U Prizrenu postavljena tabla ”Trg Alije Izetbegovića”

U Prizrenu postavljena tabla ”Trg Alije Izetbegovića”

U znak sjećanja na prvog predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas je na Trgu Alija Izetbegović u centru Prizrena postavljena i tabla “Trg Alije Izetbegovića”. 

Na svečanosti otvorenja, predstavnici Bošnjaka Rasim Demiri, Sead Arifi i savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova i dijaspore Kosova Ćerim Bajrami, su tom prilikom ukazali na važnost sjećanja na lik i djelo Alije Izetbegovića. 

Bajrami je kazao da ja za Bošnjake ponovno postavljanje table “Trg Alije Izetbegovića”, a koja je ranije uklonjena zbog rekonstrukcije ulica, svečani čin.  
 
 – Kao i većina Bošnjaka, ponosimo sa rahmetli predsjednikom Alijom Izetbegovićem, njegovom historijskom ulogom u očuvanju identiteta bošnjačkog naroda i Države Bosne i Hercegovine. Njega poštuju i pripadnici albanskog i turskog naroda na Kosovu – kazao je Bajrami. 
 
Da nije bilo Armije R BiH, dodao je Bajrami, njenog otpora srbijanskoj agresiji, “ne bi bilo ni nas Bošnjaka u državama regije Zapadnog Balkana kao priznatih  nacionalnih manjinskih naroda, nit priznanja našeg maternjeg bosanskog jezika.” 

Prisutni su podsjetili na riječi Alije Izetbegovića koji je kazao: “Čuvajte i očuvajte svoju naciju i ime Bošnjak, vjeru i tradiciju. Gubitak identiteta plaća se ropstvom i poniženjem”. 

Foto Fena


 
Imenovanje ulica i gradskih trgova je važan dio urbanog planiranja i odražava povijest, kulturu i vrijednosti jednog grada ili regije, posebno Prizrena, drugog po veličini grada na Kosovu. 
 
Na Kosovu osim u Prizrenu i u Peći je ulica nazvana po Aliji Izetbegoviću, a u njegovu čast, u Republici Turskoj oko 50 javnih institucija nosi ime po Aliji Izetbegoviću. 

Previous Dan kada je legendarni Pele pohodio Sarajevo
Next Pele se posebno divio jednom bosanskom fudbaleru

You might also like

NAŠI LJUDI

Engleska škola: Bosanski vojnik Šerif Zjakić primio čin potporučnika

Vojnik Šerif Zjakić postao je potporučnik u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon što je uspješno završio Kraljevsku vojnu akademiju Sandhurst. Obuka se odvijala većinom u Ujedinjenom Kraljvstvu, ali su vojne vježbe obavljane

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Mahmutbegović učestvovala u pohodu ‘Put spasa Vrbanja 1993.’

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović učestvovala je u pohodu “Put spasa Vrbanja 1993.” organiziranom u okviru obilježavanja 29. godišnjice stradanja Bošnjaka u Mjesnoj zajednici Vrbanja kod Bugojna te na

NAŠI DANI

Gužve na graničnim prijelazima, saobraća se samo jednom trakom: ‘Ja sam Hrvat, ali ovo nije nimalo korektno od njih što rade’

Gužve na graničnim prelazima, kilometarske kolone za dane vikenda. Izvještaj sa GP Izačić donosi BHRT.