SDA u naletu u TK: Povratak na vlast, uspješna ‘ponder priča’ i zimsko pojačanje iz konkurentske stranke

SDA u naletu u TK: Povratak na vlast, uspješna ‘ponder priča’ i zimsko pojačanje iz konkurentske stranke

Ovih dana Stranka Demokratske Akcije u Tuzlanskom kantonu bilježi pobjede u nizu.

Prvo je na prijedlog zastupnika ove stranke, Salko Zildžić, u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH prošla inicijativa o takozvanom ‘ponderu 2’, odnosno novoj raspodsjeli sredstava po kantonima iz federalnog budžeta, a što bi trebalo rezultirati i s više izdvojenog novca za ovaj kanton. Zakon o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine usvojen je sinoć (četvrtak) i u Domu naroda. Iz TK svi su bili za isti, bez obzira na stranku.


Dobre vijesti za SDA stigle su prethodne sedmice – pala je i Vlada TK predvođena Kadrijom Hodžićem (SDP), a u novoj će SDA dobiti i premijersko mjesto (kako je danas potvrđeno mandatar za sastav nove vlade je 34-godišnji Irfan Halilagić).

SDA je dugo bila vlast u TK, pa i nakon posljednjih izbora 2018., ali je izgubila istu kombinacijama drugih stranaka početkom 2021. Nova kombinatorika vraća ih na vlast.


A danas stiže vijest da je SDA pristupio Azmir Husić (ranije PDA), zastupnik u Parlamentu FBiH. Husić je poznati biznismen i sportski radnik. Sportskim rječnikom rečeno – pojačanje SDA u ‘zimskom prelaznom roku’.
Da li će sve rezultirati i dobrim izbornim rezultatom za ovu stranku ostaje da se vidi nakon najavljenih jesenjih izbora.

Previous Poljoprivredni proizvodi Koraja zastupljeni u zemljama Evropske unije
Next Tragikomična propaganda Moskve o plaćenicima u Ukrajini - činjenice pokazuju sasvim drugo

You might also like

NAŠI DANI

Sarajevski festival turizma: 13.000 palačinki za Guinnessov rekord

  Na platou Centra Skenderija u Sarajevu jutros u 7,30 sati krenuo je pohod na obaranje Guinnessovog rekorda u serviranju palačinaka. Udruženje kuhara u Bosni i Hercegovini i klub ljubitelja

NAŠI DANI

Smrtnost od COVID-19 u BiH: U RS-u teža situacija nego u FBiH, stopa smrtnosti najmanja u HNK i KS

Prema zvaničnim podacima, u Bosni i Hercegovini su od početka pandemije koronavirusa od posljedica bolesti COVID-19 preminule 6.803 osobe. Stopa smrtnosti u odnosu na broj zaraženih osoba najveća je u

NAŠI DANI

Aktuelna dešavanja – zauzimanje pozicija zbog odluke o državnoj imovini

Ako visoki predstavnik Christian Schmidt donese zakon o imovini, Rs će izglasati nezavisnost, poručio je Milorad Dodik danas u Banjaluci. To bi bila suštinska poruka sa sastanka koji je Dodik