Rekordne strane investicije u  našoj zemlji – do kraja godine  milijardu BAM!

Rekordne strane investicije u našoj zemlji – do kraja godine milijardu BAM!

Upravo su objavljeni najnoviji podaci Centralne Banke Bosne i Hercegovine o direktnim stranim investicijama, koji u potpunosti potvrđuju ranije najave direktora FIPA Gordana Milinića da će 2019. godina biti rekordna po direktnim stranim investicijama u Bosni i Hercegovini i da postoje realne šanse da se dostigne magična suma od milijardu maraka.

Svi napori FIPA, intenziviranje direktnih kontakata sa potencijalnim stranim investitorima,  učešće na velikom broju investicionh konferencija, organizovanje većeg broja  investicionih skupova u saradnji sa diplomatsko-konzularnom mrežom BiH i niz raznih promotivnih ativnosti FIPA davali su indikatore da će 2019. godina biti  najuspješnija za Bosnu i Hercegovinu u oblasti direktnih stranih ivesticija.

Naime, u prvih 9 mjeseci ove godine prema podacima CB BiH realizovano je 861,1 miliona KM direktnih stranih investicija u BiH, što je već nadmašilo iznose investicija u prošloj i pretprošloj godini, koje su  sa oko 800 miliona KM takođe bile rekordne u posljednjih desetak godina.

Inače, posljednje tri godine su najjače po investicijama od velike ekonomske krize 2008. godine i nagovještavaju bolje dane za investicije u BiH.U odnosu na isti period prošle godine povećanje iznosi oko 29%, što, kad se uzme u obzir da je potrebno proknjižiti još investicije za posljednja 3 mjeseca 2019. godine daje realne šanse da se iznos DSI u Bosni i Hercegovini popenje na milijardu KM. 

Previous Prva zvanična posjeta novog gradonačelnika Istanbula: Imamoglu u Sarajevu
Next Ime mu nisu izgovarali: Arsenal se vratio na ekrane u Kini, ali Ozil je prošao kao Kodro svojevremeno

You might also like

Ekonomija/Biznis

ArcelorMittal Zenica – od poslovanja s gubitkom do godišnje zarade od 200 miliona maraka

Najprofitabilnija kompanija u Bosni i Hercegovini prošle godine bio je ArcelorMittal Zenica koji je ostvario zaradu od skoro 200 miliona KM, što je nevjerovatan skok. Firma je lani imala neto

MADE IN BOSNIA-387

Freya torbe i van bosanskohercegovačkih granica

Tridesetogodišnja akademska slikarka, vlasnica brenda Freya, Irma Saljević-Krvavac u poslovne vode se upustila iz želje da stvori nešto novo i drugačije. Ideja je bila da svoja umjetnička djela koja je

Ekonomija/Biznis

IT tehnologije i inovatorstvo ključ za jačanje bosanskohercegovačke ekonomije

  Treća naučno-stručna konferencija “Potrebe privrednog sektora za tehnikom i inovatorstvom” upriličena je u Sarajevu. Učestvovalo je oko 400 inovatora, privrednika, stručnjaka, profesora i studenata iz Bosne i Hercegovine i regiona.