Svečano otvorena najveća izložba o islamskoj kulturi u Bosni ikad

Svečano otvorena najveća izložba o islamskoj kulturi u Bosni ikad

Najveća izložba o islamskoj kulturi u Bosni ikad “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”, koju realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, svečano je otvorena večeras u Colegium Artisticumu u Sarajevu.

Otvorenju su prisustvovali najviši vjerski i državni predstavnici naše zemlje, predstavnici diplomatskog kora i javnog života u Bosni i Hercegovini i regiji, te priznati domaći i međunarodni stručnjaci i umjetnici.

U obraćanju prisutnim reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je naglasio da ova izložba za bosanskohercegovačku, regionalnu i evropsku kulturnu i najširu javnost predstavlja istinski kulturni događaj.

– Izložba dokumentirano i raskošno predstavlja višestoljetno prisustvo islama i Bošnjaka u kulturnom, naučnom, obrazovnom, umjetničkom, graditeljskom i javnom životu Bosne i Hercegovine i Evrope, našu sposobnost za zajedništvo, dijalog i život u susretanjima i razmjenama s drugima – naveo je reisul-ulema.

Kako je ocijenio reisul-ulema “među eksponatima na ovoj izložbi imamo priliku otkriti sami sebe i dinamičnost i otvorenost našeg povijesnog bića, našu ukorijenjenost u nebeskoj vedrini islamskog afirmativnog stava prema životu na ovom svijetu i u ovom posvećenom evropskom prostoru koji se zove Bosna.”

– Izložba je jedinstvena prilika da sami sebe upoznamo i, kako je i red, predstavimo drugima. I više od toga: izložba je prilika da i Evropa bolje upozna sebe, da otkrije svoje naslijeđe i pluralne korijene vlastite budućnosti. Mi namjeravamo njene postavke predočiti i nekim muslimanskim i zapadnoevropskim gradovima i zemljama. U dvadeset i tri sekcije, odnosno tematske cjeline izložbe susreću se naša prošlost i sadašnjost, ono što smo bili, što jesmo i čemu težimo, susreću se islam i Evropa, islamska i druge religijske tradicije, istok i zapad, susreću se tuga i radost, uspjesi i padovi, vječno i prolazno, asketsko i hedonističkI – poručio je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Naglasio je i da fundus izložbe predstavlja značajan poticaj i doprinos radu budućeg muzeja islamske kulture i umjetnosti, koji osniva Islamska zajednica.

lzložba predstavlja dvogodišnji rad više od stotinu osoba koje su po različitim osnovama bile angažirane u ovom projektu, a riječ je o najistaknutijim ekspertima iz oblasti društvenih i humanističkih znanosti, koji su nesebično radili na istraživanju, sistematiziranju i evidenciji svega što je vrijedno iz naše povijesti, kulture i vjere, na svim prostorima Bosne i Hercegovine i Sandžaka. 

– Izložba je pionirsko nastojanje da se prvi put pruži vlastiti pogled na historiju i savremenost islama u Evropi, kakvo je iskustvo Bosna imala u susretu sa islamom, ali i kako je Evropa kroz stoljeća gradila svoj odnos prema islamu u Bosni. Ova izložba, kroz višegodišnji rad brojnih domaćih i međunarodnih stručnjaka, ukazuje na manje poznate segmente i priče, u širokoj lepezi tema i sadržaja koji obuhvaćaju doprinose islama nauci, obrazovanju, izrazima u književnosti, umjetnosti i arhitekturi na evropskom tlu, a koje su sakupljane u brojnim muzejima, arhivima, institutima, bibliotekama i privatnim kolekcijama – kazala je u obraćanju prof. dr. Aida Abadžić Hodžić, autor koncepta, kustos i voditelj istraživačkog tima projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne”.

Ona je ocijenila da izložba “nastavlja tamo gdje su započeli veliki istraživači između dva svjetska rata, a koji su već tada sanjali muzej islamske kulture i umjetnosti Bosne i Hercegovine”. 

– Vjerujemo da ovaj veliki projekat, gotovo stoljeće kasnije, pruža nedvosmislenu potvrdu o potrebi utemeljenja muzeja koji će biti značajna institucija kulture Bosne i Hercegovine i Evrope. U ime kustoskog tima i svih saradnika u projektu zahvaljujem Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na čelu s reisul-ulemom na ukazanom povjerenju. Zahvaljujemo svima koji su nam pomogli, a takvih je bilo mnogo. Posebno zahvaljujem svim svojim saradnicima i prijateljima u projektu na nesebičnoj predanosti i posvećenosti jer ovo je prije svega bio jedan veliki, timski rad vođen neizmjernim entuzijazmom – kazala je prof. dr. Abadžić Hodžić.

