Tuzla: Potpisivanje peticije za liječenje djece iz budžeta i plaćanje političara SMS-ovima

Tuzla: Potpisivanje peticije za liječenje djece iz budžeta i plaćanje političara SMS-ovima

 

Na Trgu slobode u Tuzli danas je počelo potpisivanje peticije ˝Djecu treba liječiti iz budžeta, a političare plaćati SMS porukama pa ko uplati-uplati˝, a cilj je obezbijediti finansijska sredstva za liječenje teško oboljele djece koja se ne mogu liječiti putem sredstava zavoda zdravstvenog osiguranja, javlja Anadolu Agency (AA). 

Akciju liječenja djece iz budžeta pokrenula je neformalna grupa roditelja iz Tuzle, koji su naveli da će je realizirati na području cijelog Tuzlanskog kantona.

˝Vrlo smo zadovoljni odzivom građana, jer to pokazuje koliko su nezadovoljni radom političara. Želimo ukazati na razliku finansiranja i sufinansiranja liječenja. Mi u našim zavodima imamo predviđena sredstva za liječenje, međutim zavodi uglavnom sufinansiraju liječenje i niko se ne bavi pitanjem koliki je omjer sredstava koji roditelji moraju obezbijediti. To je često veliki iznos, koji roditelji ne mogu obezbijediti, dok s druge strane, imaju bolesno dijete koje im je glavna preokupacija˝, navela je Indira Bektić Mujkić, jedna od organizatora akcije.

Bektić Mujkić navodi da u teškim trenucima, nakon što saznaju za bolest djeteta, roditelji osim što se djetetu moraju posvetiti maksimalno, oni vode računa i o tome koliko će se poslati SMS poruka i koliki će odziv biti kako bi njihovo dijete preživjelo.

˝Moramo prekinuti rad institucija tako da svojim odlukama i pravilnicima budu gospodari života i smrti naše djece. Mi, roditelji, punimo taj budžet plaćanjem poreza i drugim prihodima. Svako gradsko vijeće ima stavku tekuću rezerve budžeta, tako da prema odluci o izvršenju budžeta znamo da se one koriste za neke nepredviđene izdatke, a bolest djeteta je najvažniji nepredviđeni izdatak koji treba biti prioritet˝, kazala je Bektić Mujkić.

Mirsada Hadžić Todorović, koja je danas potpisala peticiju, smatra da bi se više pažnje trebalo posvetiti bolesnoj djeci, dok bi se sredstva za ˝tjelohranitelje, sekretarice, odvojeni život, hrkanje, igranje i tipkanje u parlamentima trebala umanjiti˝.

Aldina Ibrišević ističe da daje punu podršku ovoj akciji i da je samo zbog potpisivanja peticije došla u centar grada.

Organizatori akcije naveli su da će inicijativu uputiti prema Gradskom vijeću Grada Tuzle, ali ističu da ne žele formiranje nove stavke u budžetu koja bi umanjila sredstva za kulturu, sport, manifestacije i općenito bolji život građana, nego stavku koja bi išla iz sredstava kojima se finansiraju paušali, komisije i razne naknade

Previous Sjećanje na pobjede bužimskih vitezova: Obilježena dvadeset i šesta godišnjica akcije “Munja 93.”
Next Hašimbegović: Imperativ BIHAMK-a je brza i kvalitetna usluga

You might also like

NAŠI DANI

Prijetnja po sigurnost: Vođama “Noćnih vukova” zabranjen ulaz u Bosnu i Hercegovinu!

  Direktor Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovne Slobodan Ujić potvrdio je za Oslobođenje da je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu državljaninu Rusije Aleksandru Zaldostanovu te državljaninu

NAŠI DANI

Načelnik Općine Novi Grad: Pokrenut je novi val što se vidi po više od 5.000 radnih mjesta

  Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić na novogodišnjoj pres-konferenciji dao je osvrt na postignute rezultate u 2018. godini, te najavio projekte koji će nastaviti doprinositi konkurentnijoj privredi. – Pokrenut

NAŠI DANI

Mehmedović pisao Borellu: ‘EU bira u BiH između Putinovih i EU prinicipa, ono što radi Plenković je čisti putinizam’

Pismo državnog parlamentarca Šemsudina Mehmedovića visokom EU zvaničniku… Josep Borrell Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Cijenjeni gosp. BorellPovodom ovom pismu je izjava premijera Hrvatske Andreja Plenkovića nakon sastanka sa