VKBI o Izetbegovićevom (ne)prihvatanju Vučićevog poziva: Dignitet države Bosne i Hercegovine brani se kroz snaženje institucija

VKBI o Izetbegovićevom (ne)prihvatanju Vučićevog poziva: Dignitet države Bosne i Hercegovine brani se kroz snaženje institucija

Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, kao potpisnice Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonskog mirovnog sporazuma), u njegovoj prvoj rečenici podvlače “(…) potrebu za sveobuhvatnim rješenjem da se okonča tragičan sukob u regionu (…)”.

Time su Srbija i Hrvatska potvrdile da se radilo o regionalnom-međunarodnom oružanom sukobu i da su bili akteri toga sukoba, saopćilo je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

– Srbija i Hrvatska proglasile su se nacionalnim državama i smatraju da su tako stekli legitimitet da se miješaju u unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini kako bi, navodno, štitili interese svojih sunarodnika. Zato, umjesto uobičajenog rješavanja otvorenih pitanja u međudržavnim odnosima, insistiraju i potenciraju na razgovorima predstavnika naroda, a ne na uobičajen diplomatski međudržavni način komunikacijom između institucija i organa države – saopćili su.

Susjedni državni funkcioneri, kako dodaju, lidere nacionalnih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini nominiraju kao predstavnike naroda, iako im je jasno da za tako šta nemaju ni materijalnu ni procesnu legitimaciju.

– Takvu legitimaciju nemaju tzv. nacionalni lideri po važećem Ustavu Bosne i Hercegovine. Iako se to, sa stanovišta njihovog koncepta može razumjeti, takav pristup se ne može prihvatiti, jer kontraproduktivno je i štetno da bh. stranački lideri prihvataju tako nametnutu ulogu. Posebno iznenađuje da takvu nametnutu lukavu aktivnost prihvata i predsjednik najveće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović, a kako ga nazivaju predstavnikom bošnjačkog naroda – navode iz VKBI-a.

U slučaju prihvatanja javnog poziva od predsjednika Srbije, Izetbegović bi, smatraju u VKBI-u, prihvatio ulogu koja mu ni po legalitetu a ni po legitimitetu ne pripada, čime bi doveo u pitanje temeljne principe institucionane saradnje susjednih država i praktično prihvatio etno-nanacionalni koncept “etničkih vođa u BiH”, koji je u potpunoj koliziji sa onim što se naziva snaženje institucija i digniteta države Bosne i Hercegovine.

– Stoga, očekujemo i pozivamo da se svaki takav poziv rezolutno odbije te da se susreti organiziraju u skladu sa institucionalnim predstavljanjem država BiH i Srbije – ističu.

Kako dodaju, lideri vodećih stranaka sa srpskim i hrvatskim predznakom u BiH negiraju ulogu visokog predstavnika, iako je on dejtonska kategorija, i protive se miješanju stranaca u rješavanju unutrašnjih odnosa, ali objeručke prihvataju takvu ulogu susjednih država, čime se ogoljavaju suštinski razlozi međunarodnih oružanih sukoba u BiH – etnoteritorijalna podjela Bosne i Hercegovine.

– Niti jedan funkcioner u institucijama Bosne i Hercegovine, pa tako ni oni bošnjački, nemaju mandat i nikakav pravni osnov da se predstavljaju kao predstavnici naroda, a pogotovo da prihvataju takvu ulogu od strane rukovodstava susjednih država, koje im se lukavo plasiraju – navode.

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca traži da se prestane sa omalovažavanjem države Bosne i Hercegovine i da se otvorena pitanja u međudržavnim odnosima rješavaju u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija.

– Zahtijevamo da, bez odlaganja, prestane mješanje susjednih država u unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini, a funkcionere u državnim institucijama, posebno iz reda bošnjačkog naroda, pozivamo da međudržavne odnose i otvorena pitanja rješavaju kroz institucije i organe države. Koliko god to izgledalo mukortpno i teško u našim uvjetima, to je jedini principijelan način očuvanja državnog digniteta BiH – naglašavaju.

Postoji, dodaju, niz načina i modela, kako i na koji način treba razgovarati, svakako i sa funkcionerima Srbije, ali je nužno voditi računa da se prilikom svakog razgovora čuva dignitet države Bosne i Hercegovine i njenih institucija.

– Srpko-bošnjački dijalog, o kojem dugi niz godina govori predsjednik Srbije Aleksandar Vučić može se voditi na nivoima političkih stranaka, društvenih, kulturnih i intelektualnih organizacija i društava, između pojedinaca, ali nikako između državnih funkcionera – zaključuju u VKBI-u.

U Beograd vjerovatno ne idem, ali nekad i negdje ću sasvim sigurno razgovarati sa svakim, uključujući i Vučića, rekao je danas u Sarajevu novinarima Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, prenosi Faktor

– Dogovor je da se sretnemo i razgovaramo. Gdje će to biti i kad će to biti, vidjet ćemo – kazao je Izetbegović na pitanje novinara da li će ići u Beograd u skorije vrijeme.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prošle sedmice nagovijestio da bi se sa Izetbegovićem mogao sastati u Beogradu, tačnije uputio je neformalni poziv, a da bi tema bila aktuelna politička pitanja u našoj zemlji.

Sa Vučićem se do sada, osim Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a, sastao i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

Previous Dva dana zaredom Dodik na koljenima! Pridržavaju ga komšije, dokad?
Next Bečki Standard piše o zapadnim diplomatama koji popuštaju antibosanskoj politici

You might also like

NAŠI DANI

Tim Oružanih snaga Bosne i Hercegovine testirao Vojsku Crne Gore

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u periodu od 31. augusta do 04. septembra 2020. godine u Danilovgradu u Crnoj Gori, realizovali su redovno testiranje pripadnika Vojske Crne Gore iz

NAŠI DANI

Ilidža: Tramvajem do Hrasnice pa žičarom na Igman – san koji postaje stvarnost?

Jedan od najvećih kapitalnih projekata u historiji Općine Ilidža izgradnja tramvaj pruge Ilidža–Hrasnica uskoro počinje realizaciju. Pojas prema Butmirskoj cesti i dio koji vodi prema Hrasnici se “čuvao” jer se

NAŠI DANI

Covid-19 u usporedbi s ostalim virusima koje smo imali zadnjih godina (VIDEO)

Oko jedne milijarde ljudi godišnje oboli od sezonske gripe koju uzrokuje virus influense, dok od ostalih poznatih aktivnih virusa oboli dosta manje ljudi. Od svinjske gripe H1N1 od 2009. godine