Sastanak koalicionih partnera u Doboju rezultirao osipanjem ‘osmorke’

Sastanak koalicionih partnera u Doboju rezultirao osipanjem ‘osmorke’

Stranka za Bosnu i Hercegovinu i Narodni evropski savez neće biti dio vlasti na državnom nivou, jasno je to nakon sastanka stranaka Osmorke i SNSD-a, koji je održan u Doboju.

Razlog za takvu odluku je, kako tvrdi predsjednik NES-a Nermin Ogrešević, odbijanje njihovog zahtjeva da SNSD povuče sporni Zakon o nepokretnoj imovini RS-a. Naglasili su da Osmorku ne napuštaju zbog SDA i DF-a jer te stranke imaju svoje politike. Milorad Dodik je nakon sastanka iznio jasne poruke da od državne imovine neće odustati, kao ni od proslave 9. januara.

Sastanak Osmorke i SNSD-a rezultirao je manjim brojem članova Osmorke. Stranka za BiH i NES neće činiti državnu vlast. Njihov prijedlog koji su stavili na sto na današnjem sastanku, u kojem su tražili da SNSD povuče neustavni Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, tvrde, nije usvojen. Stoga, mjesta za njih u takvim uslovima, kažu, nema.  Pored toga, zamjeraju i raspodjelu pozicija u Vijeću ministara.

Predsjednik SBiH Semir Efendić pojasnio je da je sporno pitanje četvrtog državnog ministarstva. Stranke Osmorke imale su 13 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH dok SNSD ima osam, a postignut je dogovor da stranke Osmorke imaju tri, a SNSD četiri ministarstva što za SBiH i NES nije prihvatljivo, istakao je Efendić.

“No o svemu tome se nije ni razgovaralo jer nije bilo interesa da se razgovara o onome što utiče na ambijent provođenja ranije potpisanog koalicionog sporazuma”, dodao je Efendić.

“Zaista smo dali šansu procesu, ali rezultat nije takav da bi NES i SBiH mogle nositi taj teret vlasti i odgovornosti pod ovim uvjetima na nivou države”, rekao je Nermin Ogrešević, predsjednik NES-a.

Na pitanje da li će se priključiti Stranci demokratske akcije i Demokratskoj fronti u formiranju vlasti, Ogrešević je kazao da današnja odluka nije donešena s tom namjerom ili proračunato, naglašavajući da su navikli biti opozicija te im to nije ni sada problem.

Reakcije pojedinih članova Osmorke otkrivaju da ovakav potez ove dvije stranke nisu očekivali. Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković mišljenja je da ukoliko SBiH i NES imaju bolju opciju, onda je moraju ponuditi, međutim, ako je u pitanju populizam – brzo će im, kaže, doći na naplatu.

“Njihov izlazak u Domu naroda ne bi poremetio ništa, dok u Zastupničkom domu bi, ukoliko odluče ići tim pravcem. Nisam ih ja tako shvatio. Sinoć su na sastanku u Zenici govorili da imaju problem sa nivoom države. Da ovo što Dodik radi njima ne odgovara. Ni nama ne odgovara, ali pitam ih šta je bolji put, povući se i ostaviti Dodika na čelu Vijeća ministra, Tegeltiju i cijelu infrastrukturu koja dalje odlučuje o svim procesima i SDA i DF na pozicijama na kojima su sad?, upitao je Konaković.

“Neka vlast formira onaj koji ima većinu u parlamentu i ko se dogovori o zajedničkom načinu djelovanja. To je sasvim legitiman proces. Mi smo u ovom procesu učestvovali do tačke gdje se zaista desio događaj koji je po nama u potpunosti poremetio atmosferu koja je bila napravljena na početku”, istakao je Efendić.

Iako je sporni entitetski zakon o državnoj imovini rezultirao osipanjem Osmorke i izazvao burne reakcije domaćih, ali i stranih zvaničnika, za lidera SNSD-a Milorada Dodika to nije dovoljno da odustane od svoga cilja – izjednačavanje entitetskog sa državnim. I ovaj put iskoristio je priliku da još jednom potvrdi svoje stavove. Kaže – neće odustati od državne imovine niti od obilježavanja 9. januara, neustavnog dana RS-a. To je pitanje koje će se rješavati putem dijaloga, rekao je Dodik.

“Ako je nekome problem 9. januar, i nama je problem 1. mart. Nećemo se odreći 9. januara, niti očekujemo da će se Bošnjaci odreći obilježavanja 1. marta. To su teme koje žive i ostaju i one se neće skloniti s dnevnog reda”, dodao je Dodik.

Za to vrijeme, lider SDP-a Nermin Nikšić i dalje vjeruje u pozitivan ishod. Kompromis vidi kao jedino rješenje za kreiranje pozitivnog političkog ambijenta u kojem se može pregovarati o stvarima o kojima se koalicija ne slaže i ipak doći do kompromisa.

A nova koalicija razgovarala je o Sporazumu s Islamskom zajednicom, jedinom vjerskom s kojom BiH, odnosno država nema potpisan ugovor.

“Nisam protiv toga da sjednemo s predstavnicima Islamske zajednice i o tome pričamo, i predstavnicima poslodavaca. To je suština. Mi za vrijeme SDA nismo imali nijednu inicijativu da se razgovara o toj temi. Uvijek je bilo – uzmi ili ostavi. I mi smo, naravno, ostavili”, tvrdi Dodik.

SNSD je ostavio, čini se, zarad novih partnera i mogućnost da s Denisom Šulićem upravlja Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice. To je tokom sastanka potvrdio i sam Šulić na svom Twitter profilu.

Šta će donijeti novi sastanci koalicije – nepoznanica je. Ipak, odavno je poznato da se čeka riješavanje kadrovske križaljke o formiranju novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Lideri i dalje samouvjereno tvrde da će do imenovanja doći do kraja januara. Za to vrijeme članova Osmorke je manje, a hoće li manjkati i vremena da se ispoštuju sve procedure i formira Vijeće ministara ili će Bosna i Hercegovina imati rekordno brzo formiranje vlasti na državnom nivou – otkrit će budući potezi lidera.

(federalna.ba/MiruhBosne)

Previous Nakon Bugarina - 'Jugosloven' - vječiti nostalgičar ponovo na klupi bosanske reprezentacije
Next Radnici 'Zraka' samoinicijativno pokrenuli proizvodnju, od firme ne odustaju

You might also like

NAŠI DANI

Kosovo: Kurti primio Sidrana dobitnika međunarodne nagrade “Ali Podrimja”

Premijer Kosova Albin Kurti primio je danas poznatog pisca, scenaristu i novinara iz Bosne i Hercegovine Abdullaha Sidrana, koji je ovogodišnji dobitnik međunarodne nagrade “Ali Podrimja”, prenosi AA. Kako je

NAŠI DANI

Lendo: Koristit ću sve ovlasti i mehanizme da zaštitim bošnjački narod

-Novi saziv Vlade FBiH, izabran na osnovu nametnute odluke Visokog predstavnika, u srijedu je preuzeo dužnost. Privremenom suspenzijom Ustava Federacije BiH, Bošnjacima je uskraćena konstitutivnost, oduzeta su ustavna prava izabranim

NAŠI DANI

Austrijski ‘Standard’ o Željani Zovko: Lobira za rasističko-šovinističke pozicije hercegovačkog HDZ-a

U Bosni i Hercegovini je momentalno glavna tema rasprava o reformi izbornog zakona. Radi se o načelnom pravcu u kojem ide država i pitanju treba li jačati nacionaliste ili građansku