Ne pominju se bosanski političari: Imena čelnika Srbije, Hrvatske i Crne Gore u Pandora Papers-u

Ne pominju se bosanski političari: Imena čelnika Srbije, Hrvatske i Crne Gore u Pandora Papers-u

Konzorcij novinara istraživača na temelju podataka iz gotovo 12 miliona dosjea koje su prikupile, podijelili su Pandora Papers u kojima su navedeni finansijski podaci čelnika Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

U dokumentima, koja su u toku godine otkrivali više od 600 novinara u 150 medija u 117 zemalja našli su se srbijanski ministar finansija Siniša Mali, koji je blizak srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću. On je, kako se navodi u dokumentu, kupio 24 luksuzna stana na obali Crnog mora u Bugarskoj ali je i posjedovao dvije off shore kompanije.

Osim Malog, u dokumentima je navedeno i kako je crnogorski predsjednik Milo Đukanović, skrivao nekretnine koje posjeduje u pet različitih zemalja. U Pandorinim dokumentima, u kojima su razotkrivene tajne finansijske operacije a koje su čelnici provodili putem off-shore tvrtki i prelijevali novac na račune tih tvrtki.  

Dokumenti su otkrili da je Rikardo Fuchs, sin hrvatskog ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, također kupio nekretnine u Hrvatskoj putem tvrtke koju je osnovao na Sejšelima.

Dokumenti koji otkrivaju skriveno bogatstvo i poslove svjetskih lidera, političara i milijardera uključuju detalje o off-shore tvrtkama i račune 35 sadašnjih i bivših državnih čelnika i stotine javnih službenika iz cijelog svijeta.

(balkannews/MiruhBosne)

Previous Treba govoriti o reintegraciji Bosne i Hercegovine pod istim kontekstom kao u Njemačkoj
Next Privrednik iz Sarajeva izgradio džamiju, dao novac za dvije crkve i Jevrejsku općinu

You might also like

NAŠI DANI

Kako je izdajnička ekipa u Srebrenici prevarama dolazila do ličnih dokumenata građana

Nakon puštanja srebrenčke trojke iz SDP-a koja se tereti za izbornu krađu u ovom gradiću u Istočnoj Bosni u kojem se 1995. desio genocid, Avaz donosi detalje istrage koju su proveli istražitelji Državne agencije za istrage i

NAŠI DANI

Pukovnik Olcay Denizer preuzeo dužnost zamjenika komandanta NATO štaba Sarajevo

U kampu “Butmir” u Sarajevu danas je održana svečana ceremonija primopredaje dužnosti unutar NATO štaba Sarajevo, javlja AA. Ovom ceremonijom član Oružanih snaga Republike Turske pukovnik Olcay Denizer zvanično je

NAŠI DANI

Uručeni ključevi 22 automobila prilagođena potrebama RVI

Današnjim uručenjem ključeva za 22 nova automobila prilagođena potrebama ratnih vojnih invalida 100 posto prve grupe, okončan je ovogodišnji program podrške pripadnicima ove kategorije.  Projekat je podrazumijevao nabavku i dodjelu