BHANSA će školovati buduće kontrolore leta u Bosni i Hercegovini

BHANSA će školovati buduće kontrolore leta u Bosni i Hercegovini

Nakon pandemije avio industrija u svijetu suočava se s novim problemom, a to je nedostatak stručnog kadra. Ovaj problem sve je izraženiji i u Bosni i Hercegovini, a direktor Agencije za pružanje usluga u zračnom saobraćaju (BHANSA) Davorin Primorac kaže kako je posebno važno osigurati dovoljan broj kontrolora leta, koji se sve češće odlučuju prihvaćati pozive za bolje plaćena radna mjesta u Kataru i drugim bogatim državama.

-Pružatelji usluga u zračnoj plovidbi su duži niz godina suočeni s kroničnim nedostatkom kontrolora zračnog prometa i zbog toga generiraju značajna kašnjenja. Stoga je cijena rada kontrolora zračnog prometa visoka te njihove plaće u državama zapadne Europe i Bliskog istoka prelaze 12.000 EUR mjesečno. Pored toga, dosta pružatelja usluga imaju stalno otvorene natječaje za kontrolore zračnog prometa jer nisu u mogućnosti blagovremeno školovati dovoljan broj kontrolora za svoje potrebe. Migracije su čak i u ovoj, iznimno reguliranoj struci, postale svakodnevnica a tome i sami po prvi puta svjedočimo, upozorava Primorac.

BHANSA danas ima veliki broj visoko kvalifikovanog i usko specijalizovanog osoblja u koje su uložena ogromna sredstva da bi dostigli i održali visoke zahtijevane standarde.

-Trenutno imamo 143 kontrolora zračnog prometa, od kojih je 70 oblasnih te 73 prilaznih/aerodromskih kontrolora. Naši oblasni kontrolori rade u zahtjevnom i složenom zračnom prostoru gdje su, primjera radi, 9.7. tekuće godine osigurali usluge preleta za 1.700 letova. Sa takvim kompetencijama i referencama su atraktivni na međunarodnom tržištu rada, tako da već imamo situaciju da je 10 oblasnih kontrolora predalo prijave za rad u Kataru, koji svoju oblasnu kontrolu uspostavlja ove godine, za plaću od 16.000 USD, a nešto manji broj je zainteresiranih i za Njemačku, ističe Primorac.

Pored oblasnih kontrolora zračnog saobraćaja, Bosna i Hercegovina ima i brojno tržištu zanimljivo tehničko i pomoćno osoblje. BHANSA je već bila suočena s ovim izazovima, ali su do sada to bili pojedinačni slučajevi odlaska.

Primorac kaže da je BHANSA na vrijeme prepoznala ove probleme koje planira prevladati vlastitim školovanjem potrebnih kadrova, o čemu je informisala i državno ministarstvo saobraćaja i komunikacija.

-Kako bi blagovremeno odgovorila na nadolazeće izazove BHANSA u kratkoročnim planovima ima školovanje kontrolora zračnog prometa i unaprjeđenje usluga. Naši srednjoročni i dugoročni ciljevi podrazumijevaju završetak uspostave centra za školovanje kontrolora zračnog prometa, koji će u konačnici biti certificiran za školovanje kontrolora od faze selekcije do konačne dozvole. To će nam omogućiti da svaku sljedeću generaciju kontrolora letenja školujemo vlastitim resursima i u potpunosti unutar BiH, odnosno BHANSA-e. Na ovaj način ćemo se aktivno nositi sa problemom deficita kadra u našem sektoru i školovati kontrolore ne samo za vlastite potrebe već i za strane pružatelje usluga zračne navigacije. Ubuduće, dakle, nećemo ovisiti o drugima i biti prinuđeni potpisivati sporazume sa drugim zemljama da pružaju usluge u našem zračnom prostoru jer mi sami nismo sposobni, ističe Primorac.

On podsjeća da je upravo nedostatak stručno obučenog osoblja i nepostojanje kontrolora zračnog saobraćaja bio glavni razlog zašto je Bosna i Hercegovina toliko dugo čekala da samostalno krene sa pružanjem usluga u ovoj oblasti.

Previous Vlašić postaje centar sportskog turizma
Next Prije 30 godina stradao je goraždanski heroj Sinan Žuga: Poginuo dok je gađao tenk posljednjom granatom

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Osiguran novac za troškove školarina 130 studenata koji upišu IT studij

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo rebalansom kantonalnog budžeta osiguralo je 280.000 KM za troškove školarina za studente koji upišu IT stručni studijski program u akademskoj 2019/2020 na Elektrotehničkom i Prirodno-matematičkom fakultetu

NAUKA I TEHNOLOGIJA

U Sarajevu se održava Innovation Summit 2021, najveća konferencija iz oblasti inovacija u regionu

U Sarajevu se danas održava “Sarajevo Innovation Summit 2021”, najveća konferencija iz oblasti inovacija u regionu, javlja AA. Učesnici samita će ove godine raspravljati o mnogim temama u oblasti inovacija,

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Medalje i priznanja za bosanske inovatore na izložbama u Katovicama i Prelogu

Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine dobili su više medalja i specijalnih priznanja  na izložbama u Katovicama (Poljska) i Prelogu (Hrvatska). Zlatne medalje u oba grada dobio je Cazinjanin Husnija Kapić, za