Intenzivne pripreme za turističku sezonu u Bihaću i Nacionalnom parku Una

Intenzivne pripreme za turističku sezonu u Bihaću i Nacionalnom parku Una

Javno preduzeće “Nacionalni park Una” u proteklom je periodu realiziralo niz aktivnosti u okviru pripreme za predstojeću turističku sezonu.

Završen je projekt asfaltiranja dijela pristupnog puta do najatraktivnije zone – Štrbačkog buka.

-Finansijska sredstva za ovaj projekt osigurala je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, putem Ministarstva za okoliš i turizam. Tako je milion maraka prebačeno na račun Nacionalnog parka Una, dok smo mi vlastitim sredstvima završili svu projektnu dokumentaciju. U ovoj fazi smo asfaltirali dionicu puta dužine 5.154 metra, te tako stigli do same završnice neophodnog projekta modernizacije i poboljšanja usluge za sve posjetitelje – kazao je direktor JP “Nacionalni park Una” Amarildo Mulić.

Ovoj fazi građevinskih radova prethodila je i izgradnja vodovodne mreže od naselja Orašac do Štrbačkog buka. Za izgradnju vodovodnog sistema Orašac – Ćelije – Štrbački buk u Nacionalnom parku Una izdvojeno je 366.000 KM, koje su obezbijedili Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Grad Bihać.

Uporedo je organizirana i opsežna ekološka akcija “Samo malo dobre volje”, u okviru koje su očišćene obale i korito rijeke Une na dionici vodopad Štrbački buk – Dvoslap u dužini od 15 kilometara, uređene šetnice i drvene ograde, očišćeni pristupni put i okolni prostor Starog grada Ostrovica, te uređen most u naselju Kulen Vakuf.

-Nedavno smo za sve ono što radimo nagrađeni i priznanjem “Zvijezda turizma BiH” Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine. Izuzetno smo ponosni na to, međutim bez obzira na sva priznanja mi ne stajemo. Radimo gotovo danonoćno kako bismo našim posjetiteljima omogućili što kvalitetniju i bolju ponudu, te modernije i lakše pristupe našem turističkom biseru – dodao je direktor Mulić.

U Bihaću i Nacionalnom parku Una brojnim je dešavanjima obilježena i manifestacija “17. maj – Dan rijeke Une”. Realizirane su ekološke aktivnosti djece i gradskih vrtića u Bihaću, Eko rafting u Nacionalnom parku Una, kao i tradicionalna Biciklijada “Stazama rijeke Une”.

-Pedalirali smo od središta Bihaća do Štrbačkog buka, te uživali u ljepoti naše rijeke. Tim povodom smo i našem Nacionalnom parku Una poklonili i prvu Recro – bike stanicu. Inače, brojne su pogodnosti ovakve stanice, kao što je servis bicikla gdje ista posjeduje sitni alat i kompresor za zrak koji se napaja putem solarnog panela, a posjeduje i priključak za punjenje mobilnih uređaja. Cilj je naravno razvijanje cikloturizma u našem Nacionalnom parku i promocija istog – riječi su Adnana Mekića iz Brdsko-biciklističkog kluba “Daj krug”.

Potvrdio je i kako će Bihać u augustu biti domaćin Balkanskog prvenstva u brdskom biciklizmu, što će biti i izvanredna turistička promocija ovog dijela BiH.

-Ugostit ćemo više od sto članova desetak nacionalnih reprezentacija, koji će u našem gradu boraviti nekoliko dana. Već pripremamo i uređujemo biciklističku stazu na usponu prema Plješevici, do naselja Zavalje – dodao je Mekić.

Brojne ekološke i druge akcije realizirala je i Turistička zajednica Grada Bihaća.

“Posebno smo ponosni na našu tradicionalnu Ekoregatu, u okviru koje smo iz čamaca očistili obale i riječni tok od Martin Broda do Bosanske Krupe. Učestvovali su svi rafteri, kajakaši, ronioci i brojni građani – volonteri, te smo tako još jednom pokazali koliko nam je stalo do naše rijeke – izjavio je direktor Gradske turističke zajednice Armin Amidžić.

U intenzivne pripreme za predstojeću turističku sezonu uključila se i Gradska uprava Bihać akcijama čišćenja i uređivanja gradskih parkova, šetališta i odmarališta u užoj gradskoj zoni, ali i planinarskih i biciklističkih staza.

Izvor: Agencije

Previous Protest protiv Janšine vlade: U Ljubljani se okupilo 40.000 ljudi
Next Lijep primjer iz Gračanice: Pronađenu torbicu i novac vratio vlasniku

You might also like

BH RAZGLEDNICA

U Krajini spašavali kaskadere holivudskog filma – Una pokazala svoju divljinu

Fotografije spašavanja kaskadera prilikom snimanja filma “Wild River 2” na Štrbačkom buku na Uni preplavile su društvene mreže. Autor je Vahid Ponjević koji se već 15 godina profesionalno bavi fotografijom

TURIZAM

Južni dio naše zemlje među odabranim destinacijama Evrope

Popularni turistički portal Lonely Planet izdvojio je 10 destinacija u Evropi za tekuću godinu. Među preporučenim mjestima nalazi se i južni dio naše zemlje – Hercegovina.   Pored poznatog Starog

BH RAZGLEDNICA

Porodica Jagnjo duže od sto godina njeguje tradiciju ručne izrade mlinova za kahvu

Nekad je neizostavni predmet svake kuće u Bosni i Hercegovini bio ručni mlin. Prvo su se pravili ručno, pa onda fabrički. A vemenom su došli električni mlinovi s kojima je