Obilježeno 25. godina od osnivanja ratne bolnice „Higijenski zavod“ Mostar

Obilježeno 25. godina od osnivanja ratne bolnice „Higijenski zavod“ Mostar

 

Polaganjem cvijeća na mostarskim Šehitlucima osoblje nekadašnje Ratne bolnice “Higijenski zavod ” prisjetilo se svojih poginulih kolega.

Ratna bolnica „Higijenski zavod” bila je jedina zdravstvena ustanova u istočnom dijelu Mostara. S obzirom da u tom dijelu grada nije bilo bolnice, ljekari i medicinsko osoblje koji su se zatekli u tzv. istočnom Mostaru bili su prisiljeni improvizirati je u Higijenskom zavodu. Radilo se u nemogućim uslovima, bez medicinske opreme i sanitetskog materijala.

Kroz nju je prošlo više od 5.000 ranjenika.

Tokom rata, dvanaest zaposlenih u Ratnoj bolnici je poginulo, a veliki broj njih je ranjen.

 

Izvor: Mostarski.ba
Previous Bogdanu Tanjeviću dodijeljena Državna nagrada za sport Bosne i Hercegovine
Next Promovisano novo izdanje Pravopisa bosanskog jezika

You might also like

NAŠI DANI

Federalna vlada opredijeljena za zapošljavanje 23.000 osoba (VIDEO)

  Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i šef ureda Svjetske banke za BiH Emanuel Salinas danas su u Sarajevu predstavili Projekt podrške zapošljavanju u Bosni i Hercegovini,

NAŠI DANI

Svečano otvoren Školski centar ‘Alija Izetbegović’ u Pakistanu

Pred brojnim zvanicama iz političkog i javnog života te diplomatskog kora, u Islamskoj Republici Pakistan svečano je otvoren školski centar koji nosi ime po prvom predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Aliji

NAŠI DANI

Uposlenici Energoinvesta obilježili godišnjicu smrti Emerika Bluma

Polaganjem cvijeća na bistu Emerika Bluma ispred poslovne zgrade Energoinvest u Sarajevu uposlenici ovog preduzeća obilježili su 33 godine od smrti utemeljivača i prvog direktora Energoinvesta te bivšeg gradonačelnika Sarajeva.