Poruka premijera Novalića: Nastavili smo jačati našu ekonomiju, povećavati penzije, zaposlenost, investicije

Poruka premijera Novalića: Nastavili smo jačati našu ekonomiju, povećavati penzije, zaposlenost, investicije

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić u video poruci upućenoj građanima, podijelio je informacije o finansijskoj stabilnosti, likvidnosti i ekonomskom rastu Federacije BiH. Govorio je o povećanju zaposlenosti, penzija, socijalnih i boračkih naknada, izvoza, kao i o najvažnijim infrastrukturnim i energetskim ciljevima.

– Zadovoljstvo mi je da mogu kazati da je Federacija, zahvaljujući našem predanom radu i provedenim reformama, u potpunosti likvidna, finansijski stabilna i da bilježi rast. Zahvaljujući tome, redovno servisiramo sve obaveze prema građanima.

Ostvareni rast nam je omogućio da imamo rekordan i stabilan budžet, a to znači redovne isplate svih naknada, ali i ulaganja u razvoj.

Stvorili smo uslove da godišnje povećavamo penzije dva puta. Dodatno, u posljednjih godinu dana uspjeli smo ih povećati čak pet puta.

Uskoro ide i usklađivanje boračkih naknada, u skladu sa izmjenom seta boračkih zakona i tzv. švicarskom formulom. Ta prava smo zagarantovali zakonom, a ne da mole za svoja prava.

Naši javni prihodi rastu. Raste izvoz, zaposlenost, penzije, socijalne i boračke naknade.

Uprkos svjetskim krizama, mi smo radeći predano na provođenju reformi, otvorili više od 64.000 novih radnih mjesta. To je osam puta više nego u mandatu prethodne Vlade.

Naš izvoz je udvostručen. 2015. je iznosio 5,7 milijardi, a protekle godine 12,1 milijardu maraka.

Mi se nismo zaduživali radi servisiranja tekućih obaveza i potrošnje. Zaduženja Federacije su za kapitalna ulaganja, investicije u putnu infrastrukturu, energiju, privredu… Za razvoj i budućnost.

Zvanični podaci govore da je po glavi stanovnika, zaduženost Federacije skoro duplo manja, od zaduženosti u drugom entitetu. Zahvaljujući rezultatima Federacije, kreditni rejting BiH je bolji.

Nastavljamo ulaganja u kapitalne projekte. Najvažniji su nam izgradnja puteva, razvoj željezničkog i avio saobraćaja, ali i energetska neovisnost i razvoj poljoprivredne.

Federacija je danas veliko gradilište. U izgradnji je trenutno 60 kilometara autoputa, ukupne vrijednosti više od 2 milijarde maraka. Naš fokus je izgradnja brzih cesta, da povežemo sve dijelove Federacije. Posebno ona područja kojima ne prolazi autoput.

Intenzivno gradimo solarne elektrane i vjetroparkove, te iz obnovljivih izvora energije proizvodimo sve više struje.

Zašto nam je sve ovo važno?

Zato što razvoj infrastrukture i izgradnja novih energetskih kapaciteta, jača našu privredu, zaposlenost i investicije. Stvara preduslove i mogućnosti za razvoj i ostanak mladih u svojoj domovini – poručio je premijer Novalić.

Premijer Novalić sa ministrom ekonomije Azerbejdžana o investicijama i unapređenju ekonomske saradnje

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić susreli su se danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sa ministrom ekonomije Republike Azarbejdžan Mikayilom Jabbarovim.

Azerbejdžanski ministar predvodio je delegaciju svoje  države na sastanku o unapređenju ekonomske saradnje i mogućnostima investicija s posebnim osvrtom na oblasti komunikacija, industrije i energetike na području Federacije BiH. Iskazan je interes za investicije u cestogradnju, obnovljive izvore energije, snabdijevanje plinom, farmaceutsku industriju, kao i za saradnju u drugim sektorima industrije.

