WHO: U izraelskim napadima ubijeno 509 Palestinaca u bolnicama

WHO: U izraelskim napadima ubijeno 509 Palestinaca u bolnicama

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je izvještaj u kojem navodi da su izraelski napadi na zdravstvene ustanove na okupiranoj palestinskoj teritoriji rezultirali smrću 509 Palestinaca, uključujući pacijente i zdravstveno osoblje, te ranjavanjem 447 ljudi. Izrael je od 7. oktobra izveo 229 napada na bolnice i zdravstvene centre u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, prema Sistemu nadzora za napade na zdravstvenu zaštitu (SSA) Svjetske zdravstvene organizacije.

Samo u Pojasu Gaze, Izrael je do 5. novembra izveo 102 napada na zdravstvene ustanove, ranije je objavio WHO.

Pozvali su “na aktivnu zaštitu civila i zdravstvenu zaštitu”.

U Gazi postoje 34 bolnice, sa približno 13 bolnica sa kapacitetom od oko 2.000 kreveta kojima direktno upravlja Ministarstvo zdravstva.

Agencija Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) pruža zdravstvene usluge za više od 70 posto stanovništva u Pojasu Gaze.

Nekim zdravstvenim ustanovama također upravljaju vladine agencije ili organizacije kao što su Palestinski Crveni polumjesec i Palestinsko medicinsko društvo za pomoć.

Pored brojnih poliklinika i medicinskih centara u okviru Ministarstva zdravstva u Pojasu Gaze, humanitarne organizacije također pružaju osnovne medicinske usluge u stambenim područjima.

Mnoge bolnice na sjeveru Gaze su evakuisane, a u izraelskim napadima bombardovano je i područje u blizini nekih bolnica.

Neke bolnice su morale da obustave rad zbog oštećenja usljed bombardovanja ili nedostatka goriva.

Grupa izraelskih ljekara izdala je 5. novembra saopćenje u kojem tvrdi da je bolnica Shifa u opkoljenom Pojasu Gaze baza za “palestinske naoružane grupe” i pozvala na njeno bombardovanje.

Prethodno je objavljeno i saopćenje koje je potpisalo 47 rabina u kojem se zagovara bombardovanje bolnice Shifa na osnovu sličnih navoda.

Prema podacima Ureda za medije Vlade Gaze, u izraelskim napadima 16 bolnica je potpuno prestalo sa radom, a 18 je djelimično funkcionalno, prenose mediji.

Svjetska zdravstvena organizacija izvještava i da je od 7. oktobra do 7. novembra u Gazi ubijeno 6368 žena i djece.

https://twitter.com/WHOoPt/status/1721951173882593712/photo/1

Ljekar iz bolnice Shifa u Gazi: Imamo samo nekoliko sati struje, spasite civile, pacijente i zdravstvene radnike

Mohammed Ghaniem, ljekar u bolnici Shifa u Gazi, uputio je apel za spašavanje civila, pacijenata i zdravstvenih radnika u opkoljenoj enklavi koja je više od mjesec dana pod izraelskim napadima, javlja Anadolu.

Poručio je da je u hitnoj službi ostalo samo nekoliko sati struje.

“Ovaj video je za spašavanje civila, pacijenata i zdravstvenih radnika. Ovo je vrlo hitan poziv”, istakao je Ghaniem.

Iz Svjetskog udruženja ljekara objavili su video dr. Ghaniema koji se obratio svijetu tražeći hitnu pomoć iz hitne pomoći.

Govorio je i o trenutnoj situaciji.

Dr. Ghaniem je naveo da struje ima samo u urgentnom odjeljenju bolnice, a da je struja isključena na svim ostalim odjeljenjima.

Naveo je da više nisu u stanju da operišu.

“Nema struje u zgradi. Ovdje ima mnogo ljudi. Oni traže sigurno mjesto i ostaju u hodnicima bolnice. Sada ni bolnica nije sigurna. Više nećemo biti u mogućnosti operisati nove povrijeđene koji nam dolaze u bolnicu”, pojasnio je Ghaniem.

Istakao je da ne znaju koliko će sati imati struju u odjelu hitne pomoći.

“Prema saopćenju Ministarstva zdravstva Gaze, ostalo je samo nekoliko sati struje u odjelu za hitne slučajeve. Imam sreće i mogu poslati ovaj video, a možda će ovo biti moj zadnji snimak iz bolnice Shifa. Nema goriva, nema struje”, poručio je Ghaniem.

Ekipa Ljekara bez granica razgovarala je sa ženom koja je pekla hljeb na metalnom limu.

Žena je objasnila da su, kako nema drva i goriva, vatru zapalili uz pomoć kartona da bi ispekli hljeb.

Navela je da su teško došli do brašna.

Ističući da mnoga djeca čekaju hranu, žena je rekla da u Gazi nema ni vode, nose je u kanisterima iz cisterne i moraju piti slanu vodu.

Obraćajući se svijetu, poručila je: “Neka cijeli svijet vidi kako djeca ovdje čekaju hljeb. Pogledajte, slika govori o našoj situaciji. Cijeli svijet to zna i vidi. Sada nemamo ništa. Svi znaju da je naša komunikacija sa svijetom prekinuta”.

Najnoviji podaci o žrtvama

Gaza
Ubijenih: 10,328
Ranjenih: 25.956

Okupirana Zapadna obala
Ubijenih: 164
Ranjenih: 2.100

Izrael
Ubijenih: 1.405
Ranjenih: 5.600

Previous U susjedstvu više otrovanih nakon konzumacije popularnog gaziranog napitka
Next Evo Morales smatra da je ono što se dešava u Pojasu Gaze genocid i da Izrael treba proglasiti terorističkom zemljom

You might also like

NAŠI DANI

Migranti u V. Kladuši iz ledene rijeke spasili ženu od utapanja

Migranti u Velikoj Kladuši jučer su skočili u rijeku kako bi spasili 58-godišnju ženu. Naime, kako je za N1 potvrdio portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić, jučer su

NAŠI DANI

Komšić: Život je izgubilo dvanaestero djece i to ovu nesreću čini još bolnijom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je telegram saučešća predsjedniku Republike Sjeverne Makedonije Stevi Pendarovskom povodom saobraćajne nesreće koja se dogodila u Bugarskoj, prilikom čega je život izgubilo

NAŠI DANI

Protestno okupljanje u Mostaru: Hitno obustaviti gradnju Hrvatskog narodnog kazališta na lokalitetu Lakišića harema

(MINA) – Na inicijativu Izvršnog odbora (IO) Medžlisa Islamske zajednice (MIZ)  Mostar, danas su održani mirni protest građana zbog nastavka nezakonitih građevinskih radova na lokalitetu Lakišića harema, odnosno na lokalitetu