Zimski turizam predstavlja jedan od značajnijih segmenata ukupne turističke ponude Bosne i Hercegovine (FOTO)

Zimski turizam predstavlja jedan od značajnijih segmenata ukupne turističke ponude Bosne i Hercegovine (FOTO)

Bosna i Hercegovina je prvenstveno prepoznata kao zemlja bogatog kulturno-historijskog naslijeđa

U specijalnom prilogu Turizam u BiH, razgovarali smo sa Šemsudinom Džekom, predsjednikom Turističke zajednice FBiH o značaju zimskog turizma u našoj zemlji.

Bliži se početak zimske turističke sezone u FBiH. Šta je Turistička zajednica FBiH radila u prethodnom periodu kako bismo spremno dočekali zimu?

– Turistička zajednica Federacije Bosne i Hercegovine spremno dočekuje predstojeću zimsku sezonu. Informatičari i turistički radnici su tokom ljetne sezone zabilježili značajan porast potražnje i interesovanja za posjetu BiH.

Bogata zimska i ljetna ponuda

Implementacija projekata poput Via Dinarice, koju je poznati svjetski časopis National Geographic Traveller uvrstio među 21 najbolju svjetsku destinaciju za 2017, kao i promotivne aktivnosti Turističke zajednice FBiH koje imaju za cilj promociju ovakvih i sličnih atrakcija, omogućile su da naša zemlja zauzme poziciju na svjetskoj turističkoj mapi i dobije titulu turističke destinacije koju ne treba propustiti.

Bjelasnica_ski_lift.jpg - BiH je zemlja bogatog kulturno-historijskog naslijeđa

Bjelašnica

Šta domaći i strani turisti od sadržaja mogu da očekuju na našim planinama?

– Kako smo svjedoci klimatskih promjena, brojna skijališta u FBiH su doživjela i doživljavaju transformaciju s ciljem održivog poslovanja. U ljetnoj sezoni smo zabilježili veliki broj upita ne samo potencijalnih posjetitelja već i novinara poznatih svjetskih turističkih magazina, koji neupitno značajno utiču na kreiranje motiva za posjetu BiH, o olimpijskim borilištima i njihovoj upotrebi i mogućnosti posjete u ljetnom i zimskom periodu.

Stoga ne iznenađuje da je ZOI ‘84 pored tradicionalne ponude zimskih sportova odlučio obogatiti i ljetnu turističku ponudu. Na Bjelašnici se mogu koristiti teniski tereni, na Malom polju na raspolaganju su sportski tereni za fudbal, boćanje, odbojku, kao i dječiji park sa pratećim sadržajima, a na Velikom polju tereni za fudbal, odbojku, košarku i staze za brdski biciklizam. Pored redovnih priprema za doček zimske turističke sezone, ski-centar Bjelašnica i Igman se pripremaju za održavanje EYOF-a koji je planiran 2019. godine.

Bjelasnica_skijaliste_Skiing_Resort_5.jpg - BiH je zemlja bogatog kulturno-historijskog naslijeđa

Bjelašnica skijalište

Modernizacija kapaciteta ski-centra obuhvata 30 novih topova za vještačko osnježavanje, od kojih je sedam već isporučeno, kao i četverosjednu i šesterosjednu žičaru koje će već od sljedeće zimske sezone biti dio postojeće ponude Bjelašnice i Igmana. Također, nekadašnja vikend-destinacija Vlašić postao je nezaobilazan dio ponude zimskog turizma. Smještajna i infrastruktura za zimske sportove je znatno unaprijeđena, a 12 kilometara skijaških staza opremljenih s pet ski-liftova samo su dio ponude koju ova vazdušna banja nudi.

Trebević se polako vraća na lokalnu, ali i međunarodnu turističku mapu kao destinacija idealna za brdski biciklizam, planinarenje i opuštanje u planinskom ambijentu, a odnedavno i avanturizam i rekreaciju. I manja bh. skijališta Blidinje, Kupres, Rujište – Mostar, Raduša i Etno-selo Babići Rostovo – Bugojno, Ponijeri – Kakanj, Brusnica – Fojnica se pripremaju za doček gostiju. Na Čajuši je završen remont vertikalnog transporta. Kupres je uredio 13 kilometara skijaških staza na kojima radi 5 ski-liftova, a u ponudi su bogati smještajno-ugostiteljski kapaciteti.