Nakon što je reisul-ulema Husein-ef. Kavazović izložbu proglasio otvorenom, gosti su imali priliku obići izložbu s kustosima.

Tokom svečanog programa nastupio je i poznati bosanskohercegovački bend “Divanhana”.

Multimedijalna izložba naučno-istraživačkog, edukativnog i izložbenog projekta “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” tematizira i interpretira jedinstveno duhovno, kulturno, civilizacijsko, političko-pravno naslijeđe, kulturnu baštinu, umjetničke, arhitektonske, graditeljske, naučne, književne, muzičke i druge duhovne izraze i svjetske doprinose bosanskih svjetova islama.

Izložba će za javnost biti dostupna od sutra, 12. oktobra, i bit će otvorena do 18. novembra, od 10.00 do 18.00 sati. Ulaz na izložbu je besplatan.

U vrijeme trajanja izložbe bit će održano i nekoliko panela, kao i nekoliko zanimljivih radionica.

Nakon premijernog predstavljanja u Sarajevu, izložba “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” će biti predstavljena i u drugim značajnijim centrima u regiji i Evropi.

Hadžimejlić: Izložba je vrlo značajna i specifična

Izložbu “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” dr. Ćazim Hadžimejlić, predsjedik Tarikatskog centra i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu, ocijenio je vrlo značajnom i specifičnom.

– Izložba je vrlo značajna i specifična, ne samo za Bosnu i Hercegovinu i Balkan, nego i šire, pogotovo ako je riječ o prostorima na kojim žive muslimani, jer predstavlja jedan historijski, kulturološki aspekt Bosne i Hercegovine, koja stotinama godina njedri kulturu, umjetnost, suživot. Segmenti izložbe su obuhvatili pismenu građu, pokretnu i nepokretnu imovinu, konzervatorsko-restauratorske poduhvate, čuvanje kulturne baštine, do onoga što je veoma bitno, što je bosanskohercegovački čovjek, svakako i musliman, u svojoj kući, u svojim prsima, čuvao, gajio, živio s tim. Islamskoj zajednici svakako treba zahvaliti na ovome, posebno reisul-ulemi koji je imao sluha za jedan ovakav poduhvat – izjavio je Hadžimejlić.

Otvorenju najveće izložbe o islamskoj kulturi u Bosni ikad “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” su prisustvovali najviši vjerski i državni predstavnici naše zemlje, predstavnici diplomatskog kora i javnog života u Bosni i Hercegovini i regiji, te priznati domaći i međunarodni stručnjaci i umjetnici.

Među njima je bio i Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

– Ima jedna stara uzrečica Ne zna odakle je pošao, ne zna ni gdje je došao. Moj dojam, kada sam gledao na ekranu, kada sam gledao slike svih ovih ljepota, uopće nisam imao predstavu da toliko ljepota ima u Bosni i Hercegovini. To je s aspekta nas muslimana veoma važno, da se pokazuje naša opstojnost kroz stoljeća u Bosni i Hercegovini. S drugog aspekta, turističkog, odmah sam u glavi pomislio kada bih prolazio sve ljepote, sve objekte, da za života ne bih mogao proći. Pored ovoga što smo uradili, ovom kulturnom građom trebamo obradovati ljude u svakom gradu i općini, da vide ovu ljepotu – izjavio je ministar, prenosi Preporod.info.

Video: Fena.

Previous 100 godina Sarajevske filharmonije - Riccardo Muti održao gala koncert u Narodnom pozorištu
Next Grupa eksperata UN-a osudila izraelsko 'kolektivno kažnjavanje' Pojasa Gaze

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

BZK “Preporod” s partnerima radit će na zaštiti i dovršetku grandioznog spomenika Muji Hrnjici

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” s partnerima radit će na zaštiti i dovršetku grandioznog spomenika znamenitom bošnjačkom epskom junaku Muji Hrnjici u Velikoj Kladuši – odlučeno je nakon prošlosedmične posjete predsjednika

BAŠTINA

Tuzlanska Šarena džamija u novom ruhu: Munari i kupoli vraćen sjaj od prije 135 godina

Šarenoj džamiji, simbolu Tuzle, vraćen je stari sjaj, a centar Tuzle krase nova kupola i munara ove džamije. Ova džamija, koja je poznata još i kao Časna, Atik, Gradska i

BAŠTINA

Narodna nošnja u Kreševu

Nošnja u Kreševu pripada srednjobosanskom tipu nošnji, a razvijala se pod varoškim utjecajem, uz dosta orijentalnih elemenata. Ženska nošnja Najstariji poznati i opisani tip ženske nošnje činila je velika bijela