Bosna ispravlja nepravdu! Nagrada “25. novembar” knjizi “Sporedan detalj” palestinske autorice Adanije Shibli

Bosna ispravlja nepravdu! Nagrada “25. novembar” knjizi “Sporedan detalj” palestinske autorice Adanije Shibli

Sedmični list „Stav“ osmu godinu zaredom dodjeljuje nagradu „25. novembar“. Dosadašnji dobitnici u kategoriji za životno djelo bili su Dževad Karahasan (2016), Irfan Horozović (2017), Abdulah Sidran (2018), Tvrtko Kulenović (2019), Halil Tikveša (2020), Ivan Kordić (2021) i Dževad Jahić (2022); u kategoriji za knjigu godine Asmir Kujović (2019), Esad Zgodić (2020), Dragoslav Dedović (2021) i Zlatko Topčić (2022); u kategoriji za mlade pisce Ahmed Kurto (2020), Nermin Šehić (2021), Haris Plojović (2022).

U 2023. godini članovi stručnog žirija su prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović, književnik Almir Zalihić, prof. dr. Almir Bašović, prof. dr. Sead Šemsović, prof. dr. Nehrudin Rebihić, prof. dr. Ena Begović-Sokolija i glavni urednik sedmičnog lista „Stav“ Filip Mursel Begović.

U oblasti za životno djelo jedini je kandidat bio akademski slikar Safet Zec, koji je prihvatio kandidaturu i nagradu. Dodjela je zakazana za 24. 11. u 19 sati u Centru za kulturu Mostar.  (Safet Zec odlučio je da kompletni nagradni fond od 5.000 KM usmjeri u osnivanje Vakufskog fonda za obnovu Šišman Ibrahim-pašine medrese u Počitelju te da ga uruči mostarskom muftiji Salemu ef. Dedoviću na svečanosti dodjele nagrade.)

Nagrada „25. novembar“ nastavlja svoj put u Jajce, gdje će se u 2023. godini dodijeliti u Muzeju II zasjedanja AVNOJ-a na sam Dan državnosti Bosne i Hercegovine 25. 11. 2023, i to u kategoriji za „Knjigu godine“. Ovogodišnji dobitnik  jeste knjiga „Sporedan detalj“ palestinske autorice Adanije Shibli u izdanju izdavačke kuće „Buybook“. Nagradu u iznosu od 3.000 KM će primiti prevoditelj romana s arapskog jezika prof. dr. Mirza Sarajkić, profesor arapske književnosti i jezika na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, a nagradni fond će biti poklonjen za pomoć narodu Palestine.

Pokrovitelji nagrade jesu potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, premijer SBK Tahir Lendo te domaćin događaja načelnik Općine Jajce Edin Hozan.

Sponzor je JP „BH pošta“.

„Sporedan detalj“ započinje u ljeto 1949. godine, nakon Nakbe, katastrofe koja je dovela do raseljavanja i protjerivanja više od sedamsto hiljada Palestinaca. Roman je dobio nagradu na Frankfurtskom sajmu knjige, ali ona je početkom sukoba između Izraela i Palestine povučena, a autorici otkazan poziv u Frankfurt, što je izazvalo burne polemike širom Evrope te otvoreno neslaganje s takvim činom.

Nakon svečanosti dodjele nagrade u Muzeju II zasjedanja AVNOJ-a bit će održan okrugli sto na temu „Gdje je nestao antifašizam“, na kojem sudjeluju književnik Almir Zalihić, književnik Almir Bašović, prof. dr. Mirza Sarajkić, doc. dr. Dženan Kos i glavni urednik „Stava“ Filip Mursel Begović.

Previous Ranko Balaban i ostali: Za zločine u Bosanskom Novom 162 godine zatvora
Next Balkansko prvenstvo za kadete, juniore i U-21, Ljubljana - 31 medalja za bosanske karatiste

You might also like

BAŠTINA

Obilježavanje 486. godišnjice rada i postojanja Gazi Husrev-begove biblioteke: Čuvar rukopisne i arhivske građe

Gazi Husrev-begova biblioteka (GHB) u Sarajevu, koja se klasificira kao historijska, odnosno biblioteka specijalnih zbirki, obilježava 486 godina postojanja. Tim povodom, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci organizovana je svečanost u povodu

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

U Centru za kulturu i edukaciju „Safet Zajko“ promovisan roman „Melun“, autora Envera Čolakovića

Roman objavljen nakon što je 90 godina stajao u rukopisu potpuno nepoznat javnosti, i 47 godina nakon smrti pisca Sinoć je u Centru za kulturu i edukaciju „Safet Zajko“ publici

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Specijalne zbirke NUB BiH proglašene nacionalnim spomenikom

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela je odluku o proglašenju Specijalne zbirke Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUB BiH) nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Komisija za očuvanje nacionalnih