema nadležnost i kako baš niko, od SIPA-e, preko tužilaštava, ne želi poduzeti bilo koje mjere.

“Zato pozivamo međunarodne snage (EUFOR i NATO), koje su raspoređene u BiH, da preuzmu obavezu iz mirovne misije i zaštite povratnike koji su izloženi brutalnim napadima, ne samo pojedinaca, već i zvaničnim organima entiteta RS-a”, saopćili su.

Saopćenje su potpisali Udruženje “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa”, Udruženje Žrtava i svjedoka genocida, Udruženje “Žena Podrinja”, Udruženje Majke Srebrenice i Udruženje Žene Srebrenice.

Iz MUP-a Rs-a su ranije danas saopćili da su policijski službenici Policijske stanice Srebrenica 12.07.2023. godine oko 22:35 sati lišili slobode lice M.O. zbog postojanja osnova sumnje da je izvršilo krivično djelo “Ugrožavanje sigurnosti”.

Adisa Omerović iz Srebrenice objavila je kako su njenog supruga Mirsada priveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta Rs zbog negodovanje koje je izrazio povodom koncerta koji je održan ispred crkve u centru Srebrenice na 28. godišnjicu genocida.

“Večeras moja porodica i ja prolazimo agoniju, jednu od težih koje smo doživjeli otkako smo se vratili u Potočare. Naime, moj suprug je večeras priveden od strane policajaca Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i, do trenutka objave ovog statusa, ja nemam informacije šta se s njim dešava”, objavila je Srebreničanka Adisa Omerović.

Ona je navela da je jedan od portala na najgnusniji način doveo u kontekst njenog supruga i da zato naslućuje da je povod privođenja negodovanje koje su izrazili povodom sramnog koncerta ispred crkve.

“Moja djeca su uznemirena i zabrinuti smo za svoju sigurnost. Pozivam sve vas koji se kunete u Srebrenicu i Bošnjake, koji imate bilo kakav uticaj u društvu da mi budete pomagači u borbi za istinu i pravdu. Večeras je to moj suprug, sutra može biti bilo ko od vas. Moj suprug je preživio logor u Šljivovici u kojem je proveo osam mjeseci i deset dana, preživjet ćemo i ovo – ako Allah da”, navela je Adisa.

Nešto ranije na Facebook stranici “Despotovina”, čiji članovi negiraju genocid, su naveli da je “SPC u Srebrenici na udaru ekstremista” te da je Mirsad Omerović javnosti Bratunca i Srebrenice poznat odranije, kada je “ometao liturgiju na temeljima hrama Sv. Sisoja u Potočarima, puštajući glasnu islamsku muziku”.

U Srebrenici je 11. jula navečer, samo nekoliko sati nakon što je završen ukop 30 identificiranih žrtava genocida, održan koncert u sklopu manifestacije “Petrovdanski dani Srebrenice 2023.” tokom kojeg su puštane nacionalističke pjesme koje su duboko uznemirile Srebreničane.

Prenosimo reakcije koje su dali pojedini političari.

Alija Tabaković:

-Mirsad Omerović iz Srebrenice je prva žrtva nacionalističog ratnohuškačkog orgijanja 11. jula 2023. godine u Srebrenici od strane Srpske pravoslavne crkve u Srebrenici.Mirsad Omerović je u julu 1995. godine kada su srpaksa vojska i policija započeli i provodili genocid nad Bošnjacima odveden u logor u Šljivovicu u Srbiji gdje je proveo 8 mjeseci.Mirsad je sinoć privela policija i zadržala u policijskoj stanici u Srebrenici zbog iskazivanja svoga straha i negodovanja na dešavanja u i oko crkve 11. jula.Kako god i šta god da je uradio Mirsad, neka svi znaju da Bošnjaci nakon genocida imaju pravo na ne vjeruju i trebaju da budu oprezni.Učinit ćemo sve da pomognemo Mirsad i njegovoj porodici.Adisa Omerovic i Mirsad su čestita i vrijedna bošnjačka porodica.

Semir Efendić:

-Samo u ovoj godini, prvo je brutalno pretučena povratnička porodica Memišević, dvoje staraca u Višegradu, zatim jedan mladić povratnik u Bratuncu, a onda jedina policija na svijetu koju je međunarodni sud proglasio krivom za počinjeni genocid, hapsi povratnike, žrtve genocida, jer su upozorili na četničko orgijanje 11. jula.

U isto vrijeme našim gradovima širi se jeftina lažna propaganda kako građani Federacije BiH plaćaju parking gostima iz Srbije, kao da ih ne bi kaznila policija. Na svakom rijaliti pjevanju po Beogradu, ko fol, pobijede pjevači iz Bosne i Hercegovine. Sve je to davanje anestezije jednom narodu da se operacija od strane srpske politike protiv tog naroda lakše izvede.

O sigurnosti povratnika nikako ne bi smjela brinuti lokalna policija nego državne agencije. Visoki predstavnik morao bi da se probudi i zna da osim civilizovanih dijelova Bosne i Hercegovine u kojima on uglavnom boravi postoje i drugi dijelovi u kojima je fašizam najveća kturna i institucionalna vrijednost.

Zašto samo reagujemo, zašto ne učinimo nešto konkretno, reći će mnogi. Zna se ko treba da učini nešto konkretno. Zna se ko je napravio Vijeće ministara i vlast sa Miloradom Dodikom i pored jasnog upozorenja da je to opasno. Zna se i ko je sa strane u tome pomogao. Prvi korak svakako bi bio da se opametimo. Tek tada bilo bi moguće ozbiljnije reagovati na sve što se događa.

(MiruhBosne/Agencije)

Previous EU Parlament - Zovko odbila podržati osudu izjave zločinca Darija Kordića
Next Ambasada Turske u Bosni i Hercegovini: Sve naše institucije priznaju genocid u Srebrenici!

You might also like

NAŠI DANI

Selektor Bosne i Hercegovine objavio spisak igrača za utakmice s Armenijom i Grčkom

  Press konferencija na kojoj su selektor „A“ reprezentacije Robert Prosinečki i „U-21“ Vinko Marinović objavili imena igrača za predstojeće susrete, održana je danas prostorijama NS/FS BiH u Sarajevu. Seniorski

NAŠI DANI

Gradonačelnica Karić posjetila Košarkaški klub „Bosna Royal“

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić sa zamjenicom Anjom Margetić u srijedu je posjetila Košarkaški klub „Bosna Royal“. Almir Bradić, predsjednik najuspješnijeg kluba svih vremena u BiH i jedinog evropskog košarkaškog prvaka

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Sarajevu otvorena izložba o satovima iz masovnih grobnica u Krajini

  Povodom obilježavanja Dana bijelih traka, u Muzeju zločina protiv čovječnosti i genocida 1992. – 1995. otvorena je izložba fotografija nastalih tokom ekshumacija u različitim masovnim grobnicama u Krajini, uključujući