Premijer Novalić ovom prilikom je istakao da upravo u ovim oblastima Federacija ima velike razvojne potencijale otvorene za nove investicije koje će donijeti korist građanima.

– Mi već imamo pozitivna iskustva sa Azerbejdžanom. Vaša kompanija u Fedraciji BiH učestvuje u izgradnji određenih dionica autoputa. Naš prioritet sada je izgradnja brzih cesta sa kojima ćemo povezati cijelu Federaciju, gdje postoji mogućnost učešća kompanija na tenderima za njihovu gradnju, a posebno kompleksnih dionica – kazao je premijer Novalić.

Premijer Novalić sa ministrom ekonomije Azerbejdžana o investicijama i unapređenju ekonomske saradnje

Naveo je, također, da je Federacija BiH naročito nakon iskustva sa globalnom inflacijom opredijeljena što većem osnaživanju svoje prehrambene neovisnosti te je s ciljem jačanja poljoprivredne proizvodnje u FBiH zainteresirana i za mogućnosti podrške u proizvodnji gnojiva, a gdje Azerbejdžan raspolaže potrebnim komponentama. Dodao je i da Federacija može Azerbejdžanu ponuditi angažmnan svojih kompanija koje imaju iskustva u visokogradnji.

Ministar Jabbarov u čijoj delegaciji su se, među ostalim, nalazili i predstavnici Državne naftne kompanije Republike Azerbejdžan (SOCAR) koja je investitor na polju energije, izrazio je želju da sastanci koje će imati u našoj zemlji rezultiraju sveobuhvatnom saradnjom.

– Mi smo, također, skoncetrirani na projekte zelene energije i korištenje solarnih te izvora vjetra. Vrlo rado bismo se pridružili svim vašim projektima, kao i onim u oblasti cestogradnje. Želim da izrazim i veliki interes za vašu farmaceutsku industriju, jer je Azerbejdžan uvoznik 99 posto farmaceutskih proizvnoda – rekao je Jabbarov.

Tokom razgovora razmijenjene su informacije o konkretnim projektima u kojima postoji mogućnost za investicije Azerbejdžana poput onih u okviru provedbe energetske tranzicije, odnosno jačanja proizvodnje energije iz obnovljivih izvora. Naglašeni su i planovi Federacije BiH za povećanje energetske transportne mreže, kao i gasnog transporta.

Iskazana je obostrana spremnost da se uskoro održe sastanci na stručnom nivou, kako bi se današnje teme i operacionalizirale u konkretne projekte.

Inače, sastanak u Vladi FBiH održan je uoči sutrašnje službene posjete Bosni i Hercegovini predsjednika Azerbejdžana s delegacijom, a čiji su predstavnici tokom današnjeg susreta najavili razgovore o sveobuhvatnoj ekonomskoj saradnji sa našom zemljom.

Previous Saopćenje Muftijstva mostarskog povodom incidenta u Livnu
Next Silajdžić: Lendo ne blokira, već koristi ustavno pravo

You might also like

Ekonomija/Biznis

Drvna industrija: Pokrivenost uvoza izvozom 322,1 posto

Održana je sjednica Skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskorgovinske komore Bosne i Hercegovine. Drvni sektor Bosne i Hercegovine tradicionalno je izvozno orjentisan i već dugi niz godina ostvaruje pozitivan

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina je najmanje zadužena država u Evropi!

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je u utorak informaciju Ministarstva finansija i trezora o zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 30. juna 2016. godine. Prema službenim podacima, javni dug Bosne

Ekonomija/Biznis

Otvoren kompleks Muška voda u Kladnju

Svečanim presijecanjem vrpce premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, danas je u društvu načelnika Općine Kladanj Jusufa Čavkunovića i direktora i vlasnika kompleksa „Muška voda” Kasima Selimovića otvorio ovaj rekonstruisani sportsko