Na današnji dan austrijski vojskovođa Savojski spalio Sarajevo

Na današnji dan austrijski vojskovođa Savojski spalio Sarajevo

Na današnji dan – 23. oktobra 1697. godine desila se jedna od najvećih katastrofa u historiji Sarajeva – napad i pustošenje grada od strane vojske Austrijskog carstva kojom je komandovao austrijski princ i vojskovođa Eugen Savojski.

Pod njegovom komandom 23. i 24. oktobra 1697. godine, Sarajevo, odnosno Baščaršija, jezgra grada, pretvorena je u zgarište. Prije samog napada uputio je pismo stanovnicima Sarajeva u kojem ih poziva na predaju, ali je njegova ponuda bila odbijena.

O napadu na grad Savojski je vodio dnevnik, te svoj pohod opisuje i ovim riječima: „Izravno sam dakle uputio marš proti gradu, a čete sam u razvijenoj fronti postavio na uzvisinu neposredno blizu varoši. Odatle sam izašiljao odrede na pljačku… Pred veče je počeo grad goriti (naročito Tašlihan). Grad je vrlo velik i potpuno otvoren; ima 120 džamija krasnih…”Pohod je ostavio nesagledive posljedice od kojih se grad dugo oporavljao.

I pored svih razaranja koja je ovaj grad doživio kroz svoju dugu historiju, uvijek je izlazio veći, ljepši i dostojanstveniji sa njegovim srcem – Starim Gradom kao jezgrom kulture, historije, tradicije i suživota.

Previous Krajiški biser, Stari grad Ostrožac, privlači sve veći broj posjetilaca
Next Godišnjica zločina u Stupnom dolu: Presuđeni zločinac na slobodi u RH

You might also like

HISTORIJA

Bosansko plemstvo – ‘posljednja evropska aristokracija’

Autor: Prof. dr. Enver Imamović Bosansko plemstvo je sve do konca 19. stoljeća zadržalo mnoge karakteristike srednjovjekovnog feudalnog društva i kao takvo za evropske putopisce je bilo pravo otkrovenje.  

HISTORIJA

Saradnja bosanskih vladara i (heretičke) Crkve bosanske u 13. i 14. vijeku

.. Stepanovi naslovi oko 1322. g. Prema prvoj sačuvanoj Stepanovoj ispravi on nosi ove vladarske naslove: »Az sveti Grgur, a zovom ban Stepan, sin gospodina bana Stepana, po milosti božiei

BAŠTINA

Utemeljitelj moderne Tuzle: Turali-beg je prije 443 godine davao beskamatne kredite

Vakufnama Turali–bega, koji se smatra utemeljiteljem moderne Tuzle, legalizovana je 15. februara 1572. godine, najvjerovatnije u Čačku. Dokument, koji je zaključen i potpisan od strane Turali-bega na današnji dan prije