Tuzla – podsjećanje na značaj zračnog mosta za enklave u istočnoj i zapadnoj Bosni

Tuzla – podsjećanje na značaj zračnog mosta za enklave u istočnoj i zapadnoj Bosni

U međunarodnom Atelje Ismet Mujezinović Tuzla, u organizaciji Udruženja zrakoplovaca Zračni Most jučer, 25.04.2023.godine, održan je Okrugli sto na temu “Značaj zračnog mosta za enklave u istočnoj i zapadnoj Bosni u vojno-političkom i humanitarnom kontekstu”.

Nakon 28 godina po prvi put se javno govorilo o najhumanijoj i najplemenitojoj misiji Zrakoplovstva Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Slika može predstavljati 9 osoba
Foto: Centar za kulturu Tuzla

U pitanju je jedna od aktivnosti u sklopu obilježavanja 7. maja, datuma koji je nedavno prošao Skupštinsku proceduru u formi inicijative Udruženja zrakoplovaca Zračni most Tuzla, da se uvrsti u Zakon o značajnim datumima, događajima i ličnostima na području TK i obilježava kao Dan zračnog mosta, o čemu je predsjednik Uruženja brigadir OS BiH u penziji pilot Izudin Maleškić rekao:

Na važnost podsjećanja i razvijanja kulture pamćenja te naučnog pristupa u istraživanju i dokumentovanju svih segmenata otpora ratu protiv Bosne i Hercegovine govorili su profesori Univerziteta u Tuzli Izet Šabotić i Sead Selimović.

Dr.sc. Izet Šabotić je istakao važnost značaja vojne formacije koja je radila na uspostavi zračnog mosta s enklavama.

S malim kapacitetima, vojna organizacija uspjela je izvoditi operacije taktičkog i operativno-strategijskog nivoa. Stvorena je veza između slobodnih teritorija i enklava u istočnoj i zapadnoj Bosni, o čemu je između ostalog govorio general u penziji Enes Husejnović.

General Enes Husejnović govorio je o značaju zračnog mosta posmatran kroz vojno-političku i humanitarnu prizmu. Također je bilo riječi o žrtvama, a najveća tragedija se dogodila 7. maja 1995. godine.

Taj let je bio i zadnji let za enklave u istočnoj Bosni. Let za Žepu 7.maja 1995.godine završio je tragedijom, pogibijom kompletne posade helikoptera, pilota Džemala Malkića i Envera Čokića, kao i letača tehničara Izeta Džambića. Tada su poginula i tri ljekara, dr. Sead Halilović, dr. Husein Halilović i dr. Muhamed Deljković. Također poginula su i šestorica putnika, a deset ih je teže ili lakše povrijeđeno.

Okrugli sto je bio prilika da se javnost upozna i sa herojima zračnog mosta u Krajini, gdje je poginula i prva zrakoplovna žrtva, pilot Samir Beganović. Poginuli su i piloti Edvin Iftić i Meho Merdanić kao i ministar vanjskih poslova R BiH dr. Irfan Ljubjankić i članovi njegove delegacije.

General Mustafa Polutak govorio je o važnosti institucionalnog obilježavanja datuma ili događaja u kontekstu zaštite tekovina odbrambenog rata i ukupne borbe za Bosnu i Hercegovinu, a general Azir Osmanović o značaju letova za Srebrenicu i njihov doprinos opstanku enklave Srebrenica prije izvršenja genocida.

Ovo je prvi i vrlo značajan iskorak u upoznavanju javnosti s djelovanjem zrakoplovstva Armije R BiH, o kojem se malo zna i jedini su koji nemaju svoj datum za obilježavanje. Članovi Udruženja Zračni most, rade na ispravljanju svojevrsne nepravde.

(MiruhBosne/tuzlarije.net)

Previous Turska: Medalje za spasioce za istaknutu žrtvu i zalaganje u pomoći nakon zemljotresa
Next U prepunoj sarajevskoj Vijećnici promovisana knjiga "Nastanak Republike Srpske"

You might also like

NAŠI DANI

HDZ – opasnost po mir na Balkanu!

  U tekstu pod nazivom “Opasnost za Balkan” list Spiegel piše: Evropska narodna partija, onaj građansko-konzervativni Klub poslanika u Evropskom parlamentu kojem pripadaju i CDU/CSU, u svojim redovima ima grupu koja trenutno ugrožava mir

NAŠI DANI

Bećirović povodom Dana grada Sarajeva: Pobijedila je ideja Bosne i Hercegovine i zajedničkog života

Zlotvori koji su od 1992. do 1996. ubijali djecu Sarajeva, starce i žene ne razlikuju se suštinski od zlotvora iz Drugog svjetskog rata, poručio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine

NAŠI DANI

Tematski osvrt – 09. januar 1992. godine

  Medžlisi Islamske zajednice Tuzla, Gornja Tuzla, Kalesija, Gračanica i Srebrenik u saradnji sa Bosanskim kulturnim centrom TK organiziraju tematski osvrt na 09. januar 1992. godine. Ovom prilikom će govoriti