Voda iz poplavljenih područja Unsko-sanskog kantona polako se povlači, šteta ogromna

Voda iz poplavljenih područja Unsko-sanskog kantona polako se povlači, šteta ogromna

 Brojna poplavljena područja i ogromne štete još jučer su uslovile proglašenje stanja prirodne nesreće u Bihaću i Bosanskoj Krupi, dok je u Sanskom Mostu ta odluka donesena i ranije. Voda se polako povlači i iz najugroženijih bihaćkih naselja Kulen Vakuf, Pokoj, Ripač, Golubić, međutim iza sebe ostavlja ogromne štete u stambenim, poslovnim i pomoćnim objektima.

– Sve što sam godinama sticao, u jednoj noći mi je upropašteno. U proteklom periodu smo uspjeli renovirati stambeni prostor, koji je sada pod vodom. Pelet koji sam izuzetno skupo i teško platio, također je uništen. Ne znam šta da radim i šta me čeka ove zime – rekao je mještanin Pokoja Mehmed Ramakić.

Vatrogasci su imali desetine intervencija zbog ispumpavanja vode iz stambenih objekata.

– Većinu intervencija smo uspješno završili, ali bilo je i onih objekata u kojima trenutno ne možemo pomoći. Radi se o objektima koji su potpuno okruženi vodom, tako da nemamo gdje ni ispumpati vodu. Zaista mi je žao što i tim našim sugrađanima nismo mogli odmah pomoći – kazao je komandir Vatrogasne jedinice Bihać Mirsad Šehić.

Ostale jedinice spašavanja i svi pripadnici Službe civilne zaštite Grada Bihaća konstantno su na terenu od subotnjeg poslijepodneva.

– Imali smo nekoliko evakuacija, ali na svu sreću nemamo žrtava. Brojni objekti su pod vodom, šteta je ogromna. Zato smo i donijeli odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće. Svi građani koji su pretrpjeli štetu, bit će vrlo brzo informirani o načinu i proceduri prijave štete, odnosno dobijanja financijske naknade – navela je vršiteljica dužnosti gradonačelnice Bihaća Jasmina Ćoralić.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić istakao je da su financijska sredstva koja je imala Kantonalna vlada, već operativna.

– Slijedi nam faza isušivanja i čišćenja, a ovaj dio financijskih sredstava i materijalno – tehničke potpore koji su nam bili na raspolaganju, već su operativni – potvrdio je premijer Ružnić.

Pripadnici Službe civilne zaštite Bosanske Krupe još uvijek su na terenu i pomažu ugroženim sugrađanima, ali već sada je jasno da je pričinjena ogromna materijalna šteta.

– Imamo samo dva poslovna kompleksa, u kojima su štete veće od 100 hiljada maraka. Poplavljeno je i nekoliko stambenih objekata, aktivirana neka klizišta. O ukupnoj šteti moći ćemo govoriti tek nakon što se voda povuče i komisije iziđu na teren – riječi su gradonačelnika Bosanske Krupe Armina Halitovića.

Nadležnim službama već danima na terenu pomaže kantonalna i gradske organizacije Crvenog križa, kao i druge humanitarne organizacije.

– Obišli smo najugroženija naselja, konkretno u Bihaću to su bili Kulen Vakuf i Pokoj. Građanima koji su ostali odsječeni od ostatka naselja podijeljeni su dnevni paketi hrane i pitka voda. To ćemo nastaviti dokle god bude potrebno, a odobrena je i podjela većeg kontigenta gumenih čizama. Također, naši članovi su pomogli i prilikom punjenja vreća sa pijeskom – naveo je predsjednik Crvenog križa Unsko-sanskog kantona Husein Kličić.

Vodostaji svih rijeka su u blagom opadanju, pa je tako izmjereni vodostaj Une u središtu Bihaća 131 centimetar. U Kulen Vakufu izmjereno je 295, dok je posljednji izmjereni vodostaj u Bosanskoj Krupi 281 centimetar. Saobraćaj na putnim pravcima Bihać – Srbljani, odnosno Bosanska Otoka – Bužim ponovo je omogućen, nakon povlačenja vode koja se izlila iz riječnog korita.

Izvor: Agencije

Previous Apel predsjednika SAD-u i EU za demokratizaciju Bosne
Next Svečano promovisana 4.102 diplomanta i magistranta Univerziteta u Sarajevu

You might also like

NAŠI DANI

U Zenici formirana Međunarodna fondacija Kulin ban

  Jučer su u Banja Luci počeli preliminarni razgovori o kandidaturi materijalne i nematerijalne kulturne baštine Srednjovjekovne Bosne na UNESCO-vu svjetsku listu kulturne baštine. Upravo je ta aktivnost među ostalim

HISTORIJA

105. godišnjica bitke na Monte Meletta-Fior

Obilježavanje 105. godišnjice bitke na Meletta-Fior  održat će se u Austriji na vojnom groblju u Lebringu Svake godine početkom mjeseca juna na vojnom groblju u Lebringu, pored Graza, u Austriji

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Članovi Međureligijskog vijeća posjetili stratišta sva tri naroda

Članovi Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini zajedno sa Semihom Borovac, ministricom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine posjetili su danas mjesta stradanja Bošnjaka, Srba, Hrvata i Jevreja