 

Koliko gostiju se očekuje ove zime i da li naši objekti nude dovoljno kreveta za njihov smještaj?

– Prema pokazateljima s terena, kao i podacima svjetskih web portala za rezervaciju smještaja poput Booking.com i Airbnb.com, smještajni kapaciteti u planinskim centrima FBiH su u potpunosti popunjeni u periodu dočeka Nove godine i početka zimske turističke sezone. Inače, prema zvaničnim podacima, u FBiH raspolažemo s ukupno 40.124 ležaja u 511 objekata, od toga je prema podacima Statističkog odjela Federalne turističke zajednice 1.549 ležajeva smješteno u planinskim centrima u FBiH.

Statistika kao ograničavajući faktor

S aspekta registrovanog turističkog prometa, raspoložive smještajne jedinice su dovoljne. Ipak, činjenica da se veliki broj turističkih dolazaka i noćenja ne registruje, kao i da brojni posjetitelji ne mogu naći smještaj u pojedinim periodima turističke sezone, pokazatelji su da trenutni smještajni kapaciteti, naročito u popularnim turističkim zonama, nisu dovoljni.

Da li se prema statistici broj turista povećava iz sezone u sezonu?

– Vidljiv je porast u turističkom prometu u FBiH u periodu od 1997. do 2015. godine. Od januara do septembra ove godine ostvarena su 644.563 dolaska, te 1.309.089 noćenja. U odnosu na isti period prethodne godine, ove brojke predstavljaju porast od preko 11 posto kako u broju dolazaka, tako i u broju ostvarenih noćenja. Udio FBiH u ukupnom turističkom prometu u BiH čini oko 70 posto.

Bjelasnica_skijaliste.jpg - BiH je zemlja bogatog kulturno-historijskog naslijeđa

Bjelašnica

Kakav je značaj zimskog turizma za našu zemlju i koliki priliv sredstava očekujete od dolaska i noćenja gostiju ove zimske sezone?

– Metodologija prikupljanja i obrade statističkih podataka u turizmu predstavlja jedan od ograničavajućih faktora. Naime, ona ne omogućava segmentaciju turista prema motivu posjete te je time nemoguće dati egzaktan podatak o udjelu i značaju zimskog turizma u cjelokupnoj turističkoj ponudi.

Veliki broj neregistrovanog prometa i smještajnih kapaciteta onemogućuje prikupljanje realnih prihoda od turizma i smanjuje mogućnost kontrole kvalitete i ponude smještajne i prateće ugostiteljske infrastrukture. Centralna banka BiH je objavila da je u 2015. ostvareno preko milijardu prihoda od turizma, dok je udio indirektnog turizma u ukupnom BDP-u BiH 9,5 posto. Podatak o udjelu zimskog turizma u ukupnom turizmu nije dostupan.

Koji su potencijali zimskog turizma u našoj zemlji i da li su oni u dovoljnoj mjeri iskorišteni?

– Prema istraživanjima Turističke zajednice FBiH i potražnji stranih turista, BiH je prvenstveno prepoznata kao zemlja bogatog kulturno-historijskog naslijeđa, dok pojedini selektivni oblici turizma (gastro-turizam, speleološki turizam) predstavljaju dodatnu vrijednost.

Planine predstavljaju neizostavan segment promocije jer su to destinacije koje imaju olimpijsko naslijeđe, na kojima se odvija zdrav turizam, avanturizam, autentični doživljaj destinacije i drugi vidovi doživljaja koje strani turisti sa tržišta koji posjećuju FBiH očekuju.

Igman_Mt.jpg - BiH je zemlja bogatog kulturno-historijskog naslijeđa

Igman

Unapređenje turističke infrastrukture i komunikacije između urbanih i planinskih područja znatno bi povećalo iskorištenost kapaciteta na našim planinama.

Svake godine imamo problem oko naplate boravišnih taksi. Kakvi su prihodi ove godine i na šta se oni usmjeravaju?

