Dani instituta za jezik, od 21. februara do 21. marta 2024.

Dani instituta za jezik, od 21. februara do 21. marta 2024.

Institut za jezik UNSA promovirao naučna izdanja i obilježio Međunarodni dan maternjeg jezika

Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu promovirao je, na Međunarodni dan maternjeg jezika, nekoliko naučnih izdanja objavljenih u prošloj kalendarskoj godini.

Direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu dr. Jasmin Hodžić naglasio je da su te publikacije suštinski vezane i za Međunarodni dan maternjeg jezika, u kontekstu brige o statusnim pitanjima maternjeg jezika u društvu.

„Međunarodni dan maternjeg jezika nastao je, prije svega, u kontekstu kad su studenti javno protestirali zato što nemaju riješeno pitanje institucionalne ili pravne brige o svom jeziku. Nažalost, mi i danas u našoj državi imamo iste probleme. Zato je važno da, na ovaj dan, govorimo o statusnim pitanjima maternjeg jezika u društvu, da govorimo o borbi protiv jezičke diskriminacije, o slobodama, o borbi protiv hegemonizma i imperijalizma, što su sve negativne tekovine prošlih sistema“, naveo je direktor Hodžić.

Predstavljena su izdanja Instituta za jezik objavljena u 2023. godini:

  1. “Institucionalizacija nauke o jeziku u Bosni i Hercegovini (zbornik radova)”
  2. “Jezički priručnici: BOSANSKE ELIFNICE”, Priredili: Sumeja Bičević i Amir Sakić
  3. “Jezički izraz Varice fra Antuna Kneževića”, autor Ivana Tomić
  4. Časopis “Književni jezik” br. 34.

Učesnici promocije bili su prof. dr. Adnan Kadrić, dr. Jasmin Hodžić,  dr. Zenaida Karavdić i mr. Aida Kršo.

Šefica za izdavačku djelatnost, biblioteku, informiranje Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu mr. Aida Kršo istakla je važnost naučnog istraživanja bavljenja jezikom i prezentiranje toga javnosti, uz napomenu koliko je važno da koristimo sav potencijal u jeziku. „Koliko ga realno koristimo, koliko o jeziku razmišljamo, koliko smo svjesni mogućnosti koje jezik pruža i slojeva koje tek treba da istražimo“, kazala je.

Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu organizovat će brojne aktivnosti tokom manifestacije Dani Instituta za jezik 2024., namijenjene svima koji žele proširiti znanje iz opće kulture, a sve u cilju razmišljanja o našem maternjem jeziku.

Manifestacija Dani Instituta za jezik traje od 21. februara do 21. marta 2024.
Povod je obilježavanje dana osnivanja Instituta za jezik – 4. mart 1972. godine.  Promocije, tribine, jezičke radionice, predavanja gostujućih profesora, saradnja sa kolegama lingvistima, profesorima, školama, medijima, bibliotekama – sve su to različite aktivnosti planirane tokom manifestacije.

Previous Propaganda u Bosni sredinom 19. vijeka - pridobijanje dijelova bosanskog naroda za ime i ideje susjeda
Next Naučna konferencija „1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – izazovi i perspektive“

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Zapostavljeni bošnjački književnik Abdurezak Hifzi Bjelevac

Iz knjige Pod drugim suncem, autora Abdurezaka Hifzija Bjelevca.,  PREPOROD, Zagreb, 1996. Piše: Edib Muftić Prije bi se reklo zapostavljeni nego zaboravljeni književnik, Abdurezak Hifzi Bjelevac rođen je u Mostaru

KULTURA I UMJETNOST

Objavljen novi broj Bosanskih studija

Nakon nešto više od deset godina Institut za bošnjačke studije – BZK „Preporod“ ponovo je počeo izdavati i objavljivati Bosanske studije – časopis za istraživanje bosanske misli i kulture (Bosnian

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

U Zenici promovisana knjiga “Mislilac i državnik Alija Izetbegović”

U velikoj Sali hotela “Zenica” u Zenici promovisana je knjiga “Mislilac i državnik Alija Izetbegović”, autora Fikreta Muslimovića i Selme Cikotića, a u organizaciji Gradskog odbora Stranke demokratske akcije Zenica,