Univerzitet u Sarajevu promovirao 42 doktora nauka

Univerzitet u Sarajevu promovirao 42 doktora nauka

Promocija doktora nauka Univerziteta u Sarajevu upriličena je u četvrtak 16. decembra 2021. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo, uz poštivanje važećih mjera epidemiološke zaštite.

Prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, prorektori Univerziteta u Sarajevu i dekani fakulteta promovirali su 42 kandidata i kandidatkinju na čast doktora nauka. 

„Moramo  biti ponosni na naše doktorante koji su svojim odricanjem i trudom postigli najveće akademsko zvanje koje sa sobom nosi radost, zanos i želju za boljim sutra, ali istovremeno i veliku odgovornost“, istakao je rektor Škrijelj te izrazio uvjerenost da Univerzitet u Sarajevu ima sve što je potrebno da bude univerzitet za evropsku budućnost. „To je tačno iz mnogo razloga koji se odnose na snagu naših fakulteta i akademija, ali prije svega zbog naših doktoranata koji su najveća snaga ovog  Univerziteta“, podcrtao je rektor Škrijelj.

Obraćajući se doktorantima, rektor Škrijelj je poručio da od danas njihove odluke i obaveze koje preuzimaju postaju generator novih naučnih i društvenih tokova. „Odbranom svojih teza vi ste kročili u globalni svijet nauke koji nudi razmjenu i transfer savremenih znanja i vještina, zato iskoristite svoj potencijal i mijenjajte svijet oko sebe na bolje jer pred vama su beskonačne mogućnosti nauke i znanja koje svakodnevno mijenjaju paradigmu našeg čovječanstva. Zato, nemojte nikada odustati u tom nastojanju jer istinski naučnik i intelektualac i jeste onaj koji hoće bolje i drugačije od postojećeg“, poručio je rektor Škrijelj.

Uz čestitke svim doktorantima na ovom izuzetnom životnom i akademskom ostvarenju, te uz najbolje želje za uspjeh u radu na profesionalnom i osobnom planu, rektor Škrijelj je istakao da je današnja promocija 42 doktora nauka svojevrsna potvrda da će Univerzitet u Sarajevu i u budućnosti biti opredijeljen za produkciju savremenih doktorskih studija koji prate trendove u Evropi i svijetu.

Čestitke doktorantima na postignutom uspjehu uputio je i gospodin Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, te naglasio da su postali ekonomska snaga našeg društva. Podcrtao je da je ulaganje u nauku i istraživanje uvjerljivo najbolje ulaganje u bilo kojem društvu, te da se ono što se uloži u istraživanje i razvoj vraća društvu višestruko. Premijer Forto je doktorantima poručio da iskoriste sve moguće kanale da dovedu istraživanje i razvoj na svoj matični univerzitet, te da nastave raditi u saradnji i sa regijom  i sa ostatkom Evrope i svijeta. Podsjetio je da je aktuelna Vlada Kantona Sarajevo izdvojila rekordne iznose za istraživanje i razvoj, ali i naglasio da je ekonomski veoma bitno da doktoranti svojim djelovanjem doprinesu razvoju cijelog društva.

Prof. dr. Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo doktorantima je poručila da ovim svečanim činom širom otvaraju vrata jedne nove ere u životima, ali da istovremeno otvaraju vrata i budućnosti naše zemlje Bosne i Hercegovine.

„Ovaj svečani trenutak služi da svi, a posebno vi doktoranti osvijestite da je znanje moć, da vi imate moć, ali sa njom ruku pod ruku ide i odgovornost koju svaki član akademske zajednice, intelektualac baštini. Intelektualna, akademska odgovornost podrazumijeva da uzdignute glave, otvorenog uma nastavite raditi, istraživati i ukazivati na moguća rješenja za probleme, ali i potrebe zajednice u kojoj živite, da preuzmete vruću stolicu lidera u svakodnevnom životu i našem društvu svojim primjerom vratite prvo nadu u bolje sutra, a onda zajedno gradite društveno samopouzdanje, povjerenje i vjeru u sebe, ali i institucije, što jeste osnov za jačanje socijalnog kapitala, čime se onda garantira održivi razvoj naše domovine, ali i Planeta“, poručila je ministrica Nikolić, te dodala: „Pozivam vas da iskoristimo ovaj svečani čin i započnemo gradnju efikasne platforme koja će omogućiti zajedničku akciju svih nas, te omogućiti izgradnju odgovornog, otvorenog, inkluzivnog, slobodoumnog i kreativnog univerziteta i ostalih naučnoistraživačkih i umjetničkoistraživačkih institucija, u kojima će povjerenje biti odgajano, a dignitet cijenjen, prepoznat i poštovan“.

