VKBI o Izetbegovićevom (ne)prihvatanju Vučićevog poziva: Dignitet države Bosne i Hercegovine brani se kroz snaženje institucija

VKBI o Izetbegovićevom (ne)prihvatanju Vučićevog poziva: Dignitet države Bosne i Hercegovine brani se kroz snaženje institucija

Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, kao potpisnice Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Dejtonskog mirovnog sporazuma), u njegovoj prvoj rečenici podvlače “(…) potrebu za sveobuhvatnim rješenjem da se okonča tragičan sukob u regionu (…)”.

Time su Srbija i Hrvatska potvrdile da se radilo o regionalnom-međunarodnom oružanom sukobu i da su bili akteri toga sukoba, saopćilo je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca.

– Srbija i Hrvatska proglasile su se nacionalnim državama i smatraju da su tako stekli legitimitet da se miješaju u unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini kako bi, navodno, štitili interese svojih sunarodnika. Zato, umjesto uobičajenog rješavanja otvorenih pitanja u međudržavnim odnosima, insistiraju i potenciraju na razgovorima predstavnika naroda, a ne na uobičajen diplomatski međudržavni način komunikacijom između institucija i organa države – saopćili su.

Susjedni državni funkcioneri, kako dodaju, lidere nacionalnih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini nominiraju kao predstavnike naroda, iako im je jasno da za tako šta nemaju ni materijalnu ni procesnu legitimaciju.

– Takvu legitimaciju nemaju tzv. nacionalni lideri po važećem Ustavu Bosne i Hercegovine. Iako se to, sa stanovišta njihovog koncepta može razumjeti, takav pristup se ne može prihvatiti, jer kontraproduktivno je i štetno da bh. stranački lideri prihvataju tako nametnutu ulogu. Posebno iznenađuje da takvu nametnutu lukavu aktivnost prihvata i predsjednik najveće bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović, a kako ga nazivaju predstavnikom bošnjačkog naroda – navode iz VKBI-a.

U slučaju prihvatanja javnog poziva od predsjednika Srbije, Izetbegović bi, smatraju u VKBI-u, prihvatio ulogu koja mu ni po legalitetu a ni po legitimitetu ne pripada, čime bi doveo u pitanje temeljne principe institucionane saradnje susjednih država i praktično prihvatio etno-nanacionalni koncept “etničkih vođa u BiH”, koji je u potpunoj koliziji sa onim što se naziva snaženje institucija i digniteta države Bosne i Hercegovine.

– Stoga, očekujemo i pozivamo da se svaki takav poziv rezolutno odbije te da se susreti organiziraju u skladu sa institucionalnim predstavljanjem država BiH i Srbije – ističu.

Kako dodaju, lideri vodećih stranaka sa srpskim i hrvatskim predznakom u BiH negiraju ulogu visokog predstavnika, iako je on dejtonska kategorija, i protive se miješanju stranaca u rješavanju unutrašnjih odnosa, ali objeručke prihvataju takvu ulogu susjednih država, čime se ogoljavaju suštinski razlozi međunarodnih oružanih sukoba u BiH – etnoteritorijalna podjela Bosne i Hercegovine.

– Niti jedan funkcioner u institucijama Bosne i Hercegovine, pa tako ni oni bošnjački, nemaju mandat i nikakav pravni osnov da se predstavljaju kao predstavnici naroda, a pogotovo da prihvataju takvu ulogu od strane rukovodstava susjednih država, koje im se lukavo plasiraju – navode.

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca traži da se prestane sa omalovažavanjem države Bosne i Hercegovine i da se otvorena pitanja u međudržavnim odnosima rješavaju u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija.

– Zahtijevamo da, bez odlaganja, prestane mješanje susjednih država u unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini, a funkcionere u državnim institucijama, posebno iz reda bošnjačkog naroda, pozivamo da međudržavne odnose i otvorena pitanja rješavaju kroz institucije i organe države. Koliko god to izgledalo mukortpno i teško u našim uvjetima, to je jedini principijelan način očuvanja državnog digniteta BiH – naglašavaju.

Postoji, dodaju, niz načina i modela, kako i na koji način treba razgovarati, svakako i sa funkcionerima Srbije, ali je nužno voditi računa da se prilikom svakog razgovora čuva dignitet države Bosne i Hercegovine i njenih institucija.

– Srpko-bošnjački dijalog, o kojem dugi niz godina govori predsjednik Srbije Aleksandar Vučić može se voditi na nivoima političkih stranaka, društvenih, kulturnih i intelektualnih organizacija i društava, između pojedinaca, ali nikako između državnih funkcionera – zaključuju u VKBI-u.

U Beograd vjerovatno ne idem, ali nekad i negdje ću sasvim sigurno razgovarati sa svakim, uključujući i Vučića, rekao je danas u Sarajevu novinarima Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, prenosi Faktor

– Dogovor je da se sretnemo i razgovaramo. Gdje će to biti i kad će to biti, vidjet ćemo – kazao je Izetbegović na pitanje novinara da li će ići u Beograd u skorije vrijeme.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prošle sedmice nagovijestio da bi se sa Izetbegovićem mogao sastati u Beogradu, tačnije uputio je neformalni poziv, a da bi tema bila aktuelna politička pitanja u našoj zemlji.

Sa Vučićem se do sada, osim Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a, sastao i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

Previous Dva dana zaredom Dodik na koljenima! Pridržavaju ga komšije, dokad?
Next Bečki Standard piše o zapadnim diplomatama koji popuštaju antibosanskoj politici

You might also like

NAŠI DANI

Taksisti u ponedeljak u Beogradu protiv rezolucije UN o Srebrenici

Organizacija “Ugovorna privredna taksi komora Srbije” je danas najavila da će u ponedJeljak, 29. aprila, u Beogradu organizovati vožnju i skup protiv rezolucije Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici,

NAŠI DANI

‘Mirna Bosna, miran Balkan, mirna Evropa’

U organizaciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ i neformalne grupe građana „ReSTART BiH“ ispred OHR-a u Sarajevu održani protesti građana koji su poslali poruku da se zaustavi razgradnja države, javlja

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Suđenje Stanišiću i Simatoviću: Policajac iz Srbije palio kuće u Istočnoj Bosni

  Svjedočeći na haškom procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, bivši policajac iz Srbije potvrdio je u četvrtak kako je u martu 1993. godine