Završena obnova zgrade “Pancirka“ na Dobrinji

Završena obnova zgrade “Pancirka“ na Dobrinji

 

Završena je obnova zgrade “Pancirka”, simbola odbrane Dobrinje i grada Sarajeva, koja je tokom rata pretrpjela velika oštećenja. U sklopu radova urađena je kompletna termo – fasada i zamijenjena stolarija.

Iako je projektom bilo planirano da se „ratni ožiljci“ sačuvaju postavljanjem staklenih ploha kroz koje bi se zadržali autentični ostaci rupa od granata i metaka, građani se s takvim tehničkim rješenjem nisu složili, bojeći se da bi moglo doći do narušavanja termo-izolacije i prodiranja vode u stanove. Zbog toga je urađeno drugo rješenje, te je na zgradi postavljen pano koji kroz fotografije podsjeća na period 1992-1995. godine, na ratna razaranja i na ono šta su ova zgrada i stanovnici Dobrinje pretrpjeli tokom agresije na našu zemlju.

Danas, skoro dvije i po decenije nakon rata, ovaj dio naselja poprimio je sasvim novi izgled i vraća mu se prijeratni sjaj.

„Pancirka“ je izgrađena 1983. godine i nalazi se na granici s Aerodromskim naseljem, a u periodu od 1992. do 1995. godine bila je na prvoj liniji odbrane i važila je za jednu od najviše oštećenih zgrada u općini Novi Grad.

Vrijednost radova je 714.871 KM. Sufinansiralo ih je Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo sredstvima u iznosu od 200.000 KM, dok je Općina osigurala preostali iznos.

Previous 12-godišnji Mak iz Sarajeva najmlađi je microsoftov tehnološki saradnik u Evropi!
Next Vjenčanje pet parova na tvrđavi Stari grad u Travniku

You might also like

NAŠI DANI

Poruke s mitinga podrške u Sarajevu: Zaustavite ubijanje djece u Siriji

Na Trgu djece Sarajeva danas se okupilo više stotina građana na mitingu podrške narodu Sirije i građanima sirijskog Halepa. Među okupljenima su građani svih dobi i uzrasta, a na transparentima

NAŠI DANI

Posljedica američkih sankcija: Prointer ITSS skinut s liste partnera Microsofta

Američka tehološka firma Microsoft sa svoje liste partnera skinula je firmu Prointer. To je posljedica američkih sankcija koje su uvedene članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, čiji sin Igor, kako je

NAŠI DANI

U Sarajevu obilježena 30. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine

U petak u Kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) ”Rajlovac” Sarajevo obilježena je 30. godišnjica formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine i 17. godišnjica 2. pješadijskog (rendžerskog) puka