U Krajini spašavali kaskadere holivudskog filma – Una pokazala svoju divljinu

U Krajini spašavali kaskadere holivudskog filma – Una pokazala svoju divljinu

Fotografije spašavanja kaskadera prilikom snimanja filma “Wild River 2” na Štrbačkom buku na Uni preplavile su društvene mreže.

Autor je Vahid Ponjević koji se već 15 godina profesionalno bavi fotografijom u studiju VP Photo Cazin, a na svom profilu prvi ih je objavio Goran Gogo Piralić i uz njih je napisao:

– Ovaj lik u vodi je grom Adnan Rapid Kurtagić koji na ovim slikama spašava svjetske kaskadere koji iza sebe imaju toliko iskustva u tim extremnim situacijama i scenama, ali ovdje je obrnuto, gdje ih Rapko lakoćom drži kao bebe u ruci i pliva s njima prema obali. Mi stvarno ne znamo kakve veličine imamo u svom gradu, a jedan od njih je moj brat Rapid.

Adnan Kurtagić je za Faktor ispričao kako se sve desilo.

– Zajedno sa još nekoliko prijatelja radio sam kao obezbjeđenje na snimanju holivudskog filma “Wild River 2”. Dan je bio sasvim normalan i snimanje je išlo po planu. Nije bilo nikakvih poteškoća. U jednom trenutku vidio sam da je slap zadržao kaskadere i morao sam reagirati da ne bi došlo do najgoreg. Nisam ništa razmišljao, skočio sam u vodu i obojicu kaskadera izvukao na obalu – kaže za Kurtagić.

Tridesettrogodišnji Adnan, kojeg prijatelji zovu Rapid, 1999. godine počeo je trenirati kajak na divljim vodama.

– Nakon kajaka počeo sam raditi kao skiper i već 18 godina sam skiper u Una RC Kiro Raftingu. To mi nije primarno zanimanje, jer sam upravnik proizvodnje u drvnoj industriji Sani Global iz Bihaća. Una je prelijepa, ali i veoma opasna rijeka. Kada su tu pravi skiperi i profesionalci, niko se ne mora bojati – kaže Kurtagić koji poziva sve ljubitelje prirode i rijeka da dođu na Unsku regatu koja se održava krajem mjeseca.

Film “Wild River 2” snima se u produkciji Universal Studiosa, a producent je Daniel Kresmery. Među glavnim glumcima trebali bi biti Adrien Brody, Leighton Meester i Taran Killam .

Previous Ispred kule Husein-kapetana Gradaščevića premijerno izvedena predstava 'Zemlja koja diše'
Next Tajna policija je 1993. došla po njega u Dubrovnik. Brutalno je ubijen u Dretelju

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Kameni most u blizini Banje Luke: Omiljena destinacija penjača iz cijelog svijeta

Prirodni Kameni most ili u narodu poznat kao Djevojački most predstavlja prirodni fenomen koji se nalazi 20-tak kilometara od Banje Luke. Nastao je erozivnim djelovanjem vjetra koji je hiljadama godina probijao rupu u

BH RAZGLEDNICA

Duh ramazana i Bajrama u sarajevskim mahalama (VIDEO)

Uz vjerske obaveze, obilježavanje Bajram kroz historiju je obogaćeno brojnim običajima. Kako se Bajram dočekivao nekada, a kako je to danas, pogledajte u priči iz starog dijela Sarajeva.

BH RAZGLEDNICA

Akcijom uređenja Parka-šume Hum obilježen Svjetski dan čistog vazduha

Povodom obilježavanja ekološkog datuma „Svjetski dan čistog vazduha“  Centar za okolišno održivi razvoj – COOR uz podršku Općine Novo Sarajevo u ponedjeljak, 4. novembra ove godine organizovao je akciju čišćenja