U Sarajevu se održava Innovation Summit 2021, najveća konferencija iz oblasti inovacija u regionu

U Sarajevu se održava Innovation Summit 2021, najveća konferencija iz oblasti inovacija u regionu

U Sarajevu se danas održava “Sarajevo Innovation Summit 2021”, najveća konferencija iz oblasti inovacija u regionu, javlja AA.

Učesnici samita će ove godine raspravljati o mnogim temama u oblasti inovacija, kao i o tome na koji način zdravstvena kriza izazvana pandemijom COVID-19 ubrzava inovacije te koliko zemlje Zapadnog Balkana mogu i trebaju biti inovativne u svom odgovoru na krizu.

Ovogodišnji “Sarajevo Innovation Summit 2021”, koji se održava i u online formatu, organiziran je u partnerstvu s ambasadom Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Ove godine na samitu učestvuju svjetski poznati stručnjaci iz oblasti inovacija, a poseban gost je Martin Vickers, izaslanik britanskog premijera za trgovinu za Zapadni Balkan.

Glavni govornici samita su dr. Amra Sabic-El-Rayess, vanredna profesorica na Kolumbia univerzitetu, dr. Adnan Mehonić, predavač nanoelektronike na University College u Londonu i saradnik Kraljevske akademije inženjerstva i Edin Hamzić, generalni direktor za nauku u BioCertica.

Prof. dr. Jasmina Selimović, dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, na otvaranju samita izjavila je da je važno raspravljati o brojnim temama u oblasti inovacija.

“Iako smo mi jedna mala ekonomija, zemlja u razvoju, zemlja koja vrlo teško može parirati razvijenim zemljama, vjerujemo da na ovaj način otvaramo pitanja na koja ćemo pokušati dati odgovore i možemo pokušati da se približimo onome što se radi u svijetu”, kazala je Selimović.

Posljednja istraživanja pokazuju da je Bosna i Hercegovina po konkurentnosti 92. od 141. zemlje u svijetu, a u oblasti inovacija nalazi se na 117. poziciji.

“Zemlje u regiji su deset ili 15 mjesta ispred nas i jasno je da o ovim pitanjima moramo pričati i moramo uključivati što više zainteresiranih strana”, rekla je Selimović.

Martin Vickers, izaslanik premijera Velike Britanije za trgovinu za Zapadni Balkan, istakao je da je vrlo važno ulagati u oblast inovacija.

“Tu smo kako bi ukazali na određene prilike i iskustva koja imamo u Velikoj Britaniji kada je riječ o prirodnim naukama i inovacijama budući da imamo veliko iskustvo u pružanju odgovora na COVID. Važno je da se gradi što bolje okruženje za ulaganja u inovacije”, istakao je Vickers.

Matthew Field, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini, kazao je da je Sarajevo Innovation Summit vodeći događaj u inovacijama u Bosni i Hercegovini.

“Drago mi je što smo u prilici podržati samit. Namjera nam je da iskoristimo ovaj događaj kako bi naglasili značaj inovacija za ekonomski razvoj. Rad u oblasti inovacija je naporan i može se olakšati odgovarajućim zakonima kojima se razvija partnerstvo između vlasti, akademske zajednice, poslovnog sektora i pojedinaca sa sjajnim idejama i nadam se da će BiH popraviti svoju poziciju na ljestvici inovativnosti”, rekao je Field.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, kazao je da je Sarajevo Innovation Summit impresivan događaj.

“Inovacije su nešto što Kanton Sarajevo i generalno politika moraju podržati na način da se kreira okruženje za privatne investitore”, rekao je.

Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, izrazila je zadovoljstvo što je Sarajevo domaćin najvećeg regionalnog samita o inovacijama.

“Ulaganje u inovacije je ulaganje u budućnost. Veoma smo ponosni na samit i posebno nam je drago što ovdje vidimo predstavnike javne vlasti ali i poduzetnike jer jedino sinergijom i zajedničkim radom na polju inovacija mi možemo ići u budućnost i ići naprijed”, rekla je Karić.

Učesnici panela su prof. Tom Clutton-Brock sa Birmingham univerziteta u Velikoj Britaniji, Rohit Shelatkar, direktor kompanije Vitabiotics Ltd., Aleksandar Tripković, komercijalni rukovodilac vodećeg proizvođača vakcina za srednju i istočnu Evropu i Baltik globalne inovativne farmaceutske kompanije AstraZeneca, dr. Neville Young, direktor za preduzetništvo i inovacije u Yorkshire & Humber Academic Health Science Network (AHSN) i Rijad Hasić, član tima za razvoj prvog respiratora u Bosni i Hercegovini u okviru grupacije TMD Gradačac.

Sarajevo Innovation Summit je najveći regionalni događaj o inovacijama koji već četvrtu godinu zaredom okuplja stručnjake, poduzetnike, donosioce politika i entuzijaste koji dijele zajednički motiv – a to je kako inovacijama unaprijediti i kreirati bolje društvo.

Prošlogodišnje izdanje sumita okupilo je preko 300 učesnika iz deset zemalja.

Previous Podrška Bosni i Hercegovini širom Turske
Next Poplave haraju i u manjem entitetu, dok CZ RS vježba u Srbiji a Vulin srbuje u Zvorniku

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Mladi Tuzlak Enver Gluhić kreirao aplikaciju E-dokumenti

Mladi Tuzlak Enver Gluhić kreirao je aplikaciju E-dokumenti, koja bi doprinijela digitalizaciji dokumenata građana u Bosni i Hercegovini. Gluhić je došao na ideju kreiranja aplikacije koja bi pomogla rješavanju problema

Ekonomija/Biznis

BH Telecom planira višemilionska ulaganja u BH TechLab platformu

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman čestitao je 17. maj, Svjetski dan telekomunikacija i informacijskog društva, zahvalio je korisnicima usluga BH Telecoma zbog kojih se ubrzano radi na digitalnoj tranformaciji

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci: Balans između karijere i privatnog života na putu do uspjeha

U cilju postizanja punog i ravnopravnog pristupa nauci i učešća u nauci za žene i djevojčice, te daljeg postizanja rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena i djevojčica, Generalna skupština Ujedinjenih naroda