Sarajevski aerodrom produžit će pistu za 550 metara

Sarajevski aerodrom produžit će pistu za 550 metara

Općina Ilidža izglasala je javni interes u produženju uzletno-sletne staze aerodroma Sarajevo prema istoku.

 JP Međunarodni aerodrom Sarajevo je 10. oktobra od Općine Ilidža zatražilo da se produženje/rekonstrukcija Poletno-sletne staze (piste) proglasi javnim interesom, što je Općinsko vijeće i prihvatilo na sjednici 17. oktobra.

Za tu namjenu pristupit će se eksproprijaciji nekretnina. Aerodrom će produžiti pistu sa 2.600 na 3.150 metara.

To znači da će se zatvoriti Ulica Vasilija Grdića koja sada ide uz istočni prag uzletno-sletne staze, a aerodrom će moći eksproprirati zemlju potrebnu za produženje uzletno-sletne staze.

Aerodrom je nedavno otkrio da posjeduje 60.000 četvornih metara zemlje na tom prostoru koja pripada Aerodromu od Olimpijade i na koju se potom prije godinu i pol uknjižio u zemljišne knjige, a koja zemlja je većina potrebne zemlje za produženje uzletno-sletne staze, piše portal zamaaero.com.

Ovime će Sarajevo biti osmi aerodrom u regiji koji će imati uzletno-sletnu stazu za širokotrupne aviona (uz Ljubljanu, Zagreb, Dubrovnik, Pulu, Beograd, Skopje i Prištinu).

“Realizacijom ovog projekta će biti omogućeno slijetanje većine širokotrupaca na sarajevski aerodrom što će značiti i uspostavljanje saradnje sa novim aviokompanijama kao i uspostavljanje direktnih linija sa dalekim destinacijama kao što su SAD. Eksproprijaciju je potrebno izvršiti na samo dvije parcele koje presijecaju dva dijela kompleksa Međunarodnog aerodroma Sarajevo a koji su namijenjeni za realizaciju ovog projekta”, navodi se u Elaboratu koji je dostavljen Općini Ilidža. 

(Akta.ba/MiruhBosne)

Previous Bosanska Krajina postaje oaza za proizvodnju obnovljive energije
Next Rast vrijednosti bosanskog izvoza - septembar rekordan

You might also like

ŽIVOT

Janja: Cvjeta uzgoj i prodaja dinje i lubenice

Ljeto je na izmaku, a sezona lubenice i dinje uveliko traje. Osim uvozne, na tržištu Bosne i Hercegovine mogu se naći i domaći proizvodi. Najveća proizvodnja lubenice i dinje je

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina: Povećanje proizvodnje smokava, maslina, limuna i mandarina

  Od južnog voća Bosna i Hercegovina najviše uzgaja smokve, a prinos je prošle godine povećan u svim kategorijama. Takođe, rast je zabilježen i u proizvodnji maslina. U našoj zemlji

Ekonomija/Biznis

Njemačka štampa o bosanskom biznismenu Hastoru i Preventu: Ustanici sa Balkana!

Bosanski Prevent želi preuzeti bavarski Grammer Klan oko bh. investotorske grupe Hastor namjerava da u srijedu preuzme kontrolu nad dobavljačem dijelova Grammar. Time se u opasnost dovodi ravnoteža odnosa u