– Trenutno je usljed izmjena i donošenja novog zakona na nivou FBiH, ugrožena naplata boravišne takse te i većina kantonalnih turističkih zajednica ne vrši uplatu sredstava od boravišne takse Turističkoj zajednici FBiH. Većina sredstava je usmjerena na rad ureda i promotivne aktivnosti.

Šta Turistička zajednica FBiH radi na unapređenju zimskog turizma u našoj zemlji?

– Turistička zajednica FBiH kontinuirano prati trendove na svjetskom turističkom tržištu, promjene u potražnji i u skladu s njima vrši promociju postojećih i novih turističkih proizvoda putem različitih promotivnih kanala.

Čvrsnica

Konkurentni u ponudi zimskog turizma

Globalna promocija ili promocija usmjerena na daleka tržišta poput Kine kao najvećeg izvoznika u globalnom turizmu i najvećeg potrošača, zatim arapske i zemlje Centralnoistočne Evrope je neophodna.

Zemlje regije uglavnom su bazirane na ljetni turizam, možemo li mi to iskoristiti da postanemo jedni od vodećih u zimskom turizmu?

– Zimski turizam predstavlja jedan od značajnijih segmenata ukupne turističke ponude. S aspekta vrijednosti za ponuđeni novac, BiH nesumnjivo ima konkurentnu poziciju u ponudi zimskog turizma. Zimski centri, uz dobre vremenske uslove, prednjače dobrom pozicijom i pristupačnim cijenama. Ne smijemo smetnuti s uma,da savremeni turisti, nerijetko izloženi presiji dinamičnog življenja, prilikom obilaska destinacije uživaju u kombiniranju urbanog i ruralnog turizma i obilasku manje istraženih područja i doživljaju autentične destinacije, a na kakav zahtjev FBiH može odgovoriti.

Vlasic_skijaliste_Skiing_Resort.jpg - BiH je zemlja bogatog kulturno-historijskog naslijeđa

Vlašić

Postoje li turistički atraktivna područja i segmenti u FBiH koje tek treba istražiti, zaštititi, pripremiti, staviti u funkciju i promovisati i koji su to?

– Donošenje strategije za razvoj turizma je neophodno kako bi se mogli definisati turistički atraktivna područja i segmenti koje treba zaštititi, pripremiti, staviti u upotrebu, a tek potom promovisati.

BiH ima veliki potencijal, ali je istovremeno suočena s brojnim preprekama za dalji razvoj turizma. Pored trenutne problematike vezane za izmjenu zakona, nepostojanje strateškog dokumenta za razvoj turizma dodatno otežava kreiranje i plasiranje kvalitetnih gotovih turističkih proizvoda te otežava promociju i dugoročno planiranje promotivnih aktivnosti.

Izvor: oslobođenje.ba

Previous Nova pobjeda mladih Zmajeva: Pala je i Litvanija!
Next Herceg Kosača piše vladi mletačkoj - Traži pomoć protiv Turaka, žali se na ugarskog kralja i hrvatskog bana

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Godinu dana od bijega Novaka Đukića: Uz ruku pomirenja Vučić bi mogao izručiti i ratne zločince!

Tačno prije godinu dana utvrđeno je da se osuđenik za ratne zločine Novak Đukić krije u Beogradu. Naime, ovaj komandant artiljerijske jedinice koja je 25.maja 1995 godine granatirajući Tuzlu ubila

NAŠI DANI

Krene li Schmidt u antiustavnu avanturu, otpor Bosne mora se čuti do neba!

Kada pravni eksperti, stručnjaci, znanstvenici zalažu svoje znanje za parče političke milosti s pravom ih se ima nazvati i licemjerima i poltičkim patuljcima. Jer, pravo na različito tumačenje politike, ustava,

NAŠI DANI

Bizarna logika Željane Zovko je očigledno: ako vam nismo uništili most, onda ćemo ga prisvojiti!

ORUČEVIĆ: MOST SMO NAPRAVILI KAO SPOMENIK MIRA, A NJEGOVO RUŠENJE BAŠTINE SAMO ‘HRVATI’ Kako da komentarišem skup na kojem se Stari most označava kao “hrvatsku baštinu”, osim kao sramotnu i