Silajdžić: Lendo ne blokira, već koristi ustavno pravo

Silajdžić: Lendo ne blokira, već koristi ustavno pravo

O formiranju vlasti u Federaciji, rokovima, mogućnostima, blokadama, ustavnim rješenjima. Ko formira vlast? Stranci ili domaći političari? u Rezimeu (FTV) su o ovome razgovarali sa Harisom Silajdžićem, poslanikom SzBiH u Parlamentu FBiH.

Smatra da se rukovodstvo Federacije danas sastalo na poziv Schmidta.

“U zadnjem obraćanju visokog predstavnika da ipak njih troje sjednu i dogovore se, mada male su šanse bile da se to stvarno desi. Trenutno smo u jednoj vrsti ćorsokaka gdje imamo izlaz samo u tri slučaja – da se njih troje dogovore, da Schmidt nametne nova izborna pravila koja će biti isključivo trajna.”

Silajdžić kaže da današnje izjave nisu ništa što već ranije nismo čuli.

“Imali smo najavu predsjednika HDZ-a da ćemo 6.4. već imati formiranu Vladu Federacije. Mi smo zasjedali 6.4. na Predstavničkom domu, a iskreno ne znam ni zašto smo zasjedali ni koji je bio povod toga. Da li je bilo kršenje Ustava, a mi sigurno nismo za to, predstavnici NES-a i SzBiH-a. Mi smo na toj sjednici primili k znanju informaciju da se oni ustvari nisu dogovorili, da je taj ustavni rok prekršen, prolongiran. Šta će dalje biti ne znamo.”

Smatra da Refik Lendo koristi Ustavom zagarantovana prava, da zagovara svoju priču.

“Apsolutno ne ulazim u to iz kojih razloga on radi ovo što radi, što ne da potpis. Svjesni smo da vlada Federacije nije formirana od 2018. godine. Smatram da bi trajno trebalo izmijeniti Ustav FBiH gdje će se onemogućiti blokada bilo kakvog procesa.”

Naglašava da kratkoročna rješenja neće prihvatiti.

“Glasat ćemo protiv pa po cijenu da mi ne budemo u toj vlasti. Što se tiče Federacije apsolutno smo spremni napustiti vlast. Ne moramo imati ništa, ne moramo ni u kojem formatu biti prisutni u Federaciji. Izabrani smo da poštujemo Ustav i branimo ustavni poredak, nismo izabrani da branimo stavove ni SDA ni HDZ- ni bilo koga drugog. Vodimo autonomno svoje procese, dogovaramo se na nivou predsjednika stranaka. Na državnom nivou smo pokazali jednu dozu ozbiljnosti.”

Na pitanje ko je kriv što je Milorad Dodik sada nezaobilazan faktor odgovara: “Edin Ramić i Vojin Mijatović koji su ugušili Pokret za državu u Rs-u. Klub Bošnjaka u Klubu naroda RS-a sada nema ni 2/3. To je totalno jedno rasulo u bošnjačkoj politici u Rs-u. Sa Vojinom Mijatovićem kao takvim se ne slažem apsolutno ni da bude prijedlog za ministra u sadašnjoj Vladi Federaciji, a pogotovo ne da bude njen potpredsjednik. Lično smatram da je on Dodikov čovjek.”

Silajdžić kaže da na nivou Federacije sa Trojkom zasad stvari dobro funkcionišu jer su se okupili oko programske koalicije.

Navodi da će na Predstavničkom domu podržati sve što bude dobro za građane.

“Nama je bitno da se poštuje Ustav, imena nam nisu bitna.”

Naglašava da je ogromna odgovornost za situaciju u kojoj se nalazimo na Christianu Schmidtu.

Previous Poruka premijera Novalića: Nastavili smo jačati našu ekonomiju, povećavati penzije, zaposlenost, investicije
Next 'Svega ima, ali smo nezadovoljni. Bojim se da naša omladina ne ostane bez ovog bogatstva'

You might also like

RIJEČ

Komšić o Memorandumu 3 SANU, ruskom projektu aerodroma Trebinje, Hrvatima Srednje Bosne

 Ivo Komšić, bivši član Predsjedništva RBiH, govorio je za FTV. Kaže da je stanje na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini proizvedeno. “Dodik hoće osamostaljenje institucija RS-aod institucija države. Drugim

RIJEČ

Naša stranka izašla u susret Dodiku protiv nastavka NATO puta Bosne i Hercegovine

  Mislim da je važno napomenuti da postoji konsenzus u BiH o EU. E, sada imaju dvije strategije. Jedna je gdje ćete insistirati na onome oko čega ne postoji konsenzus

NAŠI DANI

Pettigrew: Blagi tretman međunarodne zajednice ohrabruje potkopavanje suvereniteta Bosne

Kao rezultat blagog tretmana međunarodne zajednice i njene nespremnosti da se suoči s nacionalističkim ideologijama i teritorijalnim ambicijama, nacionalisti i secesionisti su ohrabreni da nastave svoje napore da potkopaju suverenitet