Sarajevo: Vrelo Miljacke, skriveni biser prirode

Sarajevo: Vrelo Miljacke, skriveni biser prirode

Vrelo Miljacke se nalazi u blizini Sarajeva, na samo dva kilometra od centra Pala, na nadmorskoj visini od 1.010 metara.

Savršeno je mjesto za bijeg od užurbanog gradskog života.

Rijeka Miljacka opjevana je u mnogim pjesmama, opisana u djelima brojnih pisaca, rijeka s najviše mostova, izuzetno atraktivna za fotografisanje. Rijetki su oni koji znaju gdje izvire, a još rjeđi ono koji znaju da nastaje od dvije Miljacke, Paljanske i Mokranjske.

Oko 20 kilometara jugoistočno od centra Sarajeva, u Gornjim Palama u podnožju planine Jahorine, na nadmorskoj visini od 1.010 metara izvire Paljanska Miljacka.

Ona se oko 13 kilometara dalje, u selu Dovlići spaja sa Mokranjskom Miljackom i tvori onu rijeku Miljacku što protiče kroz Sarajevo. Prizor netaknute prirode na izvorištu za mnoge fotografe je izvor inspiracije, dok brojne posjetioce ostavlja bez daha.

Prelijep pejzaž i čist zrak su izuzetni tako da ne čudi što je ovo vrelo od davnina bilo privlačno za odmor.

Izvor planinske rijeke Miljacke je jedinstven, a korito je obloženo sedrom i mahovinom. Slapovi, svježi zrak i hladovina četinarske šume privlače brojne posjetioce, posebno tokom toplih ljetnih dana.

AA
Previous Bosna prva u regionu po kvalitetu usluga na prodajnim mjestima
Next Udruženja žrtava: U kakvoj to zemlji živimo, gdje poštovaoci presuđenih ratnih zločinaca imaju policijsku zaštitu

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Krupa na Vrbasu: Turistički biser privlači posjetioce iz cijelog svijeta

  Krupa na Vrbasu koja se nalazi na oko 25 kilometara od Banjaluke predstavlja pravi prirodni biser koji posjećuju turisti iz cijeloga svijeta. Kaskadni vodopadi, huk vode, stare vodenice, šetalište

BH RAZGLEDNICA

Sarajevska Sahat kula (VIDEO)

Sarajevska Sahat-kula visoka je 30 metara, a pretpostavlja se da je izgrađena u 16. ili 17. vijeku. Sat na kuli je jedini javni sat u svijetu koji mjeri lunarno, a

BH RAZGLEDNICA

Zimska čarolija u Livnu, snijeg oblikovao prekrasne pejzaže

  Na širem području Livna jutros je prvi put ove zime ozbiljno zabijelilo. Palo je desetak centimetara snijega, koliko ga je približno i u ostatku kantona, izuzev Kupresa i drugih