Svečani defile maturanata Karađoz-begove medrese

Svečani defile maturanata Karađoz-begove medrese

Današnjim defileom učenika četvrtih razreda, manifestacija “Dani Karađoz-begove medrese” ušla je u finiš. Maturanti Medrese defilirali su Mostarom od Lučkog mosta do Trga Musala, na oduševljenje sugrađana koji su ih pozdravili, javlja AA.

“Defile i sutrašnja akademija su kruna svega što smo ove godine uradili u sklopu ‘Dana Medrese’. Radosni smo što smo za razliku od prethodne dvije godine, ovog puta sve uspjeli uraditi u kapacitetu kao prije pandemije”, izjavio je direktor Karađoz-begove medrese Aid ef. Tulek.

Dan ranije Medresa je bila organizator programa sjećanja na Karađoz-bega, u džamiji koja nosi njegovo ime, a kompletna manifestacija će zavšiti sutrašnjom svečanom akademijom u Narodnom pozorištu Mostar. Riječ je inače o 377. generaciji maturanata ove škole.

BiH: Svečani defile maturanata Karađoz-begove medrese

Manifestacija je i ove godine trajala tri ipo mjeseca i činili su je brojni zanimljivi i dragocjeni sadržaji. Sve je započelo još 17. februara. Učenici su tom prilikom posjetili domove za djecu bez roditeljskog staranja, te Centar za stare osobe u Podveležju. Upriličeni su i izložba kaligrafskih, likovnih i modnih radova, te druženje sa muftijom Salemom ef. Dedovićem. Promovisane su knjige “Oluja i mir“ Hurije Proho i “Ramazanska putokazja“ Meadina Mrndžića, a obilježen je i Dan bh. džamija, hatma-dovom vakifima, uz tradicionalnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi i koncert duhovne muzike.

Karađoz-begova medresa prema zapisima Hivzije Hasandedića otvorena je prije 1570. godine i jedna je od najstarijih obrazovnih ustanova u Mostaru. Bila je u to doba najuglednija među 11 medresa koliko je imao Mostar. Sagradio ju je Mehmed-beg, koji je imao nadimak Karađoz-beg. Svoj rad Medresa je bila obustavila 1918. godine, a obnovila 1995. po okončanju agresije na Mostar i Bosnu i Hercegovinu.

Previous Hasib efendija i porodica: Šest porodičnih kabura za opomenu
Next Gradačac - bosanski ponos i grad u kojem je zadovoljstvo živjeti

You might also like

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Ibrahim, dječak kojem su 1992. vezali ruke žicom i ubili ga u Višegradu

Danas je, na sarajevskom groblju Vlakovo, klanjana dženaza Ibrahimu Hodžiću. Imao je deset godina kada je, svezanih ruku, ubijen u svom rodnom Višegradu, u ljeto 1992. godine. Više od tri

NAŠI DANI

Samo dan nakon instrukcija stranih diplomata, ministar Forto kaže ‘da treba dati na upravljanje aerodrome’

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto održao je drugi sastanak sa rukovodstvom svih aerodroma u BiH i Direkcije za civilno zrakoplovstvo Bosne i Hercegovine (BHDCA).  Nakon sastanka organizovanog u

NAŠI DANI

Humanitarci iz naše zemlje pomažu u školovanju mališana u Burkini Faso

Međunarodni forum Solidarnosti uz pomoć humanitraca širom Bosne i Hercegovine, svake godine obezbijedi humanitarnu pomoć i školovanje za hiljade djece. Sretno poslijepodne u jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu. Mališani