Grupa eksperata UN-a osudila izraelsko ‘kolektivno kažnjavanje’ Pojasa Gaze

Grupa eksperata UN-a osudila izraelsko ‘kolektivno kažnjavanje’ Pojasa Gaze

 Grupa nezavisnih eksperata Ujedinjenih nacija osudila je u četvrtak nasilje nad civilima u Izraelu i “kolektivnu kaznu” osvetničkih napada na Gazu.

Osuđujući “užasne zločine koje je počinio Hamas”, grupa je navela da je Izrael pribjegao “neselektivnim vojnim napadima na već iscrpljeni palestinski narod Gaze”.

– Živjeli su pod nezakonitom blokadom 16 godina, a već su prošli kroz pet velikih brutalnih ratova, za čije se žrtve i dalje ne zna – navodi se u saopćenju grupe, koja uključuje nekoliko specijalnih izvjestitelja UN-a.

– Ovo predstavlja kolektivno kažnjavanje. Ne postoji opravdanje za nasilje koje neselektivno cilja na nedužne civile, bilo od Hamasa ili izraelskih snaga. Ovo je apsolutno zabranjeno međunarodnim pravom i predstavlja ratni zločin – navode istražitelji.

Grupa je saopćila da uzimanje talaca u kontekstu neprijateljstava također predstavlja ratni zločin.

– Civili koje je zarobio Hamas moraju odmah biti oslobođeni, dok njihova sudbina i to gdje se nalaze u zatočeništvu moraju biti objavljeni – naglasili su stručnjaci.

Broj poginulih u Izraelu od subote je porastao na više od 1.300 ljudi. Većina su civili koje je Hamas ubio u svojim kućama, na ulicama ili na plesnoj zabavi.

Deseci izraelskih i stranih talaca vraćeni su u Gazu.

Izrael je u četvrtak saopćio da neće biti humanitarnog prekida opsade pojasa Gaze dok svi njegovi taoci ne budu oslobođeni, prenosi Reuters.

ICRC: Humanitarna situacija u Gazi alarmantna, zdravstveni sistem na rubu kolapsa

Međunarodni komitet Crvenog križa (ICRC) upozorio je da se humanitarna situacija u Gazi alarmantno i opasno pogoršava, a da je tamošnji zdravstveni sektor na rubu kolapsa.

Glasnogovornica Ureda ICRC-a za Bliski istok Imane Trabelsi rekla je za Anadolu da raste broj ljudi kojima je potrebna medicinska njega zbog problema u zdravstvenom sektoru u blokiranoj Gazi, te da bolnice, zdravstvene ustanove i timovi za pomoć rade pod velikim pritiskom.

“Nedostatak je električne energije u zdravstvenom sektoru, a iscrpljuju se i zaliha lijekova i pomoći. Ova situacija prisiljava zdravstvene institucije da koriste privatne generatore za proizvodnju električne energije, ali čak i to je vrlo teško i u većini slučajevi nemoguće zbog smanjenja zaliha goriva“, kazala je Trabelsi.

Što se tiče problema snabdijevanja vododom u Gazi, Trabelsi je rekla da je veliki problem nedostatak pitke vode i vode za kućnu upotrebu.

Trabelsi je rekla da je zbog napada i nestanka struje zaustavljen rad u tri od pet postrojenja za prečišćavanje vode u Gazi, te da je došlo do smanjenja proizvodnje vode za kućne potrebe za oko 40 posto.

Istakla je da humanitarna pomoć treba da bude dopremljena u region što je prije moguće, Trabelsi je rekla je ovo je “pitanje života i smrti“.

Trabelsi je naglasila da je prioritet Međunarodnog komiteta Crvenog krsta da sve strane koje su uključene u sukob ispune svoje zakonske obaveze u pogledu sigurnosti i interesa civila, zaštite infrastrukturu i obezbjeđuju osnovne potrebe stanovništva tokom rata.

Izvor: Agencije

Previous Svečano otvorena najveća izložba o islamskoj kulturi u Bosni ikad
Next U Sarajevu studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću „Bosna prije svega“

You might also like

NAŠI DANI

Bila jednom Njemačka, a onda je došla korona

Prije godinu dana je Njemačka bila uzor u borbi protiv korone. Blaže mjere, opremljene bolnice, mali broj zaraženih. A danas? Dopisnici DW iz cijelog svijeta prenose kako je Njemačka postala

NAŠI DANI

Guterres: Nasilje na Bliskom istoku nastalo iz okupacije duge 56 godina

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres izjavio je u ponedjeljak da je duboko uznemiren odlukom Izraela da uvede “potpunu opsadu” Pojasa Gaze, javlja Anadolu. Guterres je rekao da će

NAŠI DANI

U saradnji s Česima: BHANSA stručno usavršava 69 kontrolora letenja

NAJVEĆI TRENING PROJEKAT ŠKOLOVANJA KONTROLORA U HISTORIJI EVROPE POČEO POTPISIVANJEM UGOVORA O NABAVCI USLUGA STRUČNOG OSPOSOBLJAVANJA KONTROLORA LETENJA ZA POTREBE BHANSA-e Nakon provedenog postupka javne nabavke prošle sedmice je između