Stremeći ka društvu znanja, Univerzitet u Sarajevu je promovirao: 9 kandidata na čast doktora tehničkih nauka, 5 kandidata na čast doktora medicinskih nauka, 4 kandidata na čast doktora pravnih nauka, 3 kandidata na čast doktora lingvističkih nauka, po 2 kandidata na čast doktora političkih, upravnih, književnohistorijskih i hemijskih nauka, te po 1 kandidata na čast doktora nauka socijalnog rada, doktora nauka u oblasti sporta i tjelesnog odgoja, te doktora ekonomskih, sigurnosnih, islamskih, društvenih, zdravstvenih, farmaceutskih, odgojnih, poljoprivrednih, prehrambeno-tehnoloških, bioloških, veterinarskih nauka.

U ime promoviranih doktora nauka Univerziteta u Sarajevu obratila se dr. Elma Durmišević-Cernica, doktorica lingvističkih nauka, te istakla: „Ovaj svečani čin promocije formalno je događaj kojim završava postupak sticanja akademskog zvanja doktora nauka, ali mi znamo da je ovo naš početak u neprestanom sticanju znanja i podučavanju drugih; nastavak rada i primjena istog u različitim životnim oblastima i, konačno, ovo je samo još jedna stepenica u nizu ka akademskoj izvrsnosti kojoj težimo“.  Naglasivši da je put do titule i zvanja doktora nauka bio pun prepreka, dr. Durmišević-Cernica je navela: „Činjenica da su se naša najintenzivnija istraživanja u okviru doktorskih disertacija događala u pandemijskim uvjetima, da su odbrane naših doktorskih teza bile, ili pomjerene, ili su se dešavale u neobičnim uvjetima – jasno govori da se ova generacija doktora nauka i umjetnosti može uhvatiti u koštac sa mnogim izazovima. I potpuno smo svjesni svih tih poznatih i nepoznatih izazova koji nas čekaju na našem akademskom putu, i spremni smo suočiti se s njima. Vjerujemo u uspjeh i pobjedu znanja nad neznanjem, pobjedu kompetencije nad nestručnošću, pobjedu plemenitosti nad sebičnošću“. Također, uputila je riječi zahvalnosti za podršku, razumijevanje i bezgranično strpljenje mentorima i mentoricama, profesorima i profesoricama, kolegama i kolegicama, i porodicama, te dodala: „Danas, iako smo emotivni, realistično posmatramo svijet i društvo ispred sebe – i postavljamo si akademski imperativ, a to znači da od principa znanja, rada i truda nećemo nikad odustati“.

Promocija doktora nauka Univerziteta u Sarajevu organizirana je u okviru obilježavanja 72. godišnjice Univerziteta u Sarajevu i Svečanih decembarskih dana UNSA.

Previous Poznata imena osoba uhapšenih zbog ratnih zločina kod Nevesinja
Next Liga nacija: Bosanski fudbaleri u grupi sa Finskom, Rumunijom i Crnom Gorom

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

12-godišnji Mak iz Sarajeva najmlađi je microsoftov tehnološki saradnik u Evropi!

  Iako ima samo 12 godina, Mak Ostrogonac iz Sarajeva već je postigao veliki uspjeh. Ovaj nevjerovatni dječak položio je internacionalno priznat certifikat čime je postao najmlađi tzv. microsoftov tehnološki saradnik u Evropi! “Idem

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Zvanično otvoren Internacionalni sarajevski sajam knjige, moto ‘Moć knjige’

Ceremonijom u Dvorani ‘Mirza Delibašić’ Centra ‘Skenderija’ zvanično je otvoren 33. Internacionalni sarajevski sajam knjiga, a ovogodišnji moto je ‘Moć knjige’, javlja Fena. Književnica Hedina Tahirović-Sijerčić zvanično je otvorila ovogodišnji

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Osmanković: ‘Sarajevo Unlimited’ je prilika za predstavljanje ETF-a i LARAS-a

Vanredni profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu Dinko Osmanković izjavio je u razgovoru za Fenu da su Bosna i Hercegovina, i konkretno Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu, odavno prisutni na polju