VKBI – Režim u entitetu RS nastavlja sa antidržavnim i antidejtonskim djelovanjem

VKBI – Režim u entitetu RS nastavlja sa antidržavnim i antidejtonskim djelovanjem

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) smatra da režim u bh. entitetu Republici srpskoj nastavlja sa antidržavnim i antidejtonskim djelovanjem. Za njih su neprihvatljive izjave predsjednika RS Milorada Dodika, na novogodišnjoj  konferenciji za medije, te naglašavaju da takve izjave zahtijevaju sankcije.      

– Javni nastup predsjednika RS Milorada Dodika, na novogodišnjoj press konferenciji, jasno ukazuje stratešku važnost državne imovine te da se od velikosrpkog projekta u BiH nije odustalo. Nadležni pravosudni organi posebno se trebaju pozabaviti javno izrečenim izjavama da on „ne prihvata odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine“ i da se one neće provesti u RS. Takve javne izjave potpuno su neprihvatljive i zahtjevaju sankcije – navode u saopćenju za javnost.  

Prema mišljenju VKBI-a ‘najavljene koalicije za uspostavu nove parlamentarne većine na nivou Bosne i Hercegovine u kojima treba učestvovati i SNSD, kojim upravlja Dodik, takvim stavovima temeljito su uzdrmane’.

– OHR također ima obavezu reagirati jer svojim izjavama Dodik direktno podriva Daytonski mirovni sporazum. Prijetnja Dodika da na ovom pitanju Bosna i Hercegovina može nestati jeste poziv na mobilizaciju rušenja ustavnog poretka BiH, ugrožavanje mira i sigurnosti i daljnju destabilizaciju prilika – naglašavaju. 

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca podsjeća u saopćenju za javnost da je, ‘Narodna skupština entiteta RS-a, odlučila na sjednici od 28. decembra 2022 godine ponovo usvojiti Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS-u’.

– U septembru ove godine Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da Republika srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet tog zakona jer je to nadležnost Bosne i Hercegovine – saopćilo je Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca.  

Previous Izvoz u TK povećan za 38%, plate uvećane za 17%
Next U Bosni narednih dana tokom dana proljetne temperature

You might also like

NAŠI DANI

Dr. Sebija Izetbegović: U protekloj godini isplaćena su dugovanja KCUS-a u iznosu od 63,5 miliona maraka

Od ukupno 3.367 uposlenika, koliko ih je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) imao u vrijeme kada je novi menadžment, na čelu sa generalnom direktoricom prof. dr. Sebijom Izetbegović, preuzeo

NAŠI DANI

Grad koji je osnovao bosanski kralj: Na novoj zastavi Herceg Novog Sahat kula i ljiljani

  Opština Herceg Novi će pored grba, imati i novu zastavu, a na njoj će biti u plavoj, zlatnoj i srebrnoj boji Sat kula sa dva ljiljana sa strane. Iz

NAŠI DANI

Mostar: Najstariji vojni orkestar na svijetu priredio spektakl ispod Starog mosta (FOTO)

Najstariji vojni orkestar na svijetu Mehter iz Turske večeras je oduševio građane Mostara. Svečanom povorkom kroz grad od trga Musala, kroz ulicu braće Fejića i staru gradsku jezgru, pa prelaskom preko