Sandžak: Uskoro bosanski konzulat u Novom Pazaru

Sandžak: Uskoro bosanski konzulat u Novom Pazaru

U povodu davanja saglasnosti Vlade Srbije za otvaranje Generalnog kozulata Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Novom Pazaru, bosanskohercegovačka ambasadorica u Beogradu Aida Smajić boravila je jučer (8.3.) u prvoj službenoj posjeti tom gradu gdje se susrela sa predstavnicima Gradske uprave Novog Pazara i Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Ambasadorica Smajić je nakon susreta sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i predsjednicom BNV-a Jasminom Curić izjavila da vjeruje da će otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine unaprijediti bilateralne odnose Bosne i Hercegovine i Srbije i doprinijeti da se Bošnjaci iz opština sa prostora Sandžaka i Bosne i Hercegovine više povežu.

“Da gaje zajedničke odnose u smislu zajedničkih interesa, ostvarivanja njihovih prava te zastupljenosti ovdje u Srbiji, a naravno, i veza sa Bosnom i Hercegovinom”, kazala je ambasadorica Bosne i Hercegovine u Srbiji.

Ocijenila je da je odluka o otvaranaju konzulata “dobra politička odluka od strane Srbije” i da za unapređenje dobrih odnosa između dvije države uvijek ima prostora.

“Nakon godinu i po dana kako je podnesen zahtjev za saglasnost, dobili smo tu saglasnost. Generalni konzulat će biti prilika da se odnosi između dvije susjedne zemlje unapređuju, a naravno, i da se Bošnjaci ovdje poveži sa Bošnjacim u Bosni i Hercegovini”, kazala je Smajić izrazivši očekivanja da će konzulat početi sa radom do kraja ove godine.

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić je ocijenila je da je otvaranje konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru dobar početak poštovanja reciprociteta i dobrih odnosa između dvije zemlje.

Ona je poručila da će predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji biti logistika budućem konzulatu.

“Nadamo se da će otvaranje konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru olakšati život građanima Sandžaka i građanima Bosne i Hercegovine iz razloga što mnogi Bošnjaci iz Sandžaka imaju porodične, prijateljske, poslovne i svake druge veze sa Bošnjacima Bosne i Hercegovine. Nadamo se da će otvaranje konzulata učvrstiti postojeću saradnju i otvoriti nove mogućnosti saradnje između građana Sandžaka i Bosne i Hercegovine”, istakla je Curić, zahvalivši ambasadorici Smajić na, kako je kazala, istrajnom i upornom radu na otvaranju konzulata.

Tokom susreta sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihadom Biševcem, ambasadorica Smajić je, kako je navela, razgovarala o tome šta Novi Pazar ubuduće treba da radi sa konzulatom i Bosnom i Hercegovinom.

Biševac je rekao da će buduće konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru doprinijeti razvoju saradnje u svim oblastima i pomoći građanima u administratvno-poslovnim obavezama.

“Znamo da su historijske veze između Bosne i Sandžaka i iz istog razloga će biti otvoren konzulat. Između Bošnjaka Sandžaka i Bosne i Hercegovine sigurno će doprinijeti da budu povezani, kako na kulturnom, privrednom planu i u svim ostalim oblastima”, rekao je Biševac izrazivši takođe uvjerenje da će konzulat doprinijeti poboljšanju odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru inicirano je 11. maja 2019. godine, kada je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović posjetio Bošnjačko nacionalno vijeće i Sandžak i prisustvovao obilježavanju 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 19. juna 2019. godine donijelo odluku o pokretanju postupka za otvaranje generalnih konzulata BiH u Novom Pazaru i u Rijeci i prema toj odluci Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Srbiji, sa generalnim konzulom na čelu, biće sa sjedištem u Novom Pazaru i konzularnim područjem koje obuhvata teritoriju opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

Dogovor između dvije zemlje o otvaranju bosanskog konzulata u Novom Pazaru postignut je u junu 2020. godine.

Srbija ima konzulate u Mostaru, Banjaluci i Drvaru.

Vlada Srbije dala je 25. februara ove godine saglasnost za otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji, sa sjedištem u Novom Pazaru.

Skoro otvaranje konzulata u Novom Pazaru najavila je i Republika Turska, javlja AA.

Previous Pripadnici OS Bosne i Hercegovine na međunarodnoj vježbi u Njemačkoj
Next Još jedan uspjeh filma Kuda ideš Aida? - nominovan u dvije kategorije Britanske filmske akademije

You might also like

NAŠI DANI

DURAKOVIĆ Malo nas je ostalo nakon genocida, ali ni pod pritiskom nema pregovora sa negatorima

Ne pamtim kada sam više bio razočaran u nepravednost međunarodne zajednice. Danas, kada im je očito i dalje svejedno ko je žrtva, ko zločinac, ko negator genocida, a ko preživjeli

RIJEČ

Američki glumac Ruffalo: Naša ljudskost ovisi o djeci u Gazi

Američki glumac, redatelj, producent i scenarist Mark Ruffalo pozvao je da se hitno poduzmu svi mogući napori kako bi se konačno zaustavio rat u Gazi, javlja Anadolu. Ruffalo je na

NAŠI DANI

Mešalić: Stranke Osmorke su postale filijale HDZ-a u FBiH

Sljedeće sedmice ističe rok za formiranje nove Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Da li će on biti ispoštovan i kako izaći iz ove takozvane pat pozicije. Za Televiziju Sarajevo i