Skupština Turske objavila zajedničku deklaraciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici. Erdogan poručio da Turska neće dozvoliti da se ponove patnje poput genocida u Srebrenici

Skupština Turske objavila zajedničku deklaraciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici. Erdogan poručio da Turska neće dozvoliti da se ponove patnje poput genocida u Srebrenici

Velika narodna skupština Turske objavila je zajedničku deklaraciju u kojoj se osuđuje genocid u Srebrenici.

Turski parlament objavio je zajedničku deklaraciju povodom 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Zajednička deklaracija kojom se osuđuje genocid u Srebrenici objavljena je uz potpis političkih stranaka državnog parlamenta.

“Iskreno dijelimo neopisivu bol ubijenih u progonu kakav u Evropi nije zabilježen od Drugog svjetskog rata”, navodi se u deklaraciji te se dodaje:

“Izražavamo iskreno saučešće ožalošćenim porodicama žrtava i našoj braći Bošnjacima povodom obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, jedne od najmračnijih stranica u ljudskoj historiji. Najveći zločin u ratu u Bosni i Hercegovini počinjen je u julu 1995. godine u gradu Srebrenici, koji je odlukom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 819/1993 proglašen sigurnom zonom. Ovaj zločin je odlukom Međunarodnog suda pravde iz 26. februara 2007. godine kvalificiran kao genocid. Osim toga, u odlukama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju navedeno je da je ono što se dogodilo u Srebrenici bio genocid”, navodi se u deklaraciji.

Naglašava se dalje da povodom još jedne tužne godišnjice snažno osuđuju genocid te su podsjetili na riječi rahmetli Alije Izetbegovića da se genocid nikada ne smije zaboraviti jer bi se, u tom slučaju, mogao ponoviti.

“Želimo da istaknemo da nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici, te da nikada nećemo dozvoliti da se slični događaji ponove”, navodi se u deklaraciji i dodaje:

“Nastavit ćemo zauvijek pamtiti genocid u Srebrenici i snažno podržavati teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Bosne i Hercegovine.”

Erdoganova poruka na 28. godišnjicu genocida u Srebrenici: Nećemo dozvoliti da se zaboravi, ni da se ponovi

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je ta zemlja danas ekonomski, diplomatski i na sve načine mnogo jača i sposobnija nego li je bila prije 28 godina te je poručio da Turska neće dozvoliti da se ponove patnje poput genocida u Srebrenici.

Erdogan se video porukom obratio učesnicima komemoracije povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici i odao počast žrtvama.

Zahvalivši svim Bošnjacima na molitvama i podršci tokom važnog izbornog procesa u Turskoj, Erdogan je rekao da će se boriti da bude dostojan povjerenja svoje braće i sestara iz Bosne i Hercegovine.

Podsjećajući da je prošlo 28 godina od stravičnog genocida u Srebrenici, Erdogan je kazao da je taj genocid crna mrlja u historiji čovječanstva.

“Na ovaj dan žalosti još jednom izražavam iskreno saučešće ožalošćenim porodicama naših šehida i svoj našoj bošnjačkoj braći. Imamo na umu mudrost i gorku istinu izreke rahmetli Alije: ‘Šta god da radite, nemojte da zaboravimo genocid, jer zaboravljeni genocid će se ponoviti’. Da ne bismo ponovo doživjeli slične zločine, Srebrenicu nikada nećemo zaboraviti i nikada nećemo dozvoliti da se zaboravi. Rana koju je na našim srcima zadao genocid počinjen u Srebrenici pred očima cijelog svijeta krvare 28 godina. Sa svakim našim šehidom kojeg smo sahranili, ponovo proživljavamo te dane, ponovo ih se sjećamo, ponovo lijemo suze. Danas na vječna počivališta ispraćamo 30 naših šehida. Neka duše naših šehida počivaju u miru. Neka Gospodar počasti sve naše šehide džennetskim ljepotama“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan je kazao da, uprkos odlukama međunarodnog suda, još uvijek ima onih koji negiraju genocid u Bosni i Hercegovini, onih koji kažu da se ne kaju za počinjene zločine i onih koji podržavaju takve ljude.

Erdogan je kazao da proklinje takve nesavjesne ljude i njihove beskrupulozne izjave.

Naglasio je kako se govor mržnje treba ostaviti iza sebe i promicati kulturu mira, tolerancije i pomirenja kako se patnje u Bosni i Hercegovini više nikada ne bi ponovile.

Erdogan je dalje poručio da će Turska nastaviti raditi na očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu.

“Ne treba zaboraviti da je stabilnost Bosne i Hercegovine ključ stabilnosti Balkana i Evrope. Turska će nastaviti činiti svoj dio da transformira Bosnu i Hercegovinu u bazen stabilnosti, mira i prosperiteta. Danas, u poređenju na onu od prije 28 godina, imamo ekonomski, diplomatski i svakako mnogo jaču i prestižniju Tursku. Kao država nikada nećemo dozvoliti da se ponove patnje koje smo ovdje doživjeli. Uvijek ćemo štititi nezavisnost, suverenitet i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Očekujem od vas da budete spokojni. Neka se Bog smiluje našim srebreničkim šehidima. Saginjem glavu u znak poštovanja“, poručio je Erdogan.

(AA/MiruhBosne)

Previous Potočari: Klanjana dženaza i obavljen ukop za 30 žrtava genocida
Next Lavić: Velikosrpski projekat i dalje je živ

You might also like

NAŠI DANI

Protesti u Sarajevu: Građani iskazali nezadovoljstvo neradom vlasti u Bosni i Hercegovini

Ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine u Sarajevu održan je protest građana koji su se organizovali na društvenim mrežama kako bi pokazali gnjev i nezadovoljstvo zbog sve većih poskupljenja životnih

NAŠI DANI

Dva mjeseca nakon požara: Novi Bingo niče na sjevernom ulazu u Mostar

Prije tačno dva mjeseca izgorio je tržni centar Bingo na sjevernom ulazu u Mostar. Vatrena stihija progutala je jedan od objekata najvećeg domaćeg lanca tržnih centara, a vatrogasci su uspjeli

NAŠI DANI

Srebrenica: Zasijano više od dvadeset dunuma krompira za potrebe humanitarne organizacije

U mjestu Pale, u opštini Srebrenici danas je organizovana podjela i sadnja sjemenskog materijala na farmi EMMAUS-a, javlja AA. Crveni polumjesec iz Turske je donirao nekoliko tona sjemenskog materijala za