Sastanak u Beogradu – Vučić, Brnabić i Dačić sastali su se sa Dodikom, Cvijanović i Stevandićem

Sastanak u Beogradu – Vučić, Brnabić i Dačić sastali su se sa Dodikom, Cvijanović i Stevandićem

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Narodne skupštine te zemlje Ana Brnabić i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić sastali su se danas u Beogradu sa predsjednikom BH entiteta Republike srpske Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović i predsjednikom Narodne skupštine Rs Nenadom Stevandićem.

Sastanak je počeo u 18 sati u Vili Mir.

Teme razgovora, kako prenose mediji, trebalo bi da budu odnosi Republike srpske i Srbije, kao i najavljena Generalna skupština UN na kojoj će se raspravljati o rezoluciji o Srebrenici.

-Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je ranije danas u Beogradu da su načinom predlaganja rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (GS UN) prekršeni zakoni i Ustav Bosne i Hercegovine jer o tom pitanju nema konsenzusa u BiH.

“Sve što je do sada doneseno u UN ,a što je u vezi sa genocidom i zločinima protiv čovječnosti, doneseno je konsenzusom, a u ovom slučaju su prekršeni zakoni i Ustav Bosne i Hercegovine. Šef misije BiH je nešto predložio kao da iza toga stoji BiH, a to je lažno predstavljanje zato što nadležni organi BiH nisu donijeli nikakvu odluku. Ne da nema konsenzusa na svjetskom nivou, nego nema konsenzusa ni u BiH” – rekao je Dačić novinarima.

Dačić je kazao da je nacrt rezolucije o genocidu dostavljen samo članicama UN koje su je inicirale i koje su kosponzori, da je u toku procedura tokom koje se mogu dati amandmani, a da datum glasanja u GS UN još nije određen.

On je dodao da GS po Povelji UN ne može da raspravlja o pitanjima koja su pred Savjetom bezbjednosti na čijim se sjednicama dva puta godišnje raspravlja o BiH.

“Ima i onih koji su vršili genocid nad srpskim narodom, a predlagači su rezolucije. Zar mi sada treba da predlažemo svoje rezolucije o genocidu koji je počinjen nad našim narodom!? Da li to sada treba da urade afričke zemlje prema onima koji su potpisali ovu rezoluciju?”, pitao je on.

Dačić je dodao da “nema potrebe” za rezolucijom o genocidu u Srebrenici zato što je poslije usvajanja rezolucije o Ruandi donijeta i opšta rezolucija o osudi i sprječavanju genocida.

Izvor: Agencije

Bećirović i Komšić idu u New York povodom najave usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici

Previous Kozarić: Bosna i Hercegovina nije ispunila kriterije za uvođenje eura
Next Francuska se pridružila kao kosponzor Rezoluciji o genocidu u Srebrenici

You might also like

NAŠI DANI

Obilježena godišnjica bitke za odbranu Žuči: Sjećanje na heroja oslobodilačkog rata Envera Šehovića

Povodom obilježavanja 24. godišnjice bitke za odbranu Žuči i pogibije heroja oslobodilačkog rata Envera Šehovića, komandanta bataljona Prve slavne – 111. viteške brigade Zahira Panjete i njegovog brata Esada, te 18 pripadnika specijalne jedinice

NAŠI DANI

Maturanti Bosanske Krupe: ‘Znam da preko je bolje, ali preko nije moje’

Sinoć je u Bosanskoj Krupi održana “Maturijada”, zabava koju za sve učenike srednjih škola s područja općine već devetu godinu organizuje Općina Bosanka Krupa. Mladost, pozitivna energija, veliki broj majica

NAŠI DANI

Tetka Zilha – jedna dobra duša, žena koja je bila široke ruke i velikog srca, žena koja je bila džomet

Jutros je preselila Tetka Zilha, velika humanitarka i žena koja je bila podrška i pomoć svim nemoćnim, gladnim i bolesnim stanovnicima ovog grada i zasigurno jedan od simbola Starog Grada.