Sastanak Džaferović – Aliyev

Sastanak Džaferović – Aliyev

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim

Sagovornici su istaknuli da su odnosi dvije države izuzetno dobri i prijateljski, sa značajnim prostorom za unapređenje odnosa na polju ekonomske, energetske i kulturne saradnje.

Razgovarano je o projektu Jadransko-jonskog gasovoda (IAP), kojim je predviđeno da se osigura direktno snabdijevanje Bosne i Hercegovine prirodnim gasom iz Azerbejdžana, što je od izuzetnog značaja, imajući u vidu narastajuće izazove na evropskom tržištu kada je u pitanju snabdijevanje gasom.

Predsjednik Aliyev je iskazao zahvalnost članu Predsjedništva BiH Džaferoviću na više puta potvrđenoj podršci azerbejdžanskim vlastima u naporima koje poduzimaju na zaštiti teritorijalnog integriteta Azerbejdžana.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović čestitao je predsjedniku Azerbejdžana na potpisivanju mirovnog sporazuma u vezi sa regijom Karabah, te pružio punu podršku reintegraciji teritorije Azerbejdžana.

Razgovarano je izazovima sa kojima se azerbejdžanske vlasti suočavaju kada je u pitanju deminiranje teritorije na području Karabaha, te o podršci koju deminerski timovi iz Bosne i Hercegovine mogu pružiti na ovom planu.

Predsjednik Azerbejdžana je pozvao bosanskohercegovačke kompanije da učestvuju u projektima obnove infrastrukture na području Karabaha.

Previous CalCon aplikacije razvijene u Travniku koristi 10 miliona ljudi
Next Bosanske firme grade bolnicu u Danskoj

You might also like

NAŠI DANI

Komšić: Uvijek me raduje susret i razgovor sa kolegom Albinom Kurtijem

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se, u okviru Minhenskog sigurnosnog foruma, sa premijerom Republike Kosovo Albinom Kurtijem, te Antonom Hofreiterom, zastupnikom u njemačkom Bundestagu Tokom razgovora, sagovornici

NAŠI DANI

U predmetima za ratne zločine bosanskim sudovima nedostupno 340 zločinaca, kriju ih Srbija i Hrvatska

Adekvatno kažnjavanje onih koji su činili i učestvovali u ratnim zločinima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu minimum je pravde koju zaslužuju žrtve porodica. Trideset godina zvuči puno, ali očito

NAŠI DANI

Pruga Sarajevo-Pale zajednički interes Sarajeva i Istočnog Sarajeva (VIDEO)

  Udruženje građana ”Ćiro” održalo je danas na Ravnoj planini, na Palama, sastanak sa visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom u povodu projekta izgradnje uskotračne pruge Pale – Bistrik.