Amir Husukić – najhrabriji dječak Maglaja

Amir Husukić – najhrabriji dječak Maglaja

Amir Husukić iz mjesta Straište kod Maglaja je rođen 1979. godine. Amir je imao samo 13 godina kada je počela agresija na RBiH. Maglaj je bio jedan od ključnih srpskih ratnih ciljeva tokom 1992. godine. Amir je vjerovatno bio premlad da bi to shvatio. Ipak, on dječak od 13 godina, odlučio je priključiti se Armiji RBiH zajedno sa starijom sestrom.

21. septembra 1992. godine, krenula je velika srpska ofanziva na Maglaj, o okviru operacije “Bosna ’92”, u Maglaju poznata kao “Septembarska ofanziva”.

Operacija je počela masovnim granatiranjem, a do njenog završetka će na maglajsku slobodnu teritoriju biti ispaljeno oko 10 000 granata različitog kalibra.

Skoro 5 000 srpskih vojnika danonoćno napada ovaj grad na rijeci Bosni. Iako je odbrana veoma uporna, agresor uspijeva ovladati nekim naseljima.

Između ostalih, 21. septembra 1992. godine, srpski agresor je okupirao Straište. Tog dana je poginuo i 13-godišnji Amir Husukić, a njegova sestra je uspjela pobjeći na slobodnu teritoriju.

Amir je bio najmlađi od 95 maglajskih boraca, heroja, koji su u septembru 1992. godine uspjeli zaustaviti ofanzivu srpskog agresora. Agresor je tih dana izgubio 123 vojnika.

Amirovo tijelo nije vraćeno porodici. Godinama je porodica tragala za njegovim kostima. DNK analiza je dala uspješne rezultate 2007. godine, nakon čega je njegovo tijelo identifikovano. Plavokosi dječak je poginuo u majici i patikama.

Kada su njegovu majku Rasemu godinama kasnije upitali šta bi poručila, kazala je: “Neka nam ne zaborave djecu…”

Izvor: bosnevija.ba

Previous Mićo Kraljević planira bijeg iz Vlasenice?!
Next Mediji: Savo Milošević novi selektor Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Sanski Most: OBILJEŽENO 25 GODINA SLOBODE

Centralna manifestacija obilježavanja 10. oktobra, Dana Općine Sanski Most, održana je danas u prisustvu velikog broja građana. Sanski Most je posljednji grad kojeg su jedinice Armije RBiH oslobodile tokom odbrambeno

NAŠI DANI

Centar za obdukciju i identifikaciju u Goraždu: Dževad Kunovac identifikovan uz roditelje Munibu i Muju

U Centru za obdukciju i identifikaciju u Goraždu danas je identifikovano pet žrtava proteklog rata. Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su ubijene tokom 1992. i 1993. godine na

NAŠI DANI

Godišnjica zločina u Bijelom Potoku kod Zvornika: Oko 675 muškaraca i dječaka razdvojeno je od svojih porodica, a zatim ubijeno

Posjetom Domu kulture u Pilici, te okupljanjem u mjestu Klisa u utorak je nastavljeno obilježavanje 30. godišnjice zločina nad Bošnjacima Zvornika Preživjeli Zvorničani su prvo obišli Dom kulture u Pilici