Na zasjedanju OIC-a u Islamabadu jednoglasno usvojena važna Rezolucija o situaciji u Bosni i Hercegovini

Na zasjedanju OIC-a u Islamabadu jednoglasno usvojena važna Rezolucija o situaciji u Bosni i Hercegovini

Na 48. redovnom zasjedanju Vijeća ministara vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje (OIC), večeras je u Islamabadu, na prijedlog Republike Turske, jednoglasno usvojena Rezolucija o situaciji u Bosni i Hercegovini.

U ovom vrlo važnom dokumentu, 57 članica OIC-a potvrđuje podršku očuvanju jedinstva, teritorijalnog integriteta, suvereniteta i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine u okviru njenih međunarodno priznatih granica, kao i njen multietnički, multikulturalni i multireligijski karakter.

Podcrtava se potreba za sveobuhvatnim procesom reformi s ciljem jačanja evropske i euroatlantske orijentacije Bosne i Hercegovine.

OIC osuđuje i odbija sve zaključke Narodne skupštine RS, jednog od entiteta u Bosni i Hercegovini, kojim se suspenduju državni zakoni na teritoriji entiteta RS u oblasti odbrane, sigurnosti, fiskalne politike, pravosuđa i narušavanje odluka Ustavnog suda, kojim se poništava 26 godina mirovnih reformi. Implementirane reforme su osnov za integraciju Bosne i Hercegovine u EU institucije. Ovakva politika ugrožava mir i sigurnost ne samo Bosni i Hercegovini, nego i u cijelom regionu Zapadnog Balkana.

OIC u usvojenoj Rezoluciji dalje upozorava da nepoštivanje odluke Visokog predstavnika kojom se zabranjuje negiranje genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti kao i glorificiranje osuđenih ratnih zločinaca, predstavlja direktno ugrožavanje Aneksa 4 i Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Članice OIC-a ovim dokumentom izražavaju podršku aktivnostima na izmjeni Izbornog zakona u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, kao i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a prema modernim evropskim demokratskim standardima.

OIC ponavlja svoj poziv islamskom svijetu da nastavi podržavati preživjele žrtve genocida u Srebrenici i Memorijalni centar Srebrenica kroz ekonomske, obrazovne i humanitarne projekte, te da se pridruže porodicama žrtava u obilježavanju 27. godišnjice genocida u Srebrenici 11. Jula 2022. godine, kao Dana žalosti.

-Usvojena Rezolucija predstavlja snažnu podršku naporima za prevazilaženje trenutne krize u našoj zemlji, uzrokovane neodgovornim politikama i antiustavnim djelovanjem političara. OIC, kao druga najveća međunarodna organizacija nakon Ujedinjenih nacija, koja predstavlja glas oko dvije milijarde muslimana, čvrsto je stala uz Bosnu i Hercegovinu i nedvosmisleno ukazala na uzroke problema u našoj zemlji. Zahvalni smo svim članicama na razumijevanju i podršci, a posebno Republici Turskoj, koja je predlagač Rezolucije, kazala je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, koja se danas obratila na sjednici OIC-a.

Previous Albright: Podržala tribunal UN-a koji je arhitekte rata protiv Bosne na kraju stavio u zatvor
Next Njemačka podržala stav Holandije da je koncept konstitutivnih naroda u Bosni diskriminatoran

You might also like

NAŠI DANI

Ministrica odbrane Holandije Ollongren uputila izvinjenje u Srebrenici

Ministrica odbrane Nizozemske Kajsa Ollongren izjavila je na komemoraciji povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici da je vrlo važno govoriti “nikada više” jer se historija ponavlja, javlja AA. “Već 27

NAŠI DANI

Konaković otišao Čoviću

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović objavio je na svom Twitter nalogu da je ugostio predsjednika Naroda i Pravde, Elmedina Konakovića.  “Sastanak s Konakovićem u Mostaru o aktuelnoj situaciji u

NAŠI DANI

Bivši bosanski borac više puta pisao američkom predsjedniku, ovaj put dobio odgovor od J. Bidena

Bivši pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine Mirsad Kurtagić nedavno je uputio pismo američkom predsjedniku Joeu Bidenu, neposredno nakon njegove posjete Kijevu u februaru ove godine, u kojem je uputio