Predstavljena aplikacija za prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu u KS i ZDK

Predstavljena aplikacija za prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu u KS i ZDK

Aplikacija “Čuvajmo šume” za prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu u Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu predstavljena je danas u Sarajevu.

Na prezentaciji je istaknuto da aplikacija, koja će biti dostupna od naredne sedmice za Android i Iphone, omogućava da svaki građanin anonimno i besplatno prijavi ilegalne aktivnosti radi razvijanja ekološke svijesti i zaštite šumskih resursa.

Ministar privrede KS Adnan Delić izjavio je da šume pokrivaju 65 posto površine Kantona Sarajevo i predstavljaju najvažniji resurs, zbog čega zahtijevaju posebnu zaštitu.

“Nelegalna sječa šuma i požari su veliki problemi, ali još veći problem predstavlja pretvaranje šumskog zemljišta u građevinsko”, istakao je Delić.

Projekat “Aplikacija za anonimnu prijavu ilegalnih aktivnosti u šumarstvu uz pomoć građana” realizuje nevladina organizacija Incijativa za šumarstvo i okoliš u sklopu programa “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”.

Projekt koordinatorica Inicijative za šumarstvo Lejla Hukić navela je da, osim što ilegalne aktivnosti imaju negativne posljedice u socijalnom, političkom i ekonomskom smislu, one često usporavaju napredak ka boljem upravljanju resursima i dovode u pitanje kvalitet života lokalnih zajednica ovisnih o šumi.

Projektom se, također, planira raditi na utvrđivanju načina prikupljanja podataka o ilegalnim sječama, kao i o transparentnijem i potpunijem objavljivanju informacija u zvaničnim izvještajima.

Izvor: Agencije; foto Miruh Bosne

Previous Salko Tursunović isključen iz kluba Koalicije 'Moja adresa: Srebrenica', pozvan da podnese ostavku
Next “Ponavljam, nije uredu da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva”

You might also like

NAŠI DANI

Aalborg, Danska: Podignut spomenik žrtvama genocida u Srebrenici

Danski grad Aalborg je poklonio komad zemlje u centralnom gradskom parku, Kildeparken, kako bi Bošnjaci iz Danske, predvođeni s Bosankim kulturnim centrom Ljiljan, odali počast žrtvama genocida u Srebrenici. Na

NAŠI DANI

Neprespavana noć iza Stočana: Tužni smo zbog smrti djevojke

Neprespavana noć je iza građana Stoca. Snažan zemljotres jačine 5,6 stepeni po Richteru pogodio je ovaj grad, a nažalost sve je imalo i kobne posljedice, s obzirom da je od

NAŠI DANI

Građani Goražda formiranjem živog zida rekli “NE” betonskom zidu na obali Drine

Oko stotinu građana Goražda danas se spontano okupilo  na obali Drine gdje su naprije u naselju Luka, a potom protestnom šetnjom uzvodno prema centru grada, simoboličnim formiranjem “živog zida